G4Media.ro

Dezastru la testele de limba română în Harghita, județ cu populație majoritară…

Photo 33256271 | Intelligence © Igor Mojzes | Dreamstime.com

Dezastru la testele de limba română în Harghita, județ cu populație majoritară de etnie maghiară: doar 28% dintre elevi au luat peste nota 5

Au fost transmise rezultatele la examenul de testare la limba română în județul Harghita pentru absolvenții de liceu. Rata generală de reușită la limba română este de aproape 28 la sută, în județul Harghita peste 1500 de elevi nereușind să obțină nota 5, transmite harghitanepe.ro

Absolvenții de liceu au participat la concurs în perioada 4-7 martie, fiecare susținând examenul în propria școală. Corectarea s-a făcut digital, sistemul distribuind aleatoriu lucrările profesorilor, care au avut timp până pe 13 martie să finalizeze corectarea, cu o medie de 50 de lucrări de persoană.

Potrivit unui total de 2091 de candidați care s-au prezentat la proba de limba și literatura română în județul Harghita, 1512 tineri au obținut note sub 10, iar procentul celor care au promovat a fost de 27,69%.

În schimb, la limba și literatura maghiară, 88,12 la sută dintre elevi au luat note mari, doar 190 au picat, iar la o singură lucrare a fost nota 10. Rata de reușită la disciplina obligatorie corespunzătoare studiilor de licență este de 58,23 la sută, în timp ce la disciplina opțională corespunzătoare studiilor de licență, 67,41 la sută dintre elevi au obținut cel puțin nota de trecere.

Rezultatele testului sunt comunicate de către profesori elevilor, nu sunt publicate nicăieri și sunt trecute în jurnal doar la cererea scrisă a elevilor.

Probele de competențe lingvistice și digitale se vor desfășura între 17 și 27 iunie, iar probele scrise între 1 și 5 iulie. Primele rezultate vor fi anunțate pe 8 iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 12 iulie, după soluționarea contestațiilor. Anul școlar se încheie pentru absolvenții de liceu la 7 iunie.

Citește și

Rezultate simulare BAC 2024: Aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5 la Limba română / La matematică sau istorie, 35% nu au luat peste 5

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cum să scrie la simulare, când unii nu ştiu limba română de bază… Din interacţiunile pe care le-am avut cu elevii din secuime am observat că majoritatea celor pe care i-am cunoscut nu cunosc limba română de bază. Asta arată că nu au nicio şansă de prosperitate în afara Ţinutului Secuiesc. Fie emigrează în Ungaria, fie se limitează la ceea ce poate oferi Ţinutul Secuiesc. Asta e urmarea politicilor anti-româneşti promovate de extremiştii locali…

  2. ” … Potrivit unui total de 2091 de candidați care s-au prezentat la proba de limba și literatura română în județul Harghita, 1512 tineri au obținut note sub 10, iar procentul celor care au promovat a fost de 27,69% …..

    Daca 1512 au obtinut note sub 10, restul pana la 2091 au obtinut note peste 10?????

  3. Macar de ar fi doar in Harghita. Am intalnit elevi de clasa VII care nu reusesc sa citească cursiv un enunț de 2 fraze la o problema de matematica. Cum sa rezolve problema daca nici cerinta/ textul nu le este clar. E o mare jale ce se întâmplă in Romania educata.