G4Media.ro

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe primarul PNL al Mangaliei pentru…

sursa foto: Facebook/ Cristian Radu

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe primarul PNL al Mangaliei pentru că ar fi dat cu dedicație 95 de contracte de asistență juridică/ Prejudiciul calculat de procurori, 13,7 milioane de lei

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe primarul PNL al Mangaliei, Cristian Radu, pentru că ar fi dat cu dedicație 95 de contracte de asistență juridică, se arată într-un comunicat de marți al instituției Prejudiciul calculat de procurori se ridică la 13,7 milioane de lei.

Alături de primar au mai fost trimiși în judecată și secretarul municipiului Mangalia, administratorul public al municipiului, șeful serviciului juridic din primărie, un funcționar de la compartimentul de control financiar, directorul de achiziții publice și un avocat din Baroul București.

Procurorii susțin că între octombrie 2014 și decembrie 2017, primarul ar fi încheiat cu o societate de avocatură 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale.

  • ”Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA Constanța au pus sechestru pe averea primarului, la finalul anului 2022. Societatea de avocatură menționată în comunicatul DNA este SCA Grimberg și Asociații, conform documentelor consultate de publicația locală Info Sud-Est.

Primarul și subordonații săi sunt acuzați, printre altele, că s-au angajat în cheltuieli peste limita impusă de bugetul municipiului Mangalia. Procurorii DNA Constanța susțin că aceștia au organizat doar formal procedura de atribuire a contractelor de asistență juridică către SCA Grimberg și Asociații, ”creând aparența de legalitate”, deși în realitate nu ar fi cerut oferte de servicii juridice de la alți avocați.

Inițial, procurorii au dispus sechestru pe 13,6 milioane de lei pe numele lui Radu, însă judecătorii au scăzut cuantumul la 7,5 milioane de lei. La fel s-a întâmplat și în cazul altor inculpați, cărora judecătorii le-au scăzut semnificativ cuantumul sechestrului cerut inițial de procurorii Anticorupție.

Cristian Radu este unul dintre cei mai influenți primari PNL din regiune, șeful liberalilor din Mangalia și conduce municipiul din 2012. Înainte de a fi ales primar, Cristian Radu a fost șeful Gărzii Financiare Constanța timp de 8 ani. Este licențiat în Management și Drept și are un curs post-universitar la Colegiul Național de Apărare.

Conform ultimelei sale declarații de avere, Cristian Radu deține împreună cu soția sa 11 terenuri în județul Constanța, o casă de locuit și una de vacanță (de 400 mp fiecare), 3 spații comerciale, două mașini fabricate în 2018 și 2021, bijuterii și ceasuri de 63.000 de euro și are în conturi 74.918 lei și peste 200.000 de euro.

Soția are un venit de 70.000 de lei anual pe care îl obține în CN Administrația Porturilor Constanța, iar salariul lui Cristian Radu este de aproape 119.000 lei anual.

Comunicatul integral al DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RADU CRISTIAN, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
și
BOIŢĂ PETRINA, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
DUMITRANA ROMULUS, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
CĂLIN DIDI GEORGE, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
VLĂDESCU DANIEL, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
FOTIN DIANA-IONELA, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
NEGRU MARIA, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,

Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.

În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. 13 Mil. Lei prejudiciu la 36.000 locuitori cat are Mangalia, acest tun vine cam 360 Ron / cap de locuitor.
    Chirica de la Iasi e mai modest cu tunul dat cu organizarea Esports (doar 15 ron/ cap de iesean).

  2. chipul e supraincalzit?
    360lei/95contracte=3.7lei ramane chirica.
    Ala a organizat ceva.
    Asta a platit consiliere juridica. Oare nu sunt juristi in primarie?

  3. Are balta pește!