G4Media.ro

Disputa Rafila-Arafat. Ministrul Sănătății: În cazul comparațiilor cu Ceaușescu, nu cred că…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Disputa Rafila-Arafat. Ministrul Sănătății: În cazul comparațiilor cu Ceaușescu, nu cred că a ales persoana potrivită. Disputa va continua până se tranșează. Voi face o solicitare către Curtea de conturi

Ministrul sănătății, Alexadru Rafila, vrea ca disputa pe care o are cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat, legată de finanțarea serviciilor de urgență, să fie tranșată fie în guvern, în prezența ministrului de interne Lucian Bode și eventual a premierului Nicolae Ciucă, fie în cadrul coaliției. Ministrul sănătății a declarat vineri seara la Digi24 că va face o solicitare și la Curtea de Conturi pentru un punct de vedere, dar disputa va continua „până se tranșează”.

Nemulțumirea lui Alexandru Rafila este legată de faptul că Ministerul Sănătății finanțează activitatea unor servicii – între care Ambulanța și unitățile de primiri-urgențe – care în prezent sunt în subordinea Ministerului de Interne, mai precis a Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat.

Ministrul Sănătății acuză măsuri discreționare și dispoziții pe care trebuie să le finanțeze, dar care „nu au legătură cu urgența”.

„Ministerul Sănătății finanțează integral activitatea serviciilor de ambulanță. Ministerul Sănătății finanțează integral activitatea unităților de primiri urgențe și acolo se întâmplă foarte multe lucruri la ordinul Departamentului de Situații de Urgență despre care noi habar n-avem, adică multe dispoziții, decizii, care n-au de-a face cu urgența: deplasări de echipamente, de mașini, training-uri care scot oamenii din producție și așa mai departe, sunt făcute fără informare a Ministerului Sănătății și pot să vă pun la dispoziție numeroase documente în acest sens. Și noi plătim pentru aceste servicii”, a declarat Alexandru Rafila.

„Eu vreau să găsim această soluție, să lucrăm împreună. Dar dincolo de aceste remarci pe care le-am auzit la domnul doctor Arafat, noi trebuie să ne gândim la două lucruri. O dată, trebuie să ne gândim la lege și la logică. Ceea ce spune dânsul nu corespunde unor legi care se referă la răspunderea ministerială și la legea finanțelor publice”, susține Alexandru Rafila.

Ministrul are de gând să solicite un punct de vedere de la Curtea de Conturi.

„Or, chestiunea asta nici nu știu dacă este legală, eu o să fac o solicitare către Curtea de Conturi a României, cum pot eu să plătesc niște servicii medicale sau niște activități, niște salarii, costuri de întreținere despre care eu nici măcar nu sunt informat? Una este să coordonezi operațional într-o situație de urgență și altceva este ca plătitorul și unitățile de ambulanță și UPU, în mod evident sunt subordonate Ministerului Sănătății, că eu sunt ordonatorul de credit. Eu semnez pentru banii acestor instituții. Nu poate altcineva să vină să cheltuiască banii acestor instituții și nici măcar să nu mă informeze despre modul în care face acest lucru. Mie mi se pare că cele două elemente, legalitatea și logica, sunt sfidate de această abordare”, a arătat Alexandru Rafila.

„Noi suntem ignorați total, deci nici măcar la nivel de informație nu vin lucrurile la Ministerul Sănătății”, acuză ministrul Sănătății.

Întrebat dacă a încercat să discute cu Raed Arafat, Alexandru Rafila a spus că l-a informat și i-a trimis o adresă, însă răspunsul a fost neadecvat.

„Eu l-am informat pe domnul doctor Arafat, i-am trimis o adresă, așa cum am trimis-o și la serviciile de ambulanță, legat de faptul că eu am o responsabilitate, nu eu, ci ministrul sănătății și ministerul care finanțează aceste activități. Dânsul i-a dat un răspuns – eu cred că n-a înțeles ce am transmis – i-a dat un răspuns foarte lung, pe vreo 3-4 pagini, în care face referire la un proces pe care dânsul l-a avut cu stațiile de ambulanță. Nu are niciun fel de legătură”, a arătat Alexandru Rafila.

