G4Media.ro

Donald Trump: Statele Unite ar trebui să primească o parte substanţială din…

Donald Trump: Statele Unite ar trebui să primească o parte substanţială din preţul de vânzare a TikTok/ Platforma de socializare va fi închisă pe 15 septembrie dacă nu va fi cumpărată de Microsoft sau de o altă companie

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că guvernul american ar trebui să primească o ”parte substanţială” din preţul de vânzare al operaţiunilor platformei de socializare video TikTok din SUA şi a avertizat că va interzice serviciul în Statele Unite pe 15 septembrie, în lipsa unei vânzări a acesteia către Microsoft sau către altă companie, transmite Reuters, citată de News.ro.

Întorsătura de situaţie a venit după ce Trump a spus vineri că intenţionează să interzică operaţiunile aplicaţiei video din Statele Unite ale Americii, cel mai devreme sâmbătă, după ce a respins o posibilă vânzare către Microsoft.

Reuters a relatat săptămâna trecută că unii investitori evaluează TikTok la aproximativ 50 de miliarde de dolari, citând persoane apropiate situaţiei.

”Am spus că, dacă o cumpăraţi, indiferent de preţ acesta ajunge la proprietar, bănuiesc că acesta este China… Am spus că o parte substanţială a acestui preţ trebuie să meargă la Trezoreria Statelor Unite, pentru că permitem ca această afacere să aibă loc ”, a spus Trump.

Nu este clară însă modalitatea prin care guvernul Statelor Unite ar primi o parte din preţul de achiziţie.

Preşedintele a adăugat că TikTok ”se va închide la 15 septembrie, cu excepţia cazului în care Microsoft sau altcineva este în măsură să o cumpere şi să încheie o tranzacţie, o afacere adecvată, astfel încât Trezoreria… Statelor Unite să obţină mulţi bani”.

Daniel Elman, analist la Nucleus Research, a declarat că o vânzare ”ar putea prevesti un val din ce în ce mai mare de achiziţii de companii chineze din domeniul internetului, de către companii americane, în special dacă tensiunile geopolitice vor continua să crească.”

Elman a spus că acest lucru ar putea afecta compania WeChat deţinută de grupul Tencent.

Secretarul de stat Mike Pompeo s-a referit duminică la WeChat şi a declarat că Trump ”va lua măsuri în zilele următoare cu privire la o gamă largă de riscuri de securitate naţională care sunt reprezentate de software-ul conectat la Partidul Comunist Chinez.”

Oficialii americani au declarat că TikTok prezintă un risc naţional din cauza datelor personale pe care le gestionează. Săptămâna trecută, CEO-ul TikTok, Kevin Mayer, a spus într-o postare pe blog că platforma s-a angajat să respecte legile din SUA şi le permite experţilor să evalueze politicile sale de moderare şi să examineze codul care stă la baza algoritmilor săi.

Trump, fost dezvoltator imobiliar din New York, a comparat TikTok cu relaţia între chiriaş şi proprietar, sugerând că TikTok este ca un chiriaş. ”Fără închiriere, chiriaşul nu are nimic – aşa că plătesc ceea ce se numeşte bani pentru cheie sau plătesc ceva”.

Preşedintele a spus că nu îl deranjează ”dacă este vorba de Microsoft sau de altcineva – dacă o va cumpăra o companie mare, o companie sigură, o companie cu adevărat americană”.

Microsoft a anunţat duminică că CEO-ul Satya Nadella a discutat cu Trump şi ”este pregătit să continue discuţiile pentru a explora o achiziţie de TikTok în Statele Unite”.

Microsoft este ”angajată să achiziţioneze TikTok sub rezerva unei verificări complete a securităţii şi de a oferi beneficii economice adecvate Statelor Unite, inclusiv Trezoreriei Statelor Unite”.

Mulţi republicani proeminenţi, inclusiv liderul republican din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, au publicat declaraţii în sprijinul unei achiziţii de către Microsoft a operaţiunilor americane ale TikTok. Unii consilieri din Congres sunt îngrijoraţi de o reacţie a alegătorilor mai tineri împotriva partidului, dacă Trump ar interzice TikTok, care are 100 de milioane de utilizatori americani.

Liderul democrat din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, a susţinut şi el vânzarea, dar un consilier senior al Casei Albe şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o vânzare către Microsoft.

Peter Navarro, consilierul pentru comerţ al Casei Albe, a sugerat luni că Microsoft ar putea ceda participaţiile în China dacă ar cumpăra TikTok.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Bravo Trump! Le da la ficat nenorocitilor de comunisti chinezi.
  Asta e lider adevarat, nu papitoii europeni care doar „condamna” actiunile Chinei dar fac in continuare deal-uri cu firme detinute de PCC, ca Huawei.

 2. Trump vrea sa impuna taxe de protectie, ca mafiotii. Faci afaceri doar daca vrea el, vinzi afacerea doar daca-i dai si lui o parte.

  • Așa și? Nu e normal? Omul protejează interesele țării lui, nu ale Chinei.

  • @Robert Nu, nu e normal. În primul rând e abuziv și imprevizibil. Statul, care e cea mai puternică organizație din care omul face parte fără a fi întrebat dacă vrea, nu poate să facă reguli și prețuri din ochi și după chef. Rolul societății e să servească sfera privată și nu întotdeauna invers. În plus, Trump confundă proprietatea publică cu cea privată, ca și alți primitivi, de altfel. Avem cu toții dubii despre independența firmelor deținute de proprietari din China. Soluția corectă pentru aceste suspiciuni ar fi închiderea treptată a accesului lor la piețele occidentale, închidere care ar trebui să se întâmple gradual, previzibil și nearbitrar, pentru a le permite să-și retragă activele fără conflict. Activele lor nu aparțin statului american. Nici Microsoft nu e al statului american. Nici HP, nici Amazon, nici FB nu sunt. Firmele sunt proprietate privată și reprezintă interese private, în afară de cazul în care sunt deținute direct de un guvern sau o instituție publică. De altfel nici multinaționalele cu capital european nu sunt ale unui stat sau ale altuia. Nu există nicio obligație de aliniere între obiectivele firmelor cu capital privat și cele ale statelor ale căror cetățeni sunt proprietarii, acționarii sau proprietarii lor. Interesele persoanelor private sunt de multe ori transnaționale și divergente față de obiectivele statelor în care operează. Dacă unii taie păduri abuziv în România, nu înseamnă că statul austriac vrea să taie pădurile României ci că o firmă particulară, deținută pe persoană fizică de anumiți indivizi, se poartă abuziv pe barba proprie, alegând să lucreze și să profite de situație într-un stat corupt. Că uneori ambasada lor le cântă în strună e normal în contextul serviciilor consulare și în contextul în care firma respectivă plătește impozite substanțiale în Austria, dar nu înseamnă că e neapărat o conspirație de stat. Trump e primul idiot care tratează firmele americane de parcă ar fi de stat și gestionează statul de parcă ar fi un fel de SRL.

  • E foarte normal sa iti aperi interesele tarii.
   Si Europa artrebui sa faca la fel. Sa interzica toate platformele sociale (google, facebook…) pina cind vor fi vindute la compani din Europa.

 3. robert cu r mic: sa speram ca și europenii sau chinezii vor face la fel, naționalizam Facebook și tot ce e rasistan,, pardon american.

 4. Wow…avwti 2 clase, ca personalul, si discutati principii macro-economice:)))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.