G4Media.ro

DOCUMENT. Noi măsuri stabilite pentru limitarea răspândirii epidemiei: Masca devine obligatorie în…

DOCUMENT. Noi măsuri stabilite pentru limitarea răspândirii epidemiei: Masca devine obligatorie în spații deschise, între anumite ore. Se închid terasele în intervalul 23.00 – 06.00

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit noi măsuri pentru limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19. Printr-o decizie aprobată de CNSU, ce urmează să fie asumată/adoptată și de Guvernul României, se impune obligativitatea măștilor de portecție și în spațiile deschise, între anumite ore. De asemenea, se închid terasele și sălile de jocuri de noroc în intervalul orelor 23.00 – 06.00. Alte reguli vizează și plajele de pe litoral.

Pe larg, mai jos, decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

HOTĂRÂRE, nr. 37 din 28.07.2020

Art. 1

(1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

(2) Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

(3) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane:

a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;

b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Art. 2

(1) Se propune interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 2300 – 0600.

(2) În afara intervalului menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art. 3

Se propune interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 2300 – 0600.

Art. 4

Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Art.5

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

sursa foto: www.xplorio.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Incetul cu incetul vom fi mai rau decat sclavii. Libertatea de circulatie nu mai este in UE, libertatea individului nu mai este daca ai virus. Te inchide fortat, ca pe un infractor. Si spitalul in anumite cazuri este mai rau decat unele inchisori reabilitate si in care te poti plimba prin curte, in spital nu poti sa misti din camera.

  • Bre…ce va mai place sa fiti cooli!
   Pai nici in zona cu radiatii de la Cernavoda (exemplu) nu aveti voie sa circulati. E o limitare a libertatii de circulatie care va protejeaza. Vrei sa demontezi gardurile de acolo?
   Daca mai aveai rabdare 2 saptamani poate ca puteai sa iesi la restaurant, cu familia …. cu 50 de cazuri pe zi in scadere in toata tara. Acum ca ti-ai exercitat dreptul de libera circulatie ai 1000+ … foarte probabil carciuma se inchide si da faliment, in mod natural ; deja se inchide fabrica de vagoane de piese… X si alte fabrici despre care nu stii, ca nu le inchide guvernul , care au zeci de contaminati …si tot asa.
   Nasol, pe astea nu le-a inchis guvernul, le-a inchis COVID insusi!
   Vorba ardeleanului: la ce ti-a folosit? Libertatea… vreau sa zic.

  • Ei, nu-i chiar așa @Sinapse..
   Ceea ce ai enumerat mai sus, e doar local, la.noi. Dar lucrurile stau un pic diferit.
   După 2000 încoace, Lumea a avut parte de (sau a trecut prin) două mari schimbări: 11 Septembrie și acum, COVID’ul..
   Deci remarca ta cu „libertatea” s’o aplica ea, pe ici-pe colo.. Dar până la urmă, nu trebuie să uităm că epidemia, e de fapt, pandemie. Iar pandemii au mai fost, și înainte; însă nici una „nu a schimbat modul de viață al oamenilor LA SCARĂ PLANETARĂ”, că acest virus..
   Încă o schimbare majoră, de așa anvergură – și modul de viață al oamenilor se duce înapoi cu sute de ani – cu toată Inteligența Artificială și computere cuantice, cu tot..

