G4Media.ro

Declarație comună a liderilor grupurilor politice din Parlamentul European: Suntem pe deplin…

Declarație comună a liderilor grupurilor politice din Parlamentul European: Suntem pe deplin solidari cu Cehia / Apel către statele membre și Consiliul European să adopte măsuri „puternice, comune și concrete” față de Rusia

Liderii grupurilor politice din Parlamentului European fac apel la solidaritate în cazul „atacului Rusiei din Cehia”, cu privire la informațile recente despre implicarea serviciilor de informații rusești în explozia din 2014 a unui depozit de arme, și solicită statelor membre și Consiliul European să adopte măsuri „puternice, comune și concrete” față de Rusia, considerând că guvernul rus are un „comportamentul periculos și malign”.

„Suntem șocați de rapoartele recente privind implicarea serviciilor de informații rusești GRU în explozia din 2014 a unui depozit de arme din Republica Cehă, în care au fost uciși doi cetățeni cehi. Aceiași agenți GRU au legătură și cu otrăvirea lui Serghei și Yulia Skripal în Regatul Unit în 2018”, se precizează în declarația comună.

Declarația este semnată de Manfred Weber, președintele grupului PPE, Iratxe García-Perez, președinte S&D, Dacian Cioloș, președintel grupului Renew Europe, Philippe Lamberts și Ska Keller, copreședinți ai Verzilor / ALE și Ryszard Legutko și Raffaele Fitto, copreședinți ai grupului ECR.

Singurul grup care nu a semnat declarația este Identitate&Democrație – ID, din jurul Adunării Naţionale, partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen.

Semnatarii declarației susțin că atacul Rusiei pe un teritoriu suveran din Uniunea Europeană reconfirmă „comportamentul periculos și malign al guvernului rus”.

„Un atac cu implicarea serviciilor de informații GRU asupra cetățenilor europeni din oricare dintre statele membre ale UE trebuie privit ca un atac grav asupra întregii UE. Acesta este un act inacceptabil de ostilitate”, susțin liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Ei se declară „pe deplin” solidari cu Cehia și fac un apel către toate statele membre și Consiliul European „să își demonstreze și solidaritatea prin adoptarea unor măsuri puternice, comune și concrete față de Rusia ca răspuns la acest atac”.

Cehia a anunţat duminică faptul că i-a informat pe aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, iar chestiunea a fost discutată la reuniunea de luni a miniştrilor de externe din UE.

Republica Cehă le-a cerut, marți, partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek.

Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc într-un depozit de muniţii din Vrbetice, la circa 250 kilometri sud-est de Praga. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Inchideti centrul de spionaj rusesc de la bucuresti cu numele de centrul pentru cultura si stiinta rus.

    • „Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, Natalia Mujennikova (FOTO), a declarat că îi pare rău pentru că Iosif Vissarionovici Stalin este „criticat aici, uitându-se cui datorează România Transilvania”, arată un articol publicat pe pagina de facebook a instituției.” Asta e dintr-un articol din 2018.

  2. O acțiune concreta ar fi finalizarea North Stream…..
    Sau nu???
    Germania ce părere are?