G4Media.ro

Demisia ministrului Muncii, cerută de sindicaliștii Cartel ALFA: ”Conflictul social de astăzi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Demisia ministrului Muncii, cerută de sindicaliștii Cartel ALFA: ”Conflictul social de astăzi este rezultatul direct al unor decizii politice greșite”

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a cerut, printr-o scrisoare deschisă, demiterea ministrului Muncii pentru gestionarea defectuoasă a conflictelor de muncă şi solicită un dialog social real şi responsabil, transmite News.ro. Sindicaliştii mai cer transferul unui procent din contribuţiile sociale înapoi către angajator.

”Conflictul social amplu existent astăzi în România şi care cuprinde din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale este rezultatul direct: al unor decizii politice greşite (precum mutarea integrală a poverii fiscale asupra lucrătorilor); al lipsei de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut un adevărat haos legislativ, prin adoptarea de legi pe care apoi le-au blocat de la aplicare şi prin întreţinerea unor inechităţi majore în societate; al incompetenţei promovate la toate nivelurile de decizie; al lipsei de consultare cu partenerii sociali. In fapt, lipsa unei consultări reale este sursa principală a tuturor conflictelor. Obstrucţionarea dialogului social şi atitudinea arogantă a guvernanţilor au dus la blocajele actuale ce au amplificat nemulţumirile lucrătorilor”, se arată în scrisoarea CNS Cartel ALFA.

Potrivit sursei citate, ministrul Muncii invită la discuţii anumiţi parteneri sociali, după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social.

”Ministrul Muncii interpretează într-un mod personal şi dictatorial dialogul social. El invită la discuţii anumiţi parteneri sociali, după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social. Proiecte de legi extrem de importante, cuprinse în PNRR – reforma pensiilor speciale, legea salarizării şi reforma sistemului public de pensii, au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Lipsa de transparenţă, modul în care clasa politică ţine cu dinţii de privilegii aberante şi sfidătoare, precum pensiile speciale ale aleşilor, ratarea termenelor din PNRR, dar şi semnalele negative transmise de Bruxelles, arată clar incompetenţa guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză. Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al muncii si intrarea intr-un dialog social real şi responsabil”, transmite CNS Cartel ALFA.

Sindicaliştii mai cer transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator.

”O a două măsură prioritară este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator. Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau ameninţă cu greva. Răspunsul acestora vine după şiruri lungi de nemulţumiri în care negocierile au eşuat, iar doleanţele lor nu au fost luate în seamă.Nu doar incompetenţa domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci şi lipsa de preocupare, empatie şi solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică şi cetăţeni. Politicienii tratează sindicaliştii din educaţie precum un cartof fierbinte, l-au pasat de la unul la celălalt, fără a zice ceva clar. Accentul se pune pe „nevoia de terminare a grevei” şi nu pe soluţionarea problemelor şi a cauzelor acestora”, se mai arată în document.

CNS Cartel ALFA se decară solidar cu personalul din educaţie care se află în grevă şi transmit că politicienii trebuie să îşi asume şi să deconteze eşecul politicilor care favorizează capitalul în detrimentul lucrătorilor.

”Reprezentanţii clasei politice trebuie să îşi asume şi să deconteze eşecul politicilor care favorizează capitalul în detrimentul lucrătorilor, care au trasformat România în ţara muncii ieftine, a lucrătorilor lipsiţi de drepturi şi venituri decente, a serviciilor publice subfinanţate, la care din ce în ce mai puţini au acces!

CNS Cartel ALFA îşi exprimă solidaritate cu personalul din educaţie care a decis continuarea grevei, cu personalul din sănătate şi cu toate categoriile socio-profesionale care îşi revendică drepturile legitime!”, se precizează în scrisoare.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Ministrul mamaliga va fi somer?Asta-i o veste buna,sunt de acord cu cererea sindicatelor.

 2. Sindicatele nu ar trebui sa se bage in chestiuni politice.

  Daca fac asta înseamnă că reprezintă interesele unui partid.

  Ei trebuie să reprezinte doar categoriile de bugetari pe care îi reprezintă … fara sa ceara demisii, etc.

  Una e sa ceri mai mulți bani ai alta e sa ceri demisia ministrului.

  • Societatea civila are dreptul sa ceara demisia unui ministru sa chiar guvern. Sindicatele sunt o parte a societatii civile.
   Iar a cere demisia pe motiv de incompetenta manageriala nu este „o chestiune politica”.
   Doar numirea unui ministru e o chestiune politica.
   De pilda, daca sindicatele ar spune ca X ar trebui sa fie ministru, asta ar fi un amestec al sindicatelor in viata politica…

  • Nene, ești pe lângă!

 3. Măi oameni buni în frunte cu părinţii şi copii dacă îi veţi forţa pe profesori să rupă greva tot vouă o să vă faceţi rău că îi puneţi în poziţia să aleagă între alternativa de a renunţa la învăţământ sau să accepte oferta celor de la putere care nu o vor primi decât dacă îi vor vota.
  Întrebarea pentru toţi cârcotaşi: chiar vreţi să îi voteze pentru că nu vor avea altă alternativă de a supravieţui material şi să poată să vă fie în acelaşi timp şi profesori în continuare?
  Dacă vreţi să vă fie bine la toţi susţineţii toţi pe profesori până vor face ce trebuie cei de la putere astfel toţi o să pierdeţi şi doar măscăricii ăştia de la putere vor câştiga.

 4. Dacă pensionarii ordinari nu au fost în stare să se mobilizeze pentru demiterea acestui impostor mincinos, poate ne fac treaba și reușesc profesorii!

 5. Demisia! De acord cu sindicaliștii.
  P.S- Budigăi. Nu măi suna noaptea femei. Sună-l pe Drulă!

 6. Hai sa mai mancam un cacao….Transfer IMEDIAT de contributii la angajator .De ce?Nu-i place -personal-ce scrie pe fluturas la brut ,si sa mai plateasca si sindicatul ceva ca oricum e o sinecura mascata?Sau sindicalistii lui lucreaza la firme de stat unde daca nu platesc contributiile angajatorului nu raspunde nimeni (eventual o demisie sau o rotatie a cadrelor, un ajutor de stat ,o amnistie fiscala ) .Asa, daca e penal (retinerea si nevirarea)platesc, si au cam ajuns pe fundul sacului ….Trebuie inchise multe >concediati angajati>mai putini membri de sindicat>mai putini bani in buzunarul „liderilor „.Cum ar fi DACA, cotizatia sindicala s-ar plati din net ,fara facilitate fiscala ?Domnii lideri ar incasa pe masura prestatiei =0 (zero)

 7. nu am vazut un ministru mai mincinos si prefacut ca Budai . De cite ori il vad , provoaca greata .

 8. Și cu televiziunile,subventionate,cum ramane?Care l-au facut,pe acest fost șofer,MARE ministru?!Toată ziua era cu pensia mică „in gură”,c-o face mare,iar p-alea speciale i le lasa lu’Ciolacu,sa le „sfintească”acesta,că deh e șeful lui.Atunci aveau spate,azi sunt cu spatele la zid,vorba lui Bombonel.Pana si foștii coloboratori se dau la ei.