G4Media.ro

Dela0.ro: Bilet de voie de la stat: din orfelinat direct în garsoniera…

Dela0.ro: Bilet de voie de la stat: din orfelinat direct în garsoniera traficantului

Pentru un traficant, o persoană aflată într-o situație de vulnerabilitate socială este aproape întotdeauna o victimă sigură. Cu cât ținta e mai vulnerabilă cu atât munca de manipulare și abuz este mai ușoară pentru cel care recrutează.

Dela0.ro a urmărit traseul prin care un traficant de persoane ajunge să profite de minorii din orfelinatele statului român.

Un copil ajunge într-un centru de plasament sau într-o casă de tip familial, sub tutela statului român.

Un astfel de scenariu are loc când părinții nu mai sunt – fie pentru că au plecat, fie pentru că au murit, fie pentru că au abandonat copilul la naștere. Mai are loc când, din cauza lipsurilor materiale, părinții renunță la copii o vreme, gândindu-se că-i vor lua înapoi când se redresează financiar. Și-același scenariu devine realitate când copilul suferă de o dizabilitate și are nevoie de îngrijiri pe care părintele nu i le poate acorda.

În astfel de situații, statul intervine pentru a proteja minorul și interesele sale superioare. Un trai decent începe cu plasamentul copilului într-un centru rezidențial. Începe doar pe hârtie de multe ori – căci, în realitate, statul ajunge să scoată minorul dintr-o situație vulnerabilă doar pentru a-l plasa într-una și mai vulnerabilă.

De ani de zile presa, activiștii pentru drepturile omului, ONG-urile și alte voci din societate atrag atenția asupra personalului nepregătit din centrele de plasament ale statului, asupra condițiilor proaste în care trăiesc copiii, asupra medicației excesive din centrele pentru persoanele cu dizabilități, asupra abuzurilor din centre comise chiar de educatori sau administratori.

Vorbim, în toate aceste cazuri, de un context favorabil traficanților de persoane, de o ușă larg deschisă spre abuz. Abandonul de facto în care trăiesc minorii din centrele statului le permite traficanților să întrețină rețelele de trafic. Le permite să abordeze cu ușurință fetele, le permite să le scoată din centre fără probleme. O victimă a traficului de persoane a povestit cum intra recrutorul în centru: mințea că e unchiul uneia dintre fetele găzduite – și ocrotite de stat.

Traficanții care recrutează în centrele de plasament sunt oameni cu metodă, care execută pas cu pas un plan diabolic bine stabilit.

Cel mai important pas este chiar primul: ca traficantul să reușească să-și facă o intrare. De acolo lucrurile devin relativ simple. Traficantul are la îndemână fie metoda loverboy, fie metoda ademenirii financiare.

Citește articolul complet pe Dela0.ro

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Mama , Gaia !

  🙂

 2. Lasati fata sa fie Fericita si Iubita in casa unde a ajuns.

  🙂

 3. sunt un copil

  voi gasi Fericirea in alta parte , pe drumul meu ..

  🙂

 4. O soluție ar fi facilitarea adopțiilor. Sunt sute de familii în România – si mult mai multe dacă vorbim de adoptii internaționale – care-si doresc să adopte, dar birocrația îi împiedică și de facto este foarte greu. Între timp copiii adoptabili cresc, iar după o anumită vârstă nu-i mai vrea nimeni. La nivel de guvern ar trebui creat un organism care să se ocupe de acest lucru.

  • O solutie(utopica) ar fi sa semnezi un contract social daca vrei sa faci un copil si doar atunci sa ai voie, iar daca nu esti in stare de el sa raspunzi cat se poate de penal …

   Nu vreau sa va duc cu gandul la niste vremuri triste dar varianta asta e un pic mai colorata … Ma gandesc ca trebuie totusi sa prevenim problema de la radacina.

  • *Si daca ‘deja e pe drum’ sa fii obligat din start sa semnezi contractul(ca sa clarificam).

  • O solutie si mai buna ar fi ca oengistii jeluitori de profesie sa ia acasa copiii alcoolistelor, si cateii deprimati ai madianezelor, si dropia de camp. Asa, „sa tragem un semnal”, putem cu totii, dar macar restul nu luam bani pe asta.

   Ai putea hrani 2-3 copii din leafa unui oengist. Iar daca ar invata o meserie, si-ar lua serviciu si ar dona in loc sa suga din donatii, am putea hrani toti copii lui Arthur.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.