G4Media.ro

Raed Arafat, replică tranșantă în disputa cu Alexandru Rafila pe coordonarea medicinei…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Raed Arafat, replică tranșantă în disputa cu Alexandru Rafila pe coordonarea medicinei de urgență: Eu prefer să mă uit spre viitor, să dezvolt pe baza a ceea ce avem acum, nu să mă duc după amintiri cum era sistemul în anii 90, cum era pe timpul lui Ceaușescu

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a poziționat din nou, vineri, împotriva cedării coordonării asistenței medicale de urgență către Ministerul Sănătății, așa cum dorește ministrul Alexandru Rafila. Șeful DSU a afirmat că dorește să privească spre viitor, nu să se întoarcă la ceea ce era în anii 1990.

„Medicina de urgență. Finanțarea este din partea a două ministere – Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne și, dacă unul se retrage, celălalt nu face față. Pe partea de coordonare operațională, conform legii este Departamentul pentru Situații de Urgență. Vreau să amintesc că DSU, chiar dacă este în interiorul Ministerului Afacerilor Interne, are o Direcție generală de urgențe medicale, condusă de un medic, de un medic adjunct și are unele servicii – serviciul de formare, serviciul de strategie, serviciul de monitorizare și coordonare”, a afirmat Raed Arafat, la un eveniment organizat de Ziua Internațională a Medicinei de Urgență.

El a criticat propunerile care „să rupă sistemul în două”.

„Aveți o parte pe care nu puteți sub nicio formă să o scoateți de la Ministerul de Interne: aviația, pompierii. Dacă partea cealaltă o scoateți de la coordonarea DSU, înseamnă că ne întoarcem cel puțin la nivelul anului 2013, dacă nu chiar la nivelul anilor dinainte de 2007. Să nu uitați că la Ministerul Sănătății, când am început să dezvoltăm sistemul, Ambulanța și componenta SMURD-ului au fost coordonate pe partea medicală de secretarul de stat care era acolo și care avea conexiuni foarte strânse cu pompierii. Noi ce am făcut este să aducem acest lucru și să îl oficializăm sub o umbrelă unită la Ministerul de Interne.

Deci ruperea sistemului ne va duce la o fază dinaintea anului 2007, chiar la faza anului 2001, 2002, 2003 și sunt două soluții în fața noastră. Mergem după amintiri și ne întoarcem la amintiri și s-ar putea să ne trezim că nu putem să refacem lucrurile cum ne aminteam de ele sau mergem spre viitor, visăm și facem un sistem care să fie și mai performant? Eu prefer să mă uit spre viitor, să dezvolt pe baza a ceea ce avem acum, nu să mă duc după amintiri cum era sistemul în anii 90, cum era sistemul pe timpul lui Ceaușescu și cum era la începutul anilor 2000”, a subliniat Raed Arafat.

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a acuzat că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare. Rafila a susţinut că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. ”Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a afirmat Rafila.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis, ulterior, precizări în legătură cu proiectul supus dezbaterii publice care vizează reorganizarea MAI. DSU a afirmat că are, încă de la înfiinţare, atribuţii pe linia asistenţei medicale de urgenţă, iar documentul doar integrează articole din actele normative în vigoare. ”Atribuţiile DSU şi ale Ministerului Sănătăţii nu interferează”, au transmis reprezentanţii DSU, precizând că acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătăţii nu a fost informat cu privire la prevederile proiectului.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Arafat prefera contractele cu atribuire directa pe stare de urgenta.

    • Votam USR masiv in 2024 ca sa-i vedem pe acesti mafioti cum se duc de mana la parnaie

  2. Păi rafila e fiu de torționar comunist, evident că ăștia de teapa lui preferă să țină țara în beznă și sărăcie cum au ținut-o zeci de ani ca să le fie doar lor bine. Arafat cu toate bubele lui este cu mult superior tuturor parazitilor ăștia către numai au supt sângele poporului și nu au realizat nimic bun.

  3. Arafat acest nea Nicu cu chelie.

  4. Zise führer-ul, aNesteZistu’, Luati-l de aici !

  5. Rezolvare simpla pompierii raman la descarcerare medicii si asistentele trec la Ministerul Sănătății, nu e normal ca pompierul sa se creada personal medical dupa un curs facut pe genunchi.
    P.S. pentu USR 2024 va avea 0%