G4Media.ro

De ce nu vorbesc ungurii româneşte? ”E un mit. Sunt stresaţi că…

sursa foto: Pixabay

De ce nu vorbesc ungurii româneşte? ”E un mit. Sunt stresaţi că nu cunosc limba foarte bine. Este o formă de auto-protejare”

Concluzia unei dezbateri organizate la Cluj-Napoca în privinţa ungurilor din România care nu ar vrea să vorbească româneşte este că, în realitate, acest lucru e doar un mit şi că sunt zone unde singura tangenţă a maghiarilor cu româna este în şcoală, iar aici lucrurile trebuie îmbunătăţite, relatează BZB.

„De ce nu vorbesc ungurii româneşte?” – astfel s-a numit dezbaterea organizată de Mathias Corvinus Collegium (MCC.

„Este un mit faptul că mghiarii nu vor să înveţe limba română. Conform unui sondaj, 90% dintre maghiari consideră că e important pentru copiii lor să ştie limba română”, a declarat András Bethlendi, jurist, expert în drepturile minorităţilor şi cadru didactic universitar.

Există și o explicație pentru care populația maghiară din unele zone din Transilvania eziată să vorbească în română.

„Maghiarii din zonă ezită să vorbească limba română deoarece sunt stresaţi că nu cunosc limba foarte bine. Este o formă de auto-protejare. Acesta a fost şi cazul cu angajata de la Kaufland. Nu a avut nimic împotriva clientului român”, a explicat Daniel Rotaru, student la Facultatea de Litere, limba şi literatura română, la Universitatea Babeş-Bolyai, care vrea să-i înveţe pe elevii din Odorheiu Secuiesc limba română.

Există o presiune pe maghiari că nu vorbesc bine limba română şi asta îi face să refuze s-o vorbească. „Există şi un termen pentru asta – poliţia limbii, şi chiar maghiarii ajung să se critice între ei pentru că nu ştiu bine româna”, completează acesta.

Mathias Corvinus Collegium (MCC) este o organizaţie, fondată în 1996 ca o iniţiativă privată în Ungaria, care oferă tinerilor maghiari talentaţi pregătire extraşcolară gratuită. De cursurile oferite, printre care se numără şi cele de limba română, beneficiază peste 2.000 de tineri din opt oraşe: Cluj-Napoca, Arad, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Oradea, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc şi Satu Mare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

 1. Confirm, am lucrat si stat cu maghiari/secui, unii sunt jenati de accentul lor insa mie mi se pare doar nostim. Echitabil ar fi sa sa rup si eu putina maghiara insa n-am de la cine s-o invat. Pana la urma important e sa intelegi limba, nu s-o vorbesti la perfectie. Doar unii batrani din satele foarte izolate nu prea o stiu dar ei reprezinta alte vremuri.

 2. Românii sănătoși mintal nu ii urăsc pe maghiari pentru accent sau că nu vorbesc română, decent ar fi cand te duci in zone cu 90% maghiari să stii si tu un pic, dar ura este întreținută de politicieni atât unguri din ungaria sau de naționalitate maghiară din România și toti sunt manevrați de Rusia. Rusiei ii convine o lume divizată in care ea să dicteze. Adevărul este că interesul românilor si al maghiarilor este să intre Romania in Schengen și maghiarii să poată trăi ca si cum ar aparține de Ungaria. Același interes il au românii cu Republica Moldova. Deci nu să ne scoatem ochii unii altora ca niste orbi, să ne omorâm copiii unii altora! Asta convine Rusiei și politicienilor bolnavi care n-ar mai exista pe criteriu etnic sau naționalist dacă s-ar ajunge la așa ceva!

  • Normal este să cunoști limba țării unde te-ai născut și ai crescut, chiar dacă te ții de venetic.

 3. Mentor tu prin simplul comentariu ce l-ai scris ai demonstrat că te afli întîmplåtor in Europa datorită faptului că te-ai născut aici.Te bați in piept cu pumnul tu mare european dar ca mentalitate ești ,,șosoacă”

 4. In general NU VOR să vorbească, și îi trag cu : ” nem tudom rumano”. Las’ că-i știm !

 5. Voi sunteți culmea rău de tot!E ca și cum de ce românii nu vorbesc germană🤦 Și ei spun tot „nem tudom”,doar că în română.Înseamnă că și românul se simte jenant că-i prost și nu știe să vorbească corect, dar voi doar pe ei îi vedeți.Nu înțeleg ce-i cu ura asta.Eu n-am treabă nici cu românii nici cu maghiarii,nici cu neamțul .Am loc de fiecare

 6. de-aia injura cand aud romaneste, ca sunt stresati.

 7. Sunt ruşinoşi?

 8. Locuiesc într-o zonă cu mulți maghiari, lucrez cu ei, de aproape 30 de ani, în 3 județe. Sunt oameni serioși, meticuloși si punctuali.
  De când se nasc, la ei în comunitate se vorbește maghiară. În familie, la grădiniță, la magazine, la sport, peste tot. Unii ajung la școală să învețe română ca limbă străină. Acuma gândiți-vă cat de fluent vorbește un român franceza învățată la școală.
  Ce m-a frapat mereu a fost virulenta cu care români din sudul țării, de exemplu, sau din Moldova, care trec în concediu prin Covasna sau Harghita, țipă despre cum sunt și cum ar trebui să fie maghiarii. Hai să ne vedem de treabă fiecare, ca în regiunile în care conviețuim e pace și liniște și doar idiotii se mai uită chiorâș la unguri

 9. Astea-s povesti vanatoresti. Nu vorbesc pentru ca nu vor dar de inteles inteleg. Mai degraba au frustrari decat le este rusine de accentul lor.