G4Media.ro

Un deputat PNL, consilier al premierului, cere un serviciu special în Parchetul…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un deputat PNL, consilier al premierului, cere un serviciu special în Parchetul General care să instrumenteze Dosarul Revoluției, dar și infracțiuni precum negarea Holocaustului

Deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis, joi după-amiază, că Dosarul Revoluției trebuie instrumentat de un serviciu specializat în cadrul Parchetului General pentru ca speța să fie rapid refăcută, iar martorii și inculpații să nu moară între timp, din cauza perioadei lungi de anchetă și judecată care s-a scurs până în prezent:

 • ”Este inadmisibil ca, în fața acțiunilor evidente, recunoscute de paginile de istorie și de toți cei care au trăit momentul Revoluției din 1989, instituțiile să eșueze în scoaterea la lumină a adevărului. Românii care și-au pierdut părinții, rudele și apropiații pe urma crimelor Revoluției, cei care au rămas cu suferințe și sechele, merită să cunoască adevărul și vinovații pentru crimele împotriva umanității petrecute în sângeroasa perioadă din Decembrie 1989.

Parlamentarul, care este și consilier onorific al premierului Florin Cîțu pe probleme de combatere a xenofobiei și antisemitismului, susține că același serviciu specializat ar trebui să instrumenteze și alte spețe complexe cum ar fi instigarea la ură, genocidul și negarea Holocaustului.

Muraru a declarat și că tergiversarea Dosarului Revoluției ar trebui aspru sancționată. Alexandru Muraru a subliniat că la peste 30 de ani de la Revoluție, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ”încă se bucură de libertăți și privilegii, deși au pe conștiință regizarea crimelor împotriva umanității comise în timpul Revoluției din 1989”:

 • ”În mod absurd, Ion Iliescu a fost, din 2004 și până în aprilie 2021, președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, cu un mandat pe viață, conducând o instituție finanțată din fonduri publice care avea misiunea de a documenta evenimentele din 1989. Ori, o astfel de instituție și-a demonstrat inutilitatea atât timp cât ea a fost condusă, în mod sinecurist, de unul din principalii inculpați în Dosarul Revoluției”, a mai spus Alexandru Muraru.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți.

Parchetul Militar îl inculpase de Ion Iliescu și pe alți demnitari post-decembriști în dosarul Revoluției.

Comunicatul integral

Modul în care a fost instrumentat Dosarului Revoluției este o nouă palmă dată istoriei și o dovadă a ignoranței față de adevărul faptelor sângeroase petrecute în Decembrie 1989. Întoarcerea definitivă a dosarului la Parchetul Militar și reluarea completă a anchetei, pe fondul neregulilor descoperite în rechizitoriu, conduce la o serie de riscuri pe care nu ni le mai putem permite la 32 de ani de la Revoluție.

Reluarea de la zero a cercetărilor poate să conducă, în primul rând, la absolvirea de vinovăție a celor responsabili, prin lentoarea cu care o astfel de anchetă se desfășoară. Practic, există probabilitatea ca, în eventualitatea finalizării cercetărilor, să nu mai avem în viață făptașii pentru a fi trași la răspundere. Mai apoi, trecerea timpului riscă să ducă la deteriorarea ori pierderea probelor, voluntar sau involuntar, asupra unor fapte petrecute în urmă cu mai bine de trei decenii și, totodată, dispariția fizică a martorilor.

De aceea, consider că este nevoie de acțiuni urgente, respectiv de creare a unui serviciu specializat în cadrul Parchetului General pentru investigarea infracțiunilor împotriva umanității, genocid, precum si alte tipuri de infracțiuni ca instigare la ură sau negarea Holocaustului. Un astfel de serviciu specializat ar putea avea priceperea și resursele necesare pentru a desfășura, cu celeritate, o anchetă minuțioasă astfel încât cei responsabili de suferințele Revoluției din 1989 să dea socoteală în fața justiției.

De asemenea, acest demers de înființare a unui serviciu dedicat în cadrul Parchetului General trebuie să fie dublat de o amplă anchetă asupra modului în care Dosarul Revoluției a fost tergiversat. În acest sens, fac un apel către Ministerul Justiției, Parchetul General și CSM ca, prin mecanismele de control (Inspecția Judiciară) să demareze o anchetă complexă cu privire la cei care au instrumentat în mod greșit acest dosar.

Este inadmisibil ca, în fața acțiunilor evidente, recunoscute de paginile de istorie și de toți cei care au trăit momentul Revoluției din 1989, instituțiile să eșueze în scoaterea la lumină a adevărului. Românii care și-au pierdut părinții, rudele și apropiații pe urma crimelor Revoluției, cei care au rămas cu suferințe și sechele, merită să cunoască adevărul și vinovații pentru crimele împotriva umanității petrecute în sângeroasa perioadă din Decembrie 1989.

