G4Media.ro

Deputatul Tudor Benga (USR), critic la adresa modului în care a fost…

Sursa foto: Tudor Benga / Facebook

Deputatul Tudor Benga (USR), critic la adresa modului în care a fost adoptat bugetul: An de an, Parlamentul joacă această operetă, îşi abandonează datoria de a controla Executivul

Deputatul Alianţei USR PLUS, Tudor Benga, a criticat, marţi, în plenul Camerelor reunite, adoptarea bugetului pe anul 2021 fără amendamente, într-un „an pandemic”, apreciind că „Parlamentul joacă an de an aceeaşi operetă”, ceea ce trebuie schimbat, relatează Agerpres.

Tudor Benga a cerut, de la microfon, o intervenţie pe procedură în baza articolului 102 din Regulamentul comun coroborat cu articolul 152 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

„Legea bugetului de stat este probabil cea mai importantă lege pe care o votăm ca parlamentari, în decursul unui an de zile, şi eu n-am cine ştie ce vechime în Parlamentul ăsta, dar am fost aici în legislatura trecută, în care majoritatea PSD şi Dragnea şi Nicolicea şi Iordache au călcat în picioare Parlamentul şi parlamentarismul românesc. Şi la momentul ăla mi-am promis că unul dintre lucrurile pe care va trebui să le facem este să schimbăm fundamental tot ceea ce înseamnă…”, a afirmat Benga, care a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, Ludovic Orban.

Benga a criticat în continuare faptul că legea bugetului de stat trece fără amendamente, apreciind că Parlamentul îşi abandonează astfel „datoria de a controla Executivul”.

„Problema este următoarea: un buget care trece fără absolut niciun amendament adoptat este în esenţă un Parlament care îşi abandonează datoria de a controla Executivul şi suntem într-o situaţie specială. Chiar suntem într-o situaţie specială de an pandemic şi de deficit excesiv, însă problema este în felul următor: an de an Parlamentul acesta joacă această operetă şi o pune în scenă şi trebuie să schimbăm lucrul ăsta, pentru că e un motiv pentru care instituţia asta este la sub 10% încredere a populaţiei şi va trebui să schimbăm lucrul acesta”, a afirmat deputatul USR PLUS.

Sursa foto: Tudor Benga / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Te-ai ars,n-o să mai ajungi deputat .

  2. vezi daca nu o scapat barna de toti socialisti? ce vine era daca nu prindea si asta loc ca presada si altii care numa critica. „din principiu”
    genu asta de oameni is periculosi, nu s deacord cu nimic numa sa ajunga ei in functie.
    macar de Gotiu am scapat. mai sunt cativa pe acolo si avem un usr mai curat.

  3. Și ce propune, de fapt?!

  4. Ok, dar cine a împiedicat PSD și AUR să-și susțină amendamentele

  5. In principiu are dreptate. Dar Bega uita ca are adversar alde pesedake.Nu asa se cîstiga o lupta .Hai mai întîi sa punem mii de lucruri la punct, ascunse prin toate cotloanele asa cum grăia PM apoi va indreptati si spre slefuiri fine.

  6. Corectă observația parlamentarului. Parlamentul a fost transformat într-un yesman al executivului. Ca să se poată schimba ceva în sensul creșterii și întăririi rolului parlamentului trebuie efectuate câteva schimbări legislative și constituționale cum ar fi: definirea legilor cu impact general asupra vieții social-economice ca legi organice ( legea de investire a guvernului, legea de organizare a guvernului, legea bugetului multianual, legea bugetului anual și cele de la Art.73, aln.3 din actuala Constituție ). Apoi, legile organice să nu poată fi aprobate numai în parlament, nu prin asumarea răspunderii guvernului, nu prin OUG. Adoptarea unei legi organice să se realizeze cu majoritatea organică ( majoritatea fiecărui grup parlamentar ). În situația în care o lege organică nu poate fi adoptată în parlament atunci parlamentul se dizolvă și se organizează alegeri anticipate. La investirea guvernului acesta să vină și cu o lege a bugetului multianual ( pe durata a patru ani ) în care să stabilească principalele obiective și prioritățile alocărilor bugetare, precum și cu legea de organizare a guvernului.

  7. Are perfecta dreptate. În esență parlamentul e ales de cetățeni deci acolo e sediul controlului democratic.
    Cât despre opoziție chiar nu contează cine este, e datoria opoziției de a încerca să limiteze excesele partidelor aflate la putere. Cu bune și cu rele PSD și Aur reprezinta niște concetățeni ai noștri cu bune și cu rele.
    Despre guvern: în cazul în care nu se va încadra în acest buget, aprobat fără niciun amendament, va avea domnul prim ministru Citu onoarea de a își depune mandatul? Ca pana la urma e și o chestie de onoare, cuvânt care pare ca descrie o noțiune străină romanilor.

    • Tu chiar crezi ca pe PSD ii interesează de binele nostru? Ei stau în parlament doar ca să bage bețe în roată, sa își facă electorat speculând fiecare oportunitate și sa le între indemnizația. Ca de făcut bani serioși pt partid și ai lui baroni, în următorii 4 ani (sper) cam greu pentru ei…

    • Anonim sudscriu

  8. Ce frumos vrem noi sa ne facem un pic de publicitate…

  9. pai nu a fost vot pe buget? nu s-au depus si votat amendamente? nu au existat discutii? care e problema?

  10. De acord intro tara normal fara hotie si populism, dominant in Parlament.
    Am vazut ca parlamentul face competitie din bonusuri in toate directiile ca de nu sunt bani adusi de ei din buzunar.
    Solutia tovarasului Catu sa nu mai accepte amendamente gen: triplarea alocatiei pe hartie/fonduri pentur biserica din Cocolosenii din Deal si alte ineptii irelevante.
    Sa poate spune noi am dat ei nu vau dat.