G4Media.ro

Despre ce a vorbit Joe Biden în ultimul discurs al mandatului despre…

Photo by Mandel NGAN / AFP

Despre ce a vorbit Joe Biden în ultimul discurs al mandatului despre Starea Uniunii: Legislația privind avortul, critici pentru Donald Trump și un mesaj ferm la adresa lui Vladimir Putin

Legislația privind avortul, problema taxelor și cea a imigrației ilegale, precum și războaiele din Israel și Ucraina au fost printre problemele principale abordate de către președintele american Joe Biden în ultimul său discurs despre Starea Uniunii înainte de alegeri

Întregul discurs a fost presărat cu critici la adresa lui Donald Trump și a partidului republican, dar și cu mesaje de unitate și colaborare în crearea unui “viitor pentru toți americanii”.

Mai sunt opt luni în care președintele are timp să-și evidențieze realizările și să abordeze asemenea subiecte controversate înainte ca americanii să decidă dacă îi vor oferi lui – sau lui Donald Trump – un nou mandat la Casa Albă, scrie NBC News.

Biden s-a prezentat la discurs cu un procent de aprobare extrem de scăzut, de 37%, potrivit unui sondaj recent al NBC News. Acest procent este mai mic decât cota de aprobare a predecesorilor săi din aceeași perioadă: Trump în 2020 (46%), Barack Obama în 2012 (48%), George W. Bush în 2004 (54%) și Bill Clinton în 1996 (46%

“Starea uniunii noastre este puternică și devine din ce în ce mai puternică”, a spus Biden.

Declarații principale:

Lui Biden nu i-a luat mult timp să se îndrepte spre una dintre temele centrale ale campaniei sale: protejarea democrației americane, iar pentru acest fapt a făcut referire la protestul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, dar și la relația dintre SUA și doi dintre adversarii săi geopolitici: Rusia și China.

 • “Insurgenții nu erau patrioți. Predecesorul meu – și unii dintre voi aici – caută să îngroape adevărul despre 6 ianuarie. Eu nu voi face asta”, a spus el. “Acesta este momentul să spunem adevărul… Iată care este adevărul simplu. Nu poți să-ți iubești țara doar atunci când câștigi. În calitate de președinte, predecesorul meu nu și-a îndeplinit cea mai elementară datorie prezidențială pe care o are față de poporul american: Datoria de a-i păsa”, a spus el. “Cred că acest lucru este de neiertat”.
 • Biden a criticat recenta promisiune a lui Trump de a lăsa Rusia “să facă ce naiba vrea” cu țările europene care nu-și plătesc cotizația la NATO: “Mesajul meu către președintele Putin, pe care îl cunosc de mult timp, este simplu. Nu vom pleca. Nu vom îngenunchea. .Eu nu voi îngenunchea. Într-un sens literal, istoria ne privește”.
 • Ulterior, el și-a lăudat realizările legislative pentru a face SUA mai puțin dependentă de China. “Sincer, pentru toate discursurile sale dure despre China, predecesorului meu nu i-a trecut niciodată prin cap să facă așa ceva”.

Alt subiect sensibil abordat de președinte a fost cel al legislației în privința avortului:

 • “În decizia de a anula cauza Roe vs. Wade, majoritatea Curții Supreme de Justiție a scris: “Femeile nu sunt lipsite de putere electorală sau politică”. În mod clar, cei care se laudă că au răsturnat Roe vs. Wade nu au nicio idee despre puterea femeilor în America. Dacă voi, poporul american, îmi trimiteți un Congres care susține dreptul de a alege, vă promit că voi restabili din nou Roe vs. Wade ca lege a țării”.
 • “Mulți dintre dumneavoastră din această cameră – și predecesorul meu – promit să treacă o interdicție națională a avortului” care ar putea echivala cu “forțarea supraviețuitoarelor de viol și incest” să ducă sarcina la capăt.

Biden a vorbit și despre moartea lui Laken Riley, incident care a fost preluat de conservatorii care militează pentru politici mai stricte în materie de imigrație. Femeia în vârstă de 22 de ani a fost ucisă luna trecută în timp ce făcea jogging la Universitatea din Georgia; un imigrant fără documente legale a fost acuzat de uciderea ei.

 • Biden a numit-o “o tânără nevinovată care a fost ucisă de un imigrant ilegal” – un termen evitat în general de democrați – și le-a spus republicanilor să adopte legea bipartizană de securitate la frontieră pentru a rezolva situația de la graniță. El a spus că aceștia o blochează la ordinul lui Trump pentru a-i refuza o victorie politică.
 • “Din păcate”, a spus el, “politica a deraiat acest proiect de lege până acum”.

În continure, președintele a vorbit rapid despre trei dintre cele mai controversate subiecte din timpul campaniei sale: taxele, ajutorul social și vârsta sa.

 • “Niciun miliardar nu ar trebui să plătească o rată de impozitare mai mică decât un profesor sau un muncitor de la salubritate
 • “Prietenii mei din cealaltă parte a culoarului (republicanii, n. ed.) vor să pună securitatea socială pe lista de tăiere. Dacă cineva de aici va încerca să taie Securitatea Socială, Medicare sau să mărească vârsta de pensionare, vă voi opri”.
 • Spre finalul discursului său, Biden a făcut aluzie la vârsta sa: “Știu că poate nu pare, dar sunt aici de ceva vreme. Când ajungi la vârsta mea, anumite lucruri devin mai clare ca niciodată. Cunosc povestea americană. Din nou și din nou, am văzut competiția dintre forțele concurente în lupta pentru sufletul națiunii noastre”.

Președintele, care se confruntă cu o reacție dură din partea stângii politice pentru că susține Israelul în timp ce numărul morților din Gaza crește, a vorbit și despre războiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas:

 • “Israelul are o povară în plus pentru că Hamas se ascunde și operează printre populația civilă ca niște lași – sub spitale, grădinițe și tot felul de lucruri asemănătoare. Există, totuși, și o responsabilitate fundamentală de a proteja civilii nevinovați din Gaza. Treizeci de mii de palestinieni au fost uciși, dintre care cei mai mulți nu sunt din Hamas”, a spus el, adăugând că sunt “…femei și copii, fete și băieți”, în timp ce mulți alții nu au hrană sau medicamente. “Este sfâșietor”.

În final, conform CBS News, Biden a ales să părăsească scena pe o notă optimistă:

 • “Sunt optimist. Chiar sunt, sunt optimist. Văd un viitor în care restabilim dreptul de a alege și ne protejăm libertățile – nu le eliminăm. Văd un viitor în care clasa de mijloc are, în sfârșit, o șansă corectă, iar cei bogați trebuie să își plătească partea lor corectă de taxe. Văd un viitor în care salvăm planeta de criza climatică și țara noastră de violența armelor de foc.”
 • “Mai presus de toate, văd un viitor pentru toți americanii. Văd o țară pentru toți americanii. Și voi fi întotdeauna președinte pentru toți americanii. Și voi fi întotdeauna președinte pentru toți americanii. Așa că haideți să construim împreună un viitor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...