G4Media.ro

Dodon, replică la Siegfried Mureșan: Constat cu îngrijorare modul provocator în care…

Dodon, replică la Siegfried Mureșan: Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova şi instituţiile sale de către unii europarlamentari

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacţionat sâmbătă la scandalul provocat de o postare acidă a premierului Ion Chicu la adresa europarlamentarului român Siegfried Mureşan ce a atras un şir de reacţii dure oficiale din partea Bucureştiului, consemnează Unimedia.info, citată de Agerpres.

Igor Dodon se declară îngrijorat de încercarea „unora de a deteriora relaţiile externe ale Republicii Moldova” cu unii parteneri, dar aduce critici, la rândul său, declaraţiilor lansate periodic de către europarlamentari la adresa guvernării de la Chişinău.

„În ultimele zile au fost făcute mai multe declaraţii care ar putea afecta în mod nejustificat relaţiile bune şi parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiţi parteneri externi şi în special cu România şi Federaţia Rusă. Poziţia mea a rămas neschimbată şi consecventă – pledez pentru o politică externă echilibrată, relaţii reciproc avantajoase şi cu Estul şi cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru naţional şi bunele relaţii cu partenerii strategici externi”, a scris preşedintele Dodon pe pagina sa oficială de Facebook.

Totodată, Igor Dodon critică declaraţiile unor europarlamentari, care în mod intenţionat ar denigra Republica Moldova şi instituţiile sale.

„Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova şi instituţiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziţie din Republica Moldova şi au o abordare partizană în ceea ce priveşte interesul cetăţenilor noştri, una care creează adesea tensiuni şi distorsionează realităţile din ţara noastră”, mai menţionează el în postare.

”Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut şi în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relaţia noastră”, a adăugat Igor Dodon.

Şi Partidul Democrat (PD), ce face parte din coaliţia de guvernare de la Chişinău, şi-a exprimat dezacordul faţă de modul „tendenţios şi lipsit de respect” în care europarlamentarul Siegfried Mureşan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova, mai notează Unimedia.info.Formulările categorice privind „eşuarea gestionarii crizei Covid şi eşuarea reformelor” sunt superficiale şi neadevărate, susţin democraţii. PD s-a disociat însă şi de limbajul folosit de către Ion Chicu în postarea sa de pe Facebook.

„Stau şi mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de „adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa?”, a scris Ion Chicu, referindu-se la Siegfried Mureşan, care a afirmat că guvernul de la Chişinău a eşuat în gestionarea crizei COVID, precum şi în implementarea reformelor şi doar guvernul Maiei Sandu a înregistrat progrese reale.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a venit la rândul său cu un comunicat de presă în care a condamnat declaraţiile premierului Chicu, iar ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat pentru explicaţii.

”Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora. Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, se menţionează în comunicatul emis de MAE român.

Citește și

Siegfried Mureșan, după ieșirea premierului Moldovei: Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a ajuta românii basarabeni

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ciudata asociere ! ” parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiţi parteneri externi şi în special cu România şi Federaţia Rusă”.

 2. Asta face parte din fisa p(r)ostului de presedinte dodoloae mega oaie cap in forma de tigaie.

 3. Ai terminat de numărat ce era în punga aia de un leu bossule? Înseamnă că era cam puțin. Ce să facă și el săracu în lipsă de altceva; iese și plânge de mila moldovei dar nu și de mila lui…..omu și-a luat dreptu.

 4. dodon a citit de pe foaie niste cuvinte, individul asta nu este la asa nivel ca sa poata rosti macar ceva decent in limba romana. tradatorul asta este luat prea in seriosa de oamenii din Romania, sa stiti ca este maximum o nulitate

 5. pentru dodon parteneriatul strategic cu rusia inseamna sa ai razboi soldat cu sute de morti si 13% de teritorii ocupate cu armata permanenta pe teritoriu propriu

 6. Moldovenii adevărați nu scriu urât la adresa românilor și nici românii nu vor scrie urât despre moldoveni..așa e creștinește și așa se face între frați și buni creștini. Tot atât de adevărat e că frații își mai spun of-ul din când în când între ei pentru că știu că supărarea vine repede și tot așa trece.
  În schimb cei care sunt vânduți, nu pot să critice spre exemplu rusia pentru amestecul ei în treburile interne ale țării, așa cum bine știm că se întâmplă în Basarabia, iar Dodon nu a reușit nimic în acest sens și pupă mână blănoasă a celor care au luat viața moldovenilor în trecut, Transnistria etc. Se spune despre ruși că sunt viteji, dar istoria arată că imediat ce ajunge unul la putere face ce vrea cu ei , toți sunt ca miei.
  Prin mesajele scrise de către promoscoviții de la Chișinău, practic s-a executat un ordin de la moscova. Nu trebuie să ne supărăm pe ei..noi am avut expresia găunoasă a moscovei prin Veorica, Teodorovici, DRACnea, olguza, Ciordache, bacalbașa, codrin, habramburica, firea,..continuată de toți cei din cominternul roșu ..ciolacu, fifor, cazanciuc, (românul) ALFRED SIMONIS , … mulți și prea mulți lângă fosila kkgb iliescovici.
  Încă nu avem statuia generalului Gușă și a lui Iulian Vlad.
  Scriem de Dodon ? Înțelegeți-l e omul lui putin ce Dumnezeu ! Cum apasă putin pe buton Dodon ciripește și înjură România. Vai mama lui ! Mai este puțin și rămâne numai el în Moldova.

 7. Kakaia parteneriat tavarișcu Dodon?Făcea Putin mișto cu gura plină de Igor când spunea la o televiziune rusă că l-a așteptat Dodonel șase ore cu damigeana de vin pe hol la Kremlin, în fața biroului.Ăsta da lobby, mândrie națională și afaceri cu Rusia.Când te uiți la copitații Chișinăului, mai mai că începi să fi mândru că ești român ,măcar că ăștia, cotarle cum sânt, parcă nu sânt așa jalnici.

 8. Kakaia parteneriat tavarișcu Dodon?Făcea Putin mișto cu gura plină de Igor când spunea la o televiziune rusă că l-a așteptat Dodonel șase ore cu damigeana de vin pe hol la Kremlin, în fața biroului.Ăsta da lobby, mândrie națională și afaceri cu Rusia.Când te uiți la copitații Chișinăului, mai mai că începi să fi mândru că ești român ,măcar că ăștia, cotarle cum sânt, parcă nu sânt chiar așa de jalnici.

 9. Basarabia, pamant romanesc si… atat!

 10. Nu cred ca trebuie sa fie deranjat cineva din R Moldova de europarlamentari. Aia nu au nicio autoritate asupra R Moldova. Daca erau membrii ai Sovietului CSI, mai intelegeam.

  Pe de alta parte, ce stie Sigfried despre subventiile acordate de Merkeloaia si Macron industriilor lor? Chiar vrea sa fim in piata comuna cu astia?

  Sau grija noastra e R Moldova, si ce a zis unul si altul la ei acolo?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.