G4Media.ro

DOCUMENT Bugetul PNDL, controversatul program al baronilor locali, scade cu 2,5 miliarde…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

DOCUMENT Bugetul PNDL, controversatul program al baronilor locali, scade cu 2,5 miliarde de lei față de anul trecut

Proiectul bugetului de stat pus în dezbatere publică joi noapte de Ministerul Finanțelor prevede o scădere importantă, de 2,5 miliarde de lei, a bugetului alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cunoscut și drept programul dedicat baronilor locali, prin care se realizează investiții de mici dimensiuni și, deseori, de slabă calitate și fără verificări serioase.

Astfel, în bugetul Ministerului Dezvoltării, finanțarea prevăzută pentru lucrările din PNDL este de 4 miliarde de lei, în scădere față de cei 6,5 miliarde de lei cheltuiți în 2020 – anul în care România a avut atât alegeri locale, cât și parlamentare.

Scăderea e și mai mare comparativ cu 2019, ultimul an de guvernare PSD, când de la bugetul statului au plecat spre proiectele de mici dimensiuni din PNDL nu mai puțin de 6,9 miliarde de lei, record absolut.

De remarcat însă că suma inițială alocată PNDL poate crește sau scădea în urma rectificărilor bugetare ce vor urma în acest an. Așa s-a întâmplat și în 2020, când, pe măsură ce alegerile se apropiau, guvernul Orban a suplimentat constant finanțările pentru structurile locale față de alocarea inițială de 2,2 miliarde de lei.

Reamintim că Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”, declara ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro, în februarie.

– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.

– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.

– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

G4Media.ro a scris constant despre jaful din bani publici făcut de zeci de primari și șefi de consilii județene prin proiecte PNDL.

De exemplu, toaleta unei școli din județul Teleorman construită prin PNDL a costat 80.000 de euro, cât o vilă în zonă, însă era închisă și la o lună și jumătate de la începerea școlii, iar elevii mergeau tot la toaleta din spatele curții, potrivit Digi 24.

Primarul PSD din comuna bihoreană Sâmbăta a atras peste 800.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a renovat trei grădiniţe din trei sate, dar în 2019 le-a închis.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Încet, încet se închide și robinetul ăsta

  2. Nu zicea Cîțu acu un an și ceva că îl desființează?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.