  • @Lee
   Masurile despre care discutam sunt conjuncturale.
   Necesitatea lor dispare impreuna cu cauza … daca politicienii nu ar fi vrut sa-si combata adversarii manipuland masele sa incalce regulile, probabil ca la ora asta nu am mai fi discutat despre mai multe restrictionari.
   Te deranjeaza mai mult faptul ca trebuie sa treci prin coridoare de control la aeroport decat posibilitatea reala si demonstrata de mai multe ori prin fapte, ca un bezmetic sa urce la bord cu un calup de exploziv sau cu o arma si sa-ti puna in pericol viata?
   Despre care libertate vorbim? despre a lui – daca crede ca asta e calea spre fericire e liber sa incerce sa ma omoare sau despre libertatea mea de a accepta niste restrictii care il pot impiedica, sau descuraja.
   Viata se schimba, desigur; in urma cu 60 de ani erau 3 miliarde de oameni pe glob, acum sunt 7 miliarde.
   Libertatea este limitata implicit pentru ca se reduce spatiul disponibil pentru fiecare locuitor. La fel ca libertatea de circulatie pe sosea, prin reguli.
   PS
   Ce e interesant in toata discutia care se poarta acum in jurul pandemiei, este ca despre limitarea libertatilor cel mai vocal este partidul descendent din partidul comunist, cel pentru care libertatea era un moft. E deja prea strident si de-a dreptul imoral…
   Se implinesc in curand doi ani decand partidul asta ne-a demonstrat cum intelege sa „aplice” libertatea pentru a-si apara puterea.

  • Cand vrei sa ai pensii, ajutoare sociale si „protectie” din partea statului trebuie sa renunti la libertati. Nu se poate si libertate si dependenta de stat. Eu sunt pt libertate, deci si pt eliminarea tuturor programelor sociale ineficiente la care contribui cu 100 de lei, iar 95 de lei se pierd in aparatul de stat pt plata unor bugetari lenesi, prin sute de taxe, prin mita si coruptie. Prefer sa-mi port singur de grija cu cei 100 de lei, decat sa platesc cca 60% din venit in taxe.

  • Daca grupul strategic de tocat rahat spune ca trebuie sa purtam chilotii peste pantaloni intre anumite ore trebuie sa ne conformam?
   Bai baieti, eu port masca in troleibuzele si autobuzele cu care circul, o port in spatiile inchise, inteleg de ce e necesara purtarea ei in locurile alea.
   Dar nu-mi veniti cu spaniolisme din astea ca purtarea mastii in aer liber intre anumite ore, va f– in noroc cu ordinele voastre. Pina aici!

  • @Sinapse
   „Ce e interesant in toata discutia care se poarta acum in jurul pandemiei, este ca despre limitarea libertatilor cel mai vocal este partidul descendent din partidul comunist, cel pentru care libertatea era un moft.”

   Subscriu, cât se poate de corect! (Și e doar unul, din relele pe care le-au făcut!..)

 2. Imi scapa ceva. Limitarea drepturilor se face doar prin lege via parlament, nu OUG sau altceva. Au uitat deja??

 3. Ce idiot! El se duce in spital sa se plimbe!

 4. Postacii PSD și ruși sunt la datorie

 5. la 22:59 vine virusul, inchideti repede tot

 6. Luati exemplu de la turnatorul de colegi; abia vorbeste duoa ora 20.Se duce si covidul si ficatul!

 7. In Spania este 600 euro, amenda, pt nepurtarea mastii in exterior ! La noi comanda ccr, nu se dau amenzi pt ca sunt neconstitutionale. Atunci, ia restrictii…nu se piate nici asa…nici asa !

  • Gresit Daniela, nu se dau amenzi pentru ca Guvernul PNL a facut o lege NECONSTITUTIONALA, de toata jena, prin care amenda populatia. Incetati cu manipularea asta, toti juristii au spus ca legea cu amenzile incalca grav constitutia. De ce vorbim de CCR si Avocatul Poporului cand ar trebui sa vorbim de incometenta Guvernului de a emite o lege CONSTITUTIONALA? Ganditi, ca nu sunteti legume.

  • Eugen ești rău. Vrei să spui „fiat justitia pereat mundi”? Slugile psd-iste dacă erau așa competente trebuiau să spună ce e neconstituțional nu să dea toată ordonanța înapoi. Guvernul ăsta „incompetent” a ținut situația sub control până au intervenit lichelele psd.

  • Si daca spaniolii sint idioti noi sa ne lasam mai prejos? Cam asta ar fi logica matale, nu?

 8. Coronascepticul are garantat fie deficiente de educatie, fie incapacitate de intelegere minimala a unor notiuni stiintifice elementare, de nivel cel mul liceal…fie pe ambele! In caz contrar, are probleme care in mod normal se trateaza in spitalele de psihiatrie! Alte categorii nu exista.

