G4Media.ro

Dezbatere în SUA privind securitatea Capitoliului, după noul atac de vineri

Dezbatere în SUA privind securitatea Capitoliului, după noul atac de vineri

Mai mulţi responsabili americani au îndemnat duminică la găsirea unui echilibru între măsurile de securitate şi necesitatea de a păstra Capitoliul SUA accesibil publicului, după ce a fost ţinta unui nou atac vineri, notează AFP, citată de Agerpres.

Un membru al poliţiei Capitoliului a fost ucis şi altul rănit vineri, când un individ i-a lovit intenţionat cu maşina după care s-a izbit de un gard de securitate. Şoferul a ieşit apoi din autovehicul cu un cuţit în mână, înainte de a fi împuşcat.

Atacul a avut loc la trei luni după asaltul violent asupra sediului Congresului din Washington, comis la 6 ianuarie de partizani pro-Trump, printre care s-au aflat militanţi de extremă-dreaptă.

Dezbaterea cu privire la protecţia acestor locuri a fost astfel relansată, în special asupra barierei ridicate după asaltul de la 6 ianuarie în jurul clădirilor care formează complexul. O parte a fost îndepărtată recent, iar perimetrul de securitate restrâns în jurul clădirii principale.

Senatorul republican de Missouri Roy Blunt a avertizat împotriva ideii de baricadare a locurilor.

„Cred că ar fi o greşeală ca barierele să fie instalate permanent în jurul Capitoliului”, a declarat el pentru canalul ABC, menţionând că erau „chiar acolo când maşina” agresorului i-a atacat vineri pe poliţişti.

Generalul-locotenent în retragere Russel Honore, care a efectuat un audit al sistemului de securitate după asaltul de la 6 ianuarie, a afirmat că parlamentari din ambele partide au menţionat securitatea ca prioritate, dorind în acelaşi timp un acces „100%” în clădire.

„Este ceva scos în evidenţă de toţi membrii Congresului cu care am vorbit în cele şase săptămâni în care am fost acolo: vor acces pentru public”, a spus el la postul ABC.

Un astfel de echilibru ar putea fi realizat cu mai multe „resurse pentru poliţia Capitolului, îmbunătăţiri ale camerelor video şi senzorilor, precum şi bariere”, a estimat el. Russel Honore a sugerat, de asemenea, ca 200 de soldaţi ai Gărzii Naţionale să fie desfăşuraţi permanent la faţa locului, pentru o perioadă de doi ani, aşa cum a fost cazul după 11 septembrie.

Au fost făcute recomandări, a adăugat el. „Le-am oferit un plan. Am muncit mult la el. Acum depinde de Congres să lucreze la asta”, a conchis generalul în retragere.

sursa foto: AGERPRES/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu