G4Media.ro

Dezbatere aprinsă în Italia după publicarea unor înregistrări cu gardieni lovind cu…

Dezbatere aprinsă în Italia după publicarea unor înregistrări cu gardieni lovind cu brutalitate deţinuţi într-o închisoare

Imagini cu gardieni lovind deţinuţi cu bastoane şi pumni într-o închisoare din Italia, în urma unui protest legat de pandemia de coronavirus anul trecut, au declanşat o polemică în Peninsulă după publicarea lor de către un cotidian, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

Incidentul a avut loc la penitenciarul Santa Maria Capua Vetere, la nord de Napoli, în ziua de 6 aprilie 2020.

Imagini captate de camerele de supraveghere au fost difuzate miercuri de cotidianul Domani, suscitând dezaprobare de la o parte a clasei politice, dar şi mesaje de sprijin pentru gardieni.

Parchetul deschisese o anchetă anul trecut după depunerea unor plângeri care denunţau violenţele comise de gardieni a doua zi după o mişcare de protest declanşată de anunţarea unui caz pozitiv la coronavirus printre deţinuţi.

Ministrul justiţiei, Marta Cartabia, l-a convocat miercuri de urgenţă pe şeful administraţiei penitenciare din Italia.

Cincizeci şi doi de angajaţi penitenciari au fost arestaţi sau li s-a adus la cunoştinţă în această săptămână că sunt urmăriţi penal, suspectaţi de acte de tortură, violenţe şi abuz de putere. Ancheta vizează mai mult de 110 persoane în total, printre care şeful poliţiei din penitenciar, doi comisari şi trei inspectori.

Într-un montaj video de 6 minute, plecând de la imaginile suprinse de camerele de supraveghere plasate pe coridoarele şi scările închisorii, pot fi văzuţi zeci de gardieni, unii dintre ei echipaţi cu căşti şi scuturi, lovindu-i brutal pe deţinuţi.

Aceştia din urmă încearcă să se protejeze în timp ce trec printre gardieni, primind lovituri peste spate şi la cap, cu bastoane şi pumni.

Un deţinut aflat într-un scaun rulant este lovit peste spate şi cel puţin trei bărbaţi sunt bătuţi pe podea.

În acea zi, unii din cei 900 de deţinuţi din închisoarea de securitate medie şi înaltă au fost constrânşi să se dezbrace pentru a fi stropiţi cu furtunul, iar alţii au fost plasaţi în mod arbitrar în izolare, afirmă martori citaţi de parchet.

Schimburi de SMS-uri între gardieni au arătat că operaţiunea, în care au fost implicaţi peste 280 de angajaţi ai poliţiei penitenciare, fusese concepută şi planificată ca măsură de represalii.

Şeful Partidului Democrat (centru-stânga), Enrico Letta, a calificat acest fapte ca ‘intolerabile’ şi i-a cerut ministrului justiţiei să dea explicaţii în parlament.

În schimb, extrema-dreaptă şi-a exprimat solidaritatea cu gardienii şi a reproşat cotidianului Domani publicarea fotografiilor unora dintre acuzaţi.

Matteo Salvini, liderul Ligii, a afirmat la postul de radio CRC că intenţionează să facă joi o vizită la închisoarea în cauză.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Foarte bine. Doar așa pot fi civilizate animalele din pușcării!

  • „extrema-dreaptă şi-a exprimat solidaritatea cu gardienii”
   Îți place cu cine împărtășești ideile?

 2. Nu numai pușcăriașii ci și stânga proresistă și sexomarxistă ar trebui bătuți ca n filmul Diaz

  • nu stiu ce probleme ai avea tu cu sexomarxistii (ce o mai fi insemnind si asta), cind se vede clar ca ai lins si supt tot ce ti-o bagat domnu dragnea sub bot

  • Zii Vasile Prostavanu si trage apa/

 3. La gunoaie numai de bine!Si totusi cine sunt cei ingrijorati de rebuturile sociale?

  • Oamenii civilizați sunt îngrijorați de respectarea drepturilor omului, în timp ce „extrema-dreaptă şi-a exprimat solidaritatea cu gardienii”.
   Ca să știi cu cine împărtășești ideile geniale

 4. Da, gardienii bat. Dacă nu vrei să ai de-a face cu ei, evită-i. Nu intra la pârnaie. Răul e sădit în orice om, ca și bunătatea. Și-n ăla cinstit, și-n infractor, și în gardian. Depinde cui te lași pradă. În excesul lor de zel psihopații maltreatează sau omoară oameni peste tot. Și în Italia, și în Malta, Belarus, Turcia sau US. Gardieni bătăuși sau criminali sunt pretutindeni, chiar și in statele numite „de drept” și „civilizate”. Dacă nu vrei să ai de-a face cu ei, evită-i.

 5. Orice accept dar nu dictatura minorității care se pare că ăsta e calul de bătaie al mujdeiștilor care i folosesc in negurile lor meschine ascunse după gulere frumoase progresiste pt a s u g e cât mai mult pt organizațiile lor ongiste, corporatiste, meschine

 6. Ca să evite situații de-astea, nu mai bine îi deportează cum au pus piciorul în SPQR? Ar fi prea ușor…

 7. Bravo!!!

 8. Și se mai miră unii de ce rata de recidivă e uriașă și nu există persoane care să iasă din pușcării „reabilitate”…