  Evident, coronascepticul poate fi, in Romania, posesor a multiple diplome de licenta, master si(sau) de doctor in mai stiu eu ce domeniu(la noi demeniile de doctorat sunt foarte multe, ca niciunde pe mapamond). Asta insa nu-l poate reincadra pe coronasceptic decat in exact acele categorii precizate de mine mai sus, in primul paragraf al comentariului. Altfel spus, in Romania, coronascepticii cu diploma(diplome) sunt de fapt coronasceptici cu pseudodiploma(pseudodiplome).

  Problema delicata este ca nu avem si nu putem avea pe termen cel putin mediu o estimare cat de cat corecta a numarului de „coronasceptici”. Ar fi important de stiut pentru ceea ce se numeste viitorul „contract social”. Este jenant pentru orice forta politica din lume sa stie ca, practic, in urma castigarii unor alegeri, incheie un contract social cu o natie majoritar formata din „coronasceptici” !! Adica, de fapt, cu o natie majoritar formata din specimene cu nivel de inteligenta sub un sfert din cel mediu!….ma refer la IQ mediu la nivelul planetei!

  Sa nu ma contraziceti, pentru ca ceea ce se intampla in aceste zile confirma pe deplin ceea ce am scris mai sus. Nu incercati sa faceti referinte sau analogii cu alte state europene, cu Brazilia sau USA, cunosc perfect situatiile de acolo si motivele ce le cauzeaza, mult diferite de cele din scumpa tarisoara!

  • Du te bosule si scrie eseuri nu mai posta pe aici

  • Tu chiar crezi ca lumea e „coronasceptica”? Tu chiar crezi ca eu, daca fumez de la 14 ani, nu sunt conștient ca o sa fac cancer la plămâni, best case scenario, un infarct, sa ma duc rapid?! Nu e asta, lumea trăiește, nu-i pasă, prefera sa nu se gândească! Si guess what? Marea majoritate scapa! Lasa-ma cu analizele”fenomenologice” de forum, sub articol, scrie o carte de reflexii, fa altceva! Tu chiar crezi că ești „sclipitor” dacă scrii 30 de rânduri pe forum încercând să pui „la punct” lumea, sub un articol?! Mai gândește- te!

  • Ai băut Domestos?

  • @Demos
   Aproape 100% dintre cei din ATI, care au trecut pe-acolo si au revenit sau nu, nu sunt si nu erau coronasceptici.
   Care-i logica?
   Poti sa fii coronasceptic vigilent sau poti fi credincios in virus neglijent.
   Sansele mai mari de supravietuire le au cei din prima categorie.
   Intotdeauna!

 9. Era și timpul… după câteva săptămâni în care încrederea în acest guvern mi-a dispărut aproape complet din cauza gestiunii haotice a creșterii numărului de cazuri, absența unui plan concret de acțiune și lipsei totale a coordonării între miniștri, am și eu parte de o licărire de speranță… Cu toate acestea nu mi se pare nici pe departe suficient, terasele ar trebui să stea deschise doar în intervalul 06:00-20:00, iar litoralul să fie complet închis. Închiderea litoralului ar putea părea imposibilă, din fericire însă țara noastră are ieșire la mare doar în Dobrogea, care este izolată geografic de restul țării de către Dunăre. De aceea, există doar 4 puncte de acces în Dobrogea (bacul Călărași-Ostrov, podul Fetești-Cernavodă, podul de la Giurgeni și bacul de la Galați), ceea ce permite instituirea unui sistem de triaj epidemiologic la traversarea Dunării, astfel încât accesul în cele două județe litorale să poată fi făcut doar în baza unui test de COVID-19 negativ efectuat cu cel mult 48 de ore în urmă (ca la vamă în Grecia), excepție făcând localnicii. Astfel, accesul covizilor, simptomatici sau nu, pe litoral va fi diminuat drastic iar plajele nu vor mai fi focar de infecție. Asta ar fi cea mai simplă, mai fezabilă și mai eficace metodă de împiedicare a răspândirii COVID-19 pe litoral, în ciuda „durității” ei.

