G4Media.ro

Diplomele de învățământ din Republica Moldova vor fi recunoscute în România și…

Diplomele de învățământ din Republica Moldova vor fi recunoscute în România și viceversa. Parlamentul de la Chișinău a ratificat documentul

Diplomele obținute în Republica Moldova vor fi recunoscute România și viceversa, după ce Parlamentul de la Chișinău a ratificat, vineri, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, eliberate de instituțiile de învățământ din ambele state. Urmează un pas similar al Parlamentului României.

Documentul stabilește prevederi speciale ce reglementează recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar.

Acordul include și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna.

Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani.

Noile prevederi oferă deținătorilor acestor acte de studii acces direct la învățământul superior din România. Acordul va fi în vigoare pentru următorii cinci ani, iar după expirarea acestei perioade se va prelungi de la sine pe câte un an.

România și Republica Moldova au semnat o Foaie de Parcurs pe 23 noiembrie 2021 care definește direcțiile de cooperare dintre București și Chișinău, inclusiv pe dimensiunea educațională.

Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor face parte din setul de angajamente asumate de cele doua guverne în foaia de parcurs dintre cele două state. Documentul îndeplinește condiția obligatorie încheierii oricărui acord între un stat membru al Uniunii Europene și un stat non-UE, fiind conform cu dreptul Uniunii Europene.

De asemenea, Ministerele de resort din cele două state vor semna în curând un protocol de cooperare, iar acest lucru ar trebui în viziunea autoritățile din România să contribuie la creșterea calității sistemelor de educație și formare profesională în spiritul politicilor europene în materie, precum și la îmbunătățirea accesului cetățenilor români și a celor din Republica Moldova.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Doamne fereste…..oribil…..facultatea din asa-zisa republica Moldova e mai praf ca in Romania…..daca merg la medic o sa trebuiasca sa ma interesez unde a terminat facultatea, asa am ajuns.

  • EHEI CATE PROGENITURI ALE PARTIDULUI NU SI-AU LUAT DIPLOME IN Moldova, SI S-AU FACUT NOTARI, DE EXEMPLU, IN romania…

 2. Probabil i-am ars pe moldoveni ținând cont cum a ajuns învățământul nostru în perioada României educate a lui Werner.

 3. Generalul Ciuca e cap de lista.

 4. si doctoratul tov tudorel ? 😂

  • Bubonel Toader are diploma de Doctor Docent Savant de Renume Mondial deja recunoscută.

 5. e…acum chiar ne-am linistit! pentru ca vorbim de unitati de invatamant superior clasate mult dupa locul 1000 mondial…si acum de bucurie niste mii de mw dati moca? niste ajutoare nerambursabile? hai ca SE MERITA TOVARASI!

 6. Spitalele Romaniei sunt pline de absolventi basarabeni. In cel mai bun caz, beizadelele handicapate dau admitere pe loc cu taxa la UMF Chisinau, dupa care se transfera in anul 2 la UMF Bucuresti. Asa a fost de 30 de ani.

 7. Progresistul taliban, gunoiul societății.