„Eu nu dialoghez. Eu sunt totuși un ministru în guvernul României și domnul doctor Arafat știe bine, știe numărul meu de telefon, m-a căutat în foarte multe rânduri pentru cu totul și cu totul alte probleme. Eu aș vrea să avem o dezbatere, poate să fie și publică. Mie îmi place dialogul, îmi plac argumentele. Chestiunile astea, comparațiile cu Ceaușescu – nu cred că a ales persoana potrivită. Autoritatea și modul discreționar de a dispune, în orice caz, nu sunt la mine și cred că lumea a apreciat în timp modul echilibrat și decent în care am abordat problemele, inclusiv în timpul pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.

El s-a referit la o declarație recentă a lui Raed Arafat, care a spus, referitor la disputa pe care o are cu Ministerul Sănătății: „Sunt două soluții în fața noastră. Mergem după amintiri și ne întoarcem la amintiri. Sau mergem spre viitor. Eu prefer să mă duc spre viitor, să dezvolt pe bază la ce avem acuma, nu să mă duc după amintirile cum era sistemul în anii 90, cum era sistemul pe timpul lui Ceaușescu”.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul de interne, Alexandru Rafila a spus că „a avut câteva discuții în ședințele de guvern”, dar a dat de înțeles că acestea au fost sumare. „Cred că dacă ar avea poate mai mult timp am putea să discutăm. Dar cred că discuția ar trebui fie să fie făcută într-un cadru normal, în Guvern, în care atât domnul ministru Bode, poate chiar și domnul prim-ministru ar putea să asculte argumentele care sunt de natură profesională”.

„Dacă ne referim la serviciile medicale – care oricât clamează domnul doctor Arafat, serviciile medicale, asistența medicală, în mod evident este în competența din minister și responsabilitate a Ministerului Sănătății și dovada cea mai bună este că o finanțează. Dacă e într-o situație limită, atunci domnul doctor Arafat sau ministrul de interne trebuie să solicite ca finanțarea acestor activități medicale să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul Administrației și Internelor. Pe Unitățile de Primiri Urgențe nu va mai scrie Ministerul Sănătății, va scrie Ministerul Administrației și Internelor și toată lumea să își asume totul. Nu se poate ca unii să își asume responsabilitatea finanțării și responsabilitatea din punct de vedere juridic, până la urmă, finanțând aceste activități și alții să vină cu declarații pe care vă las pe dumneavoastră să le apreciați dacă sunt corecte”, a adăugat Alexandru Rafila.

În ciuda aceste polemici, el spune că „nu e niciun război, ci e o chestiune de principiu”.

Întrebat cât ar mai putea continua această dispută, Alexandru Rafila a spus că va continua până în momentul în care se tranșează. „Suntem totuși un guvern al unei coaliții. Cum funcționează lucrurile? Lucrurile nu pot să funcționeze amestecat, în care, așa cum vă spuneam, noi trebuie să finanțăm activități despre care n-avem informații”, a adăugat el.

„O să ridic și eu, eventual, la o ședință de guvern proximă, această problemă. Ea poate fi discutată fie în cadrul guvernului, fie în cadrul coaliției. Și, repet, o discuție cu domnul doctor Arafat, bazată pe argumente, nu pe sloganuri, cred că ar fi foarte bună, foarte lămuritoare. Și încă un lucru: eu sunt un om care îmi asum că nu am totdeauna dreptate”, a încheiat ministrul sănătății.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Hotii se cearta pe functii publice

  • Arafat controleaza prin ordin de ministru (PNL) toate UPU-rile din Romania si toate serviciile de ambulanta desi el e angajat MAI.

   asta e problema

 2. Rafila asta este un Gabriel Oprea al domeniului medical, adica spus mai pe ocolite o nulitate cu ifose si flatulatii de neurochirurg scolit la Harvard. Despre domdoctor Calafat…numai de bine.

 3. Ciumații roșii ai Ciolacului, se luptă cu holera galbenă a lui Ciucă…pe bani și influență, bineînțeles!
  Tot înainte tovarăși, până vă veți rupe gâtul.

 4. Il dati afara pe arafat castigati alegerile fluierand, nu ca ati merita dar individul ala trebuie sa dispara din orice functie.

  • Ha ha ha ha! Când ceva merge înseamnă că ceva nu e cum trebuie. Ha ha ha!

