G4Media.ro

Deficitul bugetar de anul acesta va fi revizuit la peste 4%, anunță…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deficitul bugetar de anul acesta va fi revizuit la peste 4%, anunță ministrul Finanțelor

Deficitul bugetar pentru anul acesta va fi revizuit de la 2,76%, cât a fost ținta asumată la începutul anului, la peste 4%, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Bloomberg, potrivit Profit.ro.

Pentru anul următor, Guvernul va avea ca țintă încadrarea deficitului bugetar în limita de 3% permisă în UE.

Cîțu a avertizat la mijloul lunii noiembrie că deficitul va trece de 4% anul acesta, dacă noul Guvern nu va reuși să remedieze într-un timp extrem de scurt deficiențele majore în ce privește colectarea veniturilor statului.

Pentru primele zece luni, deficitul bugetar pentru primele este de 2,84% din PIB, peste ținta anunțată de fostul guvern de 2,76% pentru tot anul.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că obiectivul său este ca, până la finalul zilei de marţi, să fie stabilită forma definitivă a ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară (detalii aici).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Pe principiul tot prostu’ angajat la stat tre’ sa-si primeasca salariu… cifra 4 fara zecimale nu pare ingrijoratoare. Daca era 5 era de trecere?

    • Nu asta e ideea. Deficitul anual trebuie sa fie sub 3%. Psd-ul s-a încadrat în această țintă printr-o șmecherie: nu a rambursat tva-ul soc.comerciale in ultimele 3 luni ale anului trecut și a mutat niste cheltuieli (negociate in anul respectiv) in prima lună a anului următor. Cu prima chestiune, legata de tva-ul firmelor s-a prins și UE, cu a doua nu, e mai greu de depistat.
      Revin la TVA. Am prieteni care au TVA de primit de la stat din luna august, cum statul nu are bani, amână aceste obligații. E o prostie că în România nu poți compensa tva-ul cu impozitul pe profit de exemplu. Statul îți ia penalizare pt fiecare zi de întârziere la plata unei taxe, inclusiv la TVA, ei în schimb întârzie 6 luni cu niste bani plătiți, care ți se cuvin a fi restituiți, și nu pățesc nimic. Pt o firma importatoare nin-Ue este dezastru sa nu&și recupereze banii…la fel pt o firma exportatoare, care produce în România pe baza materiei prime și materialelor autohtone…
      Ce înseamnă 4% deficit la sfârșit de an? In primul rand putem primi un grad de risc de țară mai mare, chiar daca nu se întâmplă acesst lucru, dobânzile la care România se va împrumuta vor crește considerabil, apoi înseamnă o scădere a investițiilor străine. Astea se vor vedea pe termen scurt. Trebuie spus si faptul că statul se împrumuta la dobânzi mai mari față de 2018, fata de tarile vecine, pt că semnalele analiștilor străini indicau din martie un buget fantasmagoric, imposibil de atins, pe un cost social crescut.
      Catu are o abordare corecta in ceea ce privește bugetul. Prefera să se împrumute și să plătească restantele de miliarde către firme,(sporind cheltuielile statului) vdecat să le amâne pt anul viitor pt a se încadra in limita de ,3. Nu vrea să ascundă gunoiul din preș, preferă o transparență și acest lucru ne poate aduce un plus de credibilitate externă.
      Cam asta e! Are mare curaj să facă asta!

    • Nu te contrazic ca abordarea e corecta, gunoiul PSD-ALDE-UDMR trebuie scos de sub pres. Dar nu ma emotioneaza martiriul domnului Cîțu pentru ca urmaresc ce se dezbate prin Europa si nu cred că deficitul TREBUIE sa fie 3% ca sa fim noi mai protestanti ca Papa Schäuble. Acum ca sta prost cu cresterea economica, Germania a pus la cale un fond de investitii ca mecanism de ocolire a regulilor de autoritate cu care tot ea a strangulat restul eurozonei. Cred ca nu trebuie sa se streseze Cîțu prea tare, nu-i va sari UE lui in cap pe tema asta, regula aia cu 3% e pe buna dreptate contestata.
      Noi cu problemele noastre si cu dobanzile noastre (nu negative ca in eurozona), de acord cu restul comentariului.

    • *reguli de austeritate, scuze.

    • Cam asta am spus si eu.
      Acciza ne trece criza

  2. Sekurikii socialiști afară din viața publică!

  3. Abia astept sa vad ce buget mermeleste Citu pentru 2020.

  4. In ultima perioada, cand s-a schimbat guvernul, a crescut evaziunea foarte mult. Nimeni nu mai da bon fiscal.

  5. Chitu, unul dintre cei mai incompetenti si totusi lancea economiei PNL-iste. Dupa ce -i ascultasem la „Starea Natiei” parerile despre salariul minim m-am convins. Omul e pardaf, ii trebuie multe vitamine si minerale sa-si revina. Nu-s bani ca PNL-ul a stat pe bara si a aratat cu degetul in timp ce oameni precum Buldogul, Cocos, tot felul de animale, imbucau cu obraznicie. Au scapat basma curata dar nu-s bani. DNA-i in coma, sa vedem daca ii baga Iohannitza pe steroizi.

  6. Bun, Cîțule, bun, ca liberal convins, pro-european, anti-coruptie si anti-stat social apreciez transparența guvernului Orban si a dvs., dar știam si noi (alegatorii de dreapta) ce gunoaie ascundea PSD sub pres si ca deficitul bugetar sub 3% si cresterea economica erau făcute din pix, prin mici șmecherii fiscale, ce m-ar interesa pe mine, liberal convins, acum ar fi sa vad niste solutii ca sa mai scadă deficitul, dar si un buget bun, liberal, concentrat pe investiții, pe infrastructura, pe educatie, nu pe consum, pentru anul viitor.

    Si in plus, n-ar fi asa rau sa-i dati afara pe aia 400.000 de bugetari pe care spunea Veorichea ca o sa ii dati afara, măcar mai scăpam tara de căpușele inutile de la buget care nu fac nimic, doar încasează bani. Toate posturile de la buget (sau măcar cele importante) ar trebui castigate prin concurs, intr-un mediu competitiv, in care cei mai buni castiga, si nu obtinute pe modelul statului social pesedist, in care orice prost merita o sinecura de la buget.

    Dragi PNL-isti, va sustin de cand ma stiu. N-ati mai fost singuri la guvernare de pe vremea lui Tăriceanu, si atunci sustinerea voastră din parlament era de mai proasta calitate decât acum. Asa ca puneti osul la treaba acum cat puteti si nu ne dezamagiti!