G4Media.ro

Dirijorul Valeri Gherghiev, un apropiat al lui Putin, a fost numit director…

Sursa foto: Pixabay

Dirijorul Valeri Gherghiev, un apropiat al lui Putin, a fost numit director al Teatrului Balşoi

Guvernul rus a numit vineri un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, dirijorul Valeri Gherghiev, în funcţia de director al Teatrului Balşoi, în contextul unei represiuni accelerate asupra sectorului cultural din Rusia de la atacul asupra Ucrainei, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Prim-ministrul rus Mihail Mişustin a semnat o decizie de numire a lui Valeri Gherghiev în funcţia de director general al Teatrului Balşoi pentru o perioadă de cinci ani”, a anunţat guvernul pe Telegram.

Maestrul în vârstă de 70 de ani, un susţinător de lungă durată al preşedintelui rus, a fost boicotat anul trecut de orchestre occidentale pentru că nu a denunţat ofensiva împotriva Kievului.

Deja director al Teatrului Mariinski din Sankt-Petersburg din 1996, oraş în care Vladimir Putin şi-a făcut debutul politic în anii 1990, Valeri Gherghiev va trebui să conducă acum cele două scene principale ale ţării.

În martie 2022, preşedintele rus a sugerat fuziunea conducerii celor două prestigioase teatre, aşa cum se întâmpla înainte de revoluţia din 1917.

Apropierea lui Gherghiev de liderul de la Kremlin, în special în timpul anexării Crimeei, precum şi participarea sa la concerte în regiunea separatistă Osetia de Sud şi la Palmira, alături de armata siriană, i-au adus deja controverse.

În martie 2022, Orchestra Filarmonicii din München a decis să îl concedieze pentru că nu a denunţat atacul asupra Ucrainei. Mai multe orchestre şi festivaluri din Europa şi din Statele Unite şi-au anulat angajamentele cu muzicianul.

Până în prezent, dirijorul nu a făcut nicio declaraţie politică cu privire la conflict. În prezent el concertează în principal în Rusia, însă a efectuat un turneu în China la începutul acestui an.

Numirea sa intervine într-un moment în care unele ONG-uri şi mass-media denunţă o epurare culturală în Rusia, odată cu retrogradarea, concedierea sau fuga în străinătate a artiştilor care au criticat guvernul şi nu l-au susţinut public.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...