G4Media.ro

Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, afirmă că prin declararea importanţei strategice a Mării Negre, România devine o parte mult mai importantă a teritoriului apărat de NATO, relatează Agerpres.

„România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO pentru că se întâmplă un lucru care era normal să se întâmple: se face un echilibru între nord şi sud. Dacă înainte era apărată mult mai bine zona Mării Baltice, a Mării Nordului, deci partea nordică, acum avem o prezenţă echivalentă şi în zona Mării Negre, ceea ce este foarte important. În al doilea rând, este important acest lucru pentru că se ajunge la o mult mai bună prezenţă înaintată în zona aceasta a Mării Negre, deci pe Flancul estic şi din alte perspective, fiindcă summitul aduce nu numai o prezenţă multiplicată – aţi văzut ce a anunţat SUA – a forţelor militare, în sensul în care aducerea unui comandament la nivel de brigadă, probabil că va aduce după sine şi trupe mai multe în România, dar înseamnă şi pre-poziţionare de echipamente şi de elemente care ţin de muniţie şi alte lucruri”, a spus Dîncu, în marja summitului NATO de la Madrid.

El a vorbit şi despre noul Concept Strategic al NATO.

„Noul concept NATO încearcă să aducă un răspuns rapid la criză şi o flexibilitate mai mare, o mai mare adaptare la situaţia respectivă, o flexibilitate mai mare a prezenţei şi a forţelor militare, dar şi a echipamentelor în zonă. O capacitate de acţiune mult mai rapidă şi de răspuns la criză”, a afirmat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a precizat că s-a discutat despre locurile în care ar putea fi poziţionate echipamentele care vor exista pe teritoriul României şi cantităţile.

„Vor fi amplasări strategice chiar într-o zonă nouă care înainte nu era foarte prezentă în ceea ce priveşte postura militară a NATO, este vorba de apărarea antiaeriană şi apărarea antirachetă. Apărarea antiaeriană la nivel de escadrile sau detaşamente de apărare antiaeriană sau antirachetă amplasate pe teritoriu. Nu exista asta înainte, dar nu s-au stabilit poziţii, nu s-au stabilit cantităţi”, a adăugat el.

De asemenea, ministrul a spus că nu s-au stabilit termene.

„Se lucrează strategic, va exista un calendar. Îl vom face public probabil atunci când va fi negociat. În acest moment este vorba de aprobarea de principiu pentru o serie de capabilităţi”, a punctat ministrul.

Acesta a menţionat că nu există detalii nici despre anunţul făcut de SUA privind creşterea prezenţei americane pe teritoriul României.

„Avem în acest moment 2.700 de militari americani pe teritoriul nostru. S-ar putea multiplica acest număr, dar nu avem niciun fel de detaliu. (…) O să avem în viitor”, a afirmat ministrul Apărării.

Dîncu a spus că nu există termene nici în ceea ce priveşte ridicarea la nivel de brigadă a grupului de luptă aliat din România, unde Franţa este naţiune-cadru.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cand se semneaza contractul de construire al corvetelor?

  2. Locuri pentru armament s-or găsi. Mai întâi faceți niște drumuri pe care să vină armamentul ăla.

  3. Dar cu podu’, cu ;podu’ ala, ati rezolvat ceva? Te pomeni ca habar n-ai…

  4. Esti varza Dancu. Va laudati cu realizarile altora, cu faptul ca americanii au realizat ca exista o amenintarein sud-estul europei si NATO a detatat trupe. Voi in sine sunteti praf. Nici un pod n-ati fost in stare sa faceti.