După o epopee de peste 30 de ani, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu încă se bucură de libertăți și privilegii, deși au pe conștiință regizarea crimelor împotriva umanității comise în timpul Revoluției din 1989. În mod absurd, Ion Iliescu a fost, din 2004 și până în aprilie 2021, președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, cu un mandat pe viață, conducând o instituție finanțată din fonduri publice care avea misiunea de a documenta evenimentele din 1989. Ori, o astfel de instituție și-a demonstrat inutilitatea atât timp cât ea a fost condusă, în mod sinecurist, de unul din principalii inculpați în Dosarul Revoluției. Cu atât mai mult, această instituţie avea atribuții de documentare și nicidecum putere judiciară, situație pe care am expus-o public în nenumărate rânduri.

Din toate aceste motive, acum, mai mult ca niciodată, suntem în momentul în care nu mai avem timp de pierdut iar justiția trebuie să facă lumină în cazul celui mai sângeros eveniment cu care România s-a confruntat în ultimele decenii.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Si a cui este vina ca procurorii nu sunt în stare sau își bat joc de meserie??? Da ți le privilegii nenumărate și pensii speciale!!!
  PNL și USR v ați bătut joc de ce ați promis romanilor în legătură cu pensiile speciale etc

  • Andrei,
   de ce a fost dat afara ministrul justitiei de la usr? de ce nu vor colaborare cu usr pdlistii? Mai usor cu acuzele , ca nu suntem orbi si nici muti. Si nici platiti sa scriem mizerii…

  • Mai trebuie sa apara si prietenul tau Eugen si faceti echipa buna de slugi ….sugative ce sunteti…lingai ai societatii ajunsi zis »jurnalisti » fara pic de demnitate si respect!

  • Andrei e agramat, adica PSDist.

 2. De Turnatorul de la Antena 3 vad ca nu sufla nimeni nici o vorba. Halal presa!

  • Pai el e dirijorul din umbra a justitiei… el e spagarul tuturor… a ingropat Romania cu trusturile lui le corupti di ratati social!

 3. Justitia romana e tot sub talpa mafiei politice.

 4. Asta e papagalul politruc cu frate geaman ambasador in SUA care ameninta acum 2 luni ca trimite la ambasada SUA alianta USR si AUR. =:)))))
  Acum 4 zile da comunicat ca pnl iasi sustine refacerea aliantei cu USR, dupa care a votat alianta cu psd. =)))))))

 5. Mizerabilul, incearca sa justifice Sectia Special infiintand alte sectii speciale…
  Ce gunoaie am putut sa votez…

 6. Daca se infiinteaza un astfel de serviciu, in maxim un an dosarul poate fi rezolvat. Probe sunt, marturii la fel, trebuie puse doar cap la cap si data in sfarsit o solutie juridica si la dosarul revolutiei dar si la mineriada, 10 august si alte activitati extremiste si teroriste

 7. Politicul și justitia din Romania probabil vor sa compromita probele care au mai rămas în dosarul revoluției după modelul dosarului 10 august. Presoi și hosu la inițiativa marelui turist au făcut praf dosarul 10 august. Acuma se și vede cauza tratării dosarului 10 august în batjocura. E bine ca le plătim salarii barosane și pensii ultraspeciale groparilor dosarelor 10 august, revoluției Romane, mineriadelor, și ale tuturor borfasilor politici care au prăduit tara. Trompeta teparului nu mai e crezuta de nimeni. În fruntea tarii sunt oameni fără onoare și etica, niște tepari.

 8. PNL nu vrea si el musamalizarea totala a dosarului? Pe cine cred astia ca pacalesc cu vrajeli gen „serviciu special”? Ati votat PNL, echivalent cu un vot pentru PSD, nu puteti sa va dati surprinsi de asa ceva.

 9. Alerta maxima-siteul g4 media este mana in mana cu mafia USL-pe langa faptul ca nu publica comentariile romanilor revoltati vine informatie venita pe surse sigure din care reiese ca desi spuneau ca nu au luat bani plocoane de la Guvern toata presa a primit din cele 40 de milioane de euro in afara de siteurile ziarul financiar si mediafax,spagi pt a nu lasa la postarile lor comentarii negative ale cetatenilor la adresa mafiei Cartel Media USL2

 10. dupa ce au facut o treaba grozava cu ROMANICA-NORMALA-EDUCATA – 10 AUGUST HOSU ni se arunca in ochi praful de pe dosarul revolutie

 11. Dosar penal pentru cine la omorit pe Mihai Viteazu??!!

 12. Toți postacii de p-aci și alții care vor comenta ,aș vrea să primească ei un dosar cu 4 000 de volume să-l rezolve ei mâine dacă se poate sau chiar astă seară !

 13. Dosarul curului deschis după o hotărâre a CEDO. N-au avut pe cine să acuze și i-au găsit pe octogenarii Iliescu și Voican, scontând că nu va dura mult până să iasă natural din sistem și astfel vor închide dosarul pentru că au murit inculpații.

 14. nu vorsa-i infunde pe Iliescu, bolsevicul rusnac. de-aia se prelungeste .pina moare ,,subiectul ”
  apoi se va face lumina