 5. in IULIE sau AUGUST Rafila va fi scos din schema de catre SPECIALI

 6. Ministrul Rafila cel mai slab ministru post decembrist .In opoziție: dau și cu stânga și cu dreapta …. În funcție ,sa vedem , să analizăm să, să…, bla,bla, bla …
  Și nu e o rușine majoră sa fi fiu de nomenclaturist și tu însuți sa fi făcut sluj ceaușismului.
  Rușinoasă este incompetenta cu care ne-a obișnuit de când este ministrul sănătății .

 7. Eu ii dau dreptate lui Rafila în această dispută!
  E pe logică!

 8. Ce naste din TORTIONAR, DEPARTE AJUNGE….

 9. n a ales persoana potrivita in comparatia cu ceausescu? el fiu de tortionar ,care ar fi trebuit sa stea toata viata departe de politica, sa si duca povara faradelegilor facute de parintele sau, cel care l a educat

 10. Intre unul care sta pe fotoliu si filozofeaza la „argumente logice” si altul care se implica activ in toate solicitarile de urgenta majora, este de ales cel de-al doilea.
  Intre un medic doar bun de discuții si alt medic care este specializat pe urgente, este de ales cel de-al doilea.
  Este clar ca pacienții au încredere sa cheme SMURD, nu ambulantele cu personal anemic.
  Asa ca sa ii laae pe lenesi la Sanatate si pe cei care lucreaza in regim militar, sa ii finanteze Internele.

 11. E ,Alexandre,tocmai aici e problema.Tortionarul nu poate sa sifoneze banii care se scurg spre SMURD de la MS.

 12. Cat va fi Rafila la minister nu vei vedea nici o realizare. Zero barat. Bineinteles ca nu se compara cu epoca Ceausescu

 13. UPU e o pecingine pe spinarea spitalelor. Creaza blocaje uriase. Consuma resurse fara a furniza mari beneficii. Te duci in UPU iti fac analize si imagistica , dureaza ore bune iar cand obosit ajungi pe sectia cu medic specialist urmeaza alte analize pentru ca acelea din UPU sunt incomplete sau ne-tintite. Cat a fost miniustru Arafat a dat niste ordine valabile si azi care ingreuneaza procedurile de transfer intre spitale si le complica mult si inutil. Daca PSD il schimba voi vota prima data in viata cu PSD.

 14. ce legatura are tatal lui Rafila cu problema ? Arafat nu da socoteala nimanui, fura orice si cearsafuri cu sange…

 15. ARAFAT cine e? Chiar isi bate joc de o tara intreaga. Sa faci din pompier medic nicaieri in lume nu mai gasesti asa ceva.

 16. Vrei sa devii cadru medical? Nu stii unde se afla inima? Nimic mai simplu, te angajam pompier iar dupa un curs de cateva zile te facem salvator de vieti. Cei interesat pot suna la 112.

 17. Regret situatia creata si mai ales perpetuarea ei.
  Sistemul de urgenta merge bine, iar de cand dr.Arafat salva pacientii cu masina proprie in Tg.Mures si pana acum a functionat tot mai bine pentru beneficiarii de drept.
  Dr Rafila priveste in alta parte, nu este prima urgenta ce anume scrie ,, pe primirile de la Unitatile de Urgenta” , situatia se poate rezolva rational, fara sa se ceara rupturi in interiorul echipelor de interventie, unde sa se caute unii pe altii in cazurile de urgenta si in final vinovatul de intarziere, pe zicerea ,, care e mai tare in parcare”.

  • Da, asa se vede din public. E ca la fotbal. Din tribune pare atat de simplu ca toti isi dau cu parerea si se pricep de minune. Din pacate, dupa coetina vopsita in roz (sau in rosu SMURD) treburile stau altfel si, din cauza vechimii au inceput sa pută. Arafat si-a tras o aura de aiatolah si vrea sa fie suveran in oaza lui, oaza creata, fireste, cu bani publici. Da-mi si mie bugetul pe mana, da-mi si-o bandana sa te leg la ochi si apoi lasa-ma-n pace sa fac ce vreau eu. Nu, nu sunt deloc fan Rafila, dar hai sa nu fim chiar orbi si mai ales stupizi

 18. Tov. ministru, dupa parerea mea, trecerea la ministerul sanatatii ar insemna distrugerea SMURD -ului. Mai reflectati!