G4Media.ro

Directorul companiei Ryanair afirmă că agenţi de securitate belaruşi se aflau la…

Sursa foto: Pexels

Directorul companiei Ryanair afirmă că agenţi de securitate belaruşi se aflau la bordul aeronavei deturnate pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici și denunță un act de „piraterie”

Agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) se aflau în avionul Ryanair deturnat de autorităţile belaruse, care au arestat un opozant prezent la bord, a afirmat luni directorul companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary, informează AFP, citată de Agerpres.

Le fel ca executivul irlandez, O’Leary a denunţat un act de „piraterie” susţinut de Belarus. „Se pare că intenţia autorităţilor (belaruse) era de a face să coboare din avion un jurnalist şi persoana care călătorea cu el”, a explicat acesta la postul de radio irlandez Newstalk. „Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport”, a adăugat el, evocând un incident „foarte îngrozitor” pentru pasageri şi echipaj. „Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, a mai spus O’Leary.

Roman Protasevici, 26 de ani, fost redactor-şef al influentei mass-media de opoziţie belaruse Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza după aterizarea de urgenţă a avionului pe aeroportul din Minsk, în urma unei false alerte cu bombă.

La începutul serii, aparatul ce făcea legătura între Grecia şi Lituania, ambele ţări membre ale UE, şi-a putut relua zborul, fără Protasevici.

„Aceasta este cu adevărat piraterie aeriană, aprobată de stat”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, la radio-televiziunea publică irlandeză RTE. „Aceasta era o companie aeriană irlandeză, un avion înregistrat în Polonia, plin de cetăţeni ai UE, care călătoreau între două capitale ale UE”, a continuat el. „Nu putem permite ca astfel de incidente să aibă loc (doar) prin avertismente şi comunicate de presă ferme” ca răspuns, a mai subliniat Coveney, cerând „sancţiuni”.

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat sau de guvern din UE urmează să examineze luni seara noi sancţiuni împotriva regimului autoritar de la Minsk, ca reacţie la această deturnare. Circa o sută de responsabili belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, sunt deja vizaţi de sancţiuni europene din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această fostă republică sovietică.

Lituania şi Letonia au îndemnat ca zborurile internaţionale să nu mai treacă prin spaţiul aerian belarus.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a cerut la RTE „declanşarea imediată a unei anchete internaţionale”. Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, „escaladarea violenţei în Belarus este rezultatul impunităţii” şi prin urmare „trebuie să se pună mai multă presiune asupra regimului” de la Minsk.

„Este nevoie de fapte, nu de cuvinte. Simple cuvinte de condamnare nu sunt suficiente”, a insistat Franak Viacorka, jurnalist şi prieten al lui Roman Protasevici, la BBC. El a mărturisit că acesta din urmă i-a împărtăşit îngrijorările sale înainte de a pleca spre aeroportul din Atena, declarându-se urmărit.

„Nici nu vreau să-mi imaginez ce i se întâmplă în acest moment”, a adăugat el. „Iubita lui a fost arestată împreună cu el. Ea este cetăţean rus (…). Ei se vor răzbuna, îi vor pedepsi pe amândoi”, a spus Viacorka.

La rândul său, Regatul Unit, care nu mai este membru al UE, „se coordonează cu aliaţii săi” în această problemă, a declarat la BBC secretarul de stat pentru companii, Anne-Marie Trevelyan. Duminică, şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, a atenţionat cu „consecinţe grave” în urma deturnării avionului de linie.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ryanair sunt o gasca de hoti care isi bat joc de pasageri de multi ani de zile. Escroci la drumul mare.

    • @ion În caz că n-ai observat nu despre asta era vorba…

    • Trebuia sa te cheme Gheorghe. Despre ce e vorba in articol si despre ce vorbesti tu. Oameni fara cultură si fara un minim de simt de drepturi civile

    • Parafrazândul pe Hagi: ai, n-ai treabă cu subiectul, bagi comentariu.
      PS. Și eu am un unchi la Constanța (cam așa se termina un banc sec de pe vremuri)

    • Catre @Ion. Putin si Lukasenko au prea multe probleme pe cap ca sa fi meritat sa ordone pilotului sa traga !. (Ar fi fost evident la Ancheta International de ce pilotul a tras).
      Intoarcerea avionului de catre piloti, atunci cand mai aveau putin si treceau granita Lituaniei, nu este decat o Tradare a pasagerilor platitori ! – care si-au incredintat Viata si Securitatea in mainile acestei Companii Aeriene. Avionul era destul de aproape de granita sa fi cazut in Lituania daca Mig 29 ar fi tras.
      Pe scurt : Intorcerea avionului catre Minsk este o Tradare a pasagerilor de la bord care au platit sa zboare pana la Vilnius !
      Ar trebuii familia lui Roman Protasevici sa dea in judecata Commpania RyanAir pentru despagubiri . Mai ales daca pe Roman Protasevici o sa-l omoare securistii bielorusi.

  2. Acum vedem dacă UE mai există. Nici nu cred că aici era vorba de prindere acelui jurnalist, asta se putea face și altfel.
    Cred că a fost aleasă calea aceasta, la ordinele lui Putin, pentru a testa răspunsul Europei. Care, e posibil să fie de toată jena, ținând cont câți politicieni sunt aserviți și șantajați de ruși.

    • Sunt convins ca UE nu se lasa. Cred ca deja Merkel l-a sunat pe Putin ca sa ceara voie sa protesteze verbal, dar nu prea dur.

    • Un moment crucial.ma asteptam sa vad un raspuns ferm,imediat de la mari conducatori UE.
      Muscles…..

  3. Poate ar trebui sa decida interzicerea zborurile deasupra, inspre/dinspre Belarus in UE si expulzarea diplomatilor belarusi.

  4. Daca ne uitam pe harta ca sa aflam de ce un zbor intern UE ajunge in spatiul aerian al Bielorusiei , se vede ca doar pe un coltisor ingust de cativa zeci de km se putea face interceptarea, inainte de aterizarea in Vilnius. Adica vreo 3 minute de zbor.

    E foarte usor de ocolit spatiul ala. Este o provocare clara la adresa UE si din pacate nu vad cine poate raspunde corespunzator, se simte lipsa unui lider real.

    • Pentru ca aberația sa fie totală, daca era vorba despre o amenințare cu bomba la bord dirijai avionul spre cel mai apropiat aeroport – după cum se vede pe traseul zborului, destinația era mult mai aproape decât aeroportul spre care a fost redirecționat avionul.
      Foarte interesante sunt comunicațiile cu centrul de dirijare a zborului din Belarus, și ce decizii au luat piloții.

    • Cand esti escortat de avioane de razboi si ti se dau indicatii clare, nu se pune problema deciziilor pilotilor! Sunt reguli clare in aviatia civila pe care trebuie sa le respecti, nu te apuci sa faci pe cowboy-ul in niciun caz.