G4Media.ro

Detaliul esențial negociat de România la Bruxelles în privința Green Deal, proiectul…

sursa foto: Pixabay

Detaliul esențial negociat de România la Bruxelles în privința Green Deal, proiectul propus de Comisia von der Leyen

România negociază intens la Bruxelles anul de referință la care se va raporta Comisia Europeană atunci când va calcula progresele făcute de fiecare stat membru în privința reducerii emisiilor de carbon, a declarat vineri Klaus Iohannis la o întâlnire informală cu ziariștii.

Astfel, România vrea ca anul de referință să fie 1987 sau 1988, când industria autohtonă era la capacități maxime de producție, prin urmare și poluarea era foarte mare, și nu la 1990, când industria poluantă și-a redus semnificativ activitatea prin închiderea multor fabrici.

”În România nu s-au făcut calcule în ce privește impactul financiar al implementării Green Deal, dar am început să solicit astfel de calcule. Noi ne încadrăm destul de bine pentru că am pierdut foarte multă industrie”, a declarat Iohannis.

”Discuția pe care o avem cu Comisia Europeană e față de ce an măsurăm reducerea emisiilor de carbon. Momentam ne raportăm la 90, noi vrem să ne raportăm la 87-88. Președintele a explicat că, dacă nu negociem un deal bun, impactul pentru România ar putea fi foarte negativ, însemnând stoparea importurilor de mașini second hand sau închiderea unor exploatări miniere.

”O introducere a unei taxe auto mai drastice pentru second hand ar duce la nemulțumiri semnificative”, a mai spus președintele, adăugând că România vrea o politică Green Deal bazată pe încurajări, nu sancțiuni, pentru că ar apărea o ”repulsie” față de acest proiect.

Context: Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a prezentat pe 11 decembrie documentul strategic ”The European Green Deal”, o comunicare ce stabilește cele mai ambițioase ținte anti-poluare din istorie. Documentul arată că executivul european vrea ca UE să devină până în 2050 neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră. De asemenea, Comisia vrea ca până în 2050 creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor naturale.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Deci lipsa industriei este buna, intr-un final. „Romania verde”, fara industrie, fara sosele cu masini care sa polueze, fara fabrici. Cred ca vom fi primii din Europa la acest capitol. „Medieval period reloaded. „

    • Desigur, ”lipsa industriei” poluantă ”este bună, doar bișnițarii combinatori luptă pentru a împiedica reducerea poluării. Iar România este ”fara industrie” performantă ,” fara sosele” și autostrăzi pentru că este adminstrată de 30 de ani de mafia FSN-PDSR-PSD-USL-UNPR-ALDE-PRO spre bucuria trolilor ei care doresc să trăiască ”Medieval period reloaded ”, fără drepturi,libertate, siguranța vieții, civilizație.

  2. Teapa „verde”…
    Stabilirea unui „nivel de referință” ales în anul 1990 sau 1987 sau de ce nu 1821 arata că de fapt scopul nu e reducerea poluării ci sancționarea celor care nu ar îndeplini niste ținte stabilite arbitrar.
    România a votat aiurea doar că să nu voteze precum Ungaria și Polonia apoi a realizat că interesul național e puțin altfel.

    • Care o fi ”interesul național” ăla ”puțin altfel” după părerea postacului anonim, slujitor al mafiei PRO-PSD-ALDE? Tăierea pădurilor, otrăvirea aerului, poluarea apelor de către grupările infracționale de securiști interlopi? Și de ce să fie ăsta, pentru că îi servește trolul anonim?

  3. Green deal e o timpenie. Huo…

  4. Deschideți puțin capacul de la borcanul cu gogoele, e presiune mare acolo și se face fâsâială.