  • @ cristi aka stalin und hitler und mao

   bre, daca la mare e atat de mare numarul de infectati (cum sustii tu), de ce nu creste nr celor infectati din jud Cta?!

   virusul ataca doar pe cei care nu au viza de flotant in juder ?!

 10. Am votat PNL dar clar votez PSD la următoarele alegeri!ar trebui sa vă dați demisia toti,tâmpiților!mafia măștilor clar a pus stăpânire pe voi!

 11. Si gata? Se rezolva? Cred ca ar trebui sa i scrii lu’ Tătaru! Sa ii mai sugerezi si ca pe restul, care vom fi in carantina fata de Dobrogea:))) sa ne încuie in blocuri si sa avem voie sa ieșim la cumpărături, o data pe săptămână, doar cu un test de covid făcut cu cu max 48 de ore înainte si cu triaj epidemiologic la scara blocului! Care n avem bani de test, primim cate o pâine de la primărie! ‘ai de capu’ nostru!

 12. Tuiar dumniezo! Jur chiar cu pretul uscarii mainii drepte ca votez PSDul si de-a dreaculul. Da vreau dictatura dar fara oligarhi si atitia fuctionari doctorasi asi militieni smecherasi, sa-i vad pe boschetarii de la locala cu masca pe figura , pe tatele de la primarie samd.
  La anu’ cand baga criza economica cred ca vine inco revolutie. Mai bine mort decat sclav!

 13. Romani nesimtiti si prosti gasesti pe toate drumurile….aici se numesc „comentatori”….dar tot nesimtiti si prosti raman

 14. In Romania, daca pe strada strigi tare „prostule”, cel putin jumatate dintre cei prezenti intorc capul! Oare se stiu cu musca pe caiula?

 15. Se aplica doa metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veșnic în case şi să opreşti orice activitate, nu este o soluție. Vedem ce s-a întâmplat după ce ne-au dat drumul din ” custi”, fără ca ei să gândească alte măsuri.
  Nu inteleg de ce nu putem face testare cu decontare de CAS.
  Tu ,Statul Român ma trimiți la privat sa plătesc 300 ron, deși plătesc asigurări de sănătate.
  HOȚIE INSTITUȚIONALIZATĂ!

  • Ba eu zic că purtarea măștii e cel mai bun lucru care se poate întâmpla!
   Decât să le vina asupra ideea sa ne bage iar în izolare!
   Și ginditi-va că și cu Covidel și fără, masca are multe avantaje: sunt multe alte mizerii care se transmit pe cale aeriana, mai filtrează ceva din praful și noxele orașelor mizere și cel mai important ne ajuta sa nu mai fim obligați să simțim halena de lucrări dentare vechi și de proteze, mirosul de transpirație de haine nespalate etc!
   Oricum suntem codași la folosirea pastei de dinți și a săpunului!
   Purtați masca, veți ajunge sa o iubiți!

 16. Sa purtam botnita sa nu-i muscam pe politicieni. Doar ei au voie sa muste din noi, sa se plimbe prin toata tara fara un motiv intemeiat desi sunt purtatori de virus si fara sa poarte masca, sa fumeze in spatii inchise, sa consume alcool la locul de munca, sa se adune peste 50-200 de persoane in restaurante…

 17. Purtat masca tot timpul? Hai, Doamne ajuta! Nu sunt insa de acrod cu restrictiile la tersae, nu pentru ca ma duc eu des, nu am iesit de o luna, dar sunt oameni care se duc, si oricum afacerile oamenilor au fost deteriorate din cauza carantinei.

 18. :))))))))
  Cate 10 k de euro in contul fiecarui roman(incarcati de stat) si fiecare infectat care ajunge la spital( voluntar sau nu) sa fie obligat sa plateasca 10,2 k spitalizarea si tratamentul.
  Asa se poate stabili care sunt cei care pun sanatatea sau viata mai presus decat banii sau nu.
  Restul este can-can!