G4Media.ro

DOCUMENT Google, Facebook, Amazon, Instagram și alte platforme, vizate de un proiect…

DOCUMENT Google, Facebook, Amazon, Instagram și alte platforme, vizate de un proiect de OUG ce prevede amenzi de 1% din cifra de afaceri dacă se comportă incorect cu comercianții care se promovează online

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de azi un proiect de ordonanță de urgență ce prevede posibilitatea de sancționare a serviciilor de intermediere online și motoarelor de căutare online pe care comercianții își promovează afacerile.

Proiectul de OUG transpune Regulamentul UE 1150 din 2019, care prevede obligativitatea echității și a transparenței pe aceste platforme online. Mai precis, regulamentul obligă platforme precum Google, Facebook, Amazon, Instagram sau Airbnb să aibă un comportament echitabil și transparent față de toți comercianții înregistrați în România care folosesc serviciile cestor platforme sau se promovează cu ajutorul lor.

Prin comportament transparent și echitabil se înțelege obligația ca aceste platforme online să nu privilegieze prin intermediul algoritmilor propriile servicii și produse în detrimentul celor ce aparțin comercianților locali.

Amenzile cuprinse între 0,1% și 1% din cifra de afaceri pot fi aplicate platformelor online și dacă nu respectă cerințe specifice privind procedurile și termenele de modificare a termenilor și condițiilor încheiate de platforma online cu comercianții.

Consiliul Concurenței va fi instituția care va analiza modul în care platformele online de vânzări / promovare respectă noile reguli și tot Consiliul Concurenței va da eventualele sancțiuni, ce merg de la avertisment la amendă de până la 1% din cifra de afaceri a anului anterior.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Amazon? Dar ce, a deschis Amazon magazin online in Romania ca sa il verifice Consiliul Concurentei?
    Verifica si Craiglist sau Rakuten daca tot au inceput sa fie interesati de platforme online americane?
    Bine ca directiva asta UE s-au grabit sa o implementeze, dar la confiscarea extinsa in cazul infractiunilor sau directiva privind reciclarea deseurilor ia amenzi peste amenzi si ne paste infringementul.

  2. Firmele astea fac un mare pipi pe toate legislatia europeana. UE le-a dat amenzi de miliarde de euro si ele s-au in instanta si au castigat.

  3. La cum scrie Orban OUG-urile, poa’ sa le dea amenda si de 100% din cifra de afaceri, ca o sa se anuleze la proces.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.