G4Media.ro

De ce nu se vaccinează mai mulți americani: Principalele rețineri și cum…

De ce nu se vaccinează mai mulți americani: Principalele rețineri și cum încearcă Administrația Biden să convingă reticenții

Campania de vaccinare a americanilor împotriva coronavirusului traversează în această perioadă unul dintre cele mai delicate momente, după ce numărul persoanelor care se imunizează a scăzut dramatic în ultimele săptămâni.

Reticența americanilor de a se vaccina este pusă de experți pe seama mai multor factori, între care lipsa de acces la vaccinuri, neîncrederea în vaccinuri și în instituții (deopotrivă agenții guvernamentale din domeniul medical și companii producătoare), teoriile conspirației, precum și efectele secundare ale vaccinurilor.

Scăderea numărului de vaccinuri administrate reprezintă o bătaie de cap pentru Casa Albă, care a pus la cale un plan în cinci etape pentru a avea 70% dintre adulți inoculați până pe 4 iulie.

Cifre oficiale

Conform statisticilor Centers for Disease Control (CDC), aproximativ 170 de milioane de americani au primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus până duminică la prânz, ceea ce reprezintă 51.3% din totalul populației și 63.4% din totalul adulților din Statelor Unite.

În același timp, numărul americanilor care au fost inoculați complet a ajuns duminică la 138.112.702 persoane, ceea ce reprezintă 41.6% din totalul populației SUA și 52.5% din totalul adulților americani.

Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 300.268.730 – dintr-un total de peste 371 de milioane de doze livrate de autorități. Media zilnică de vaccinuri administrate a ajuns la sub un milion în ultimele zile, cu doar 870.537 de doze administrate pe 2 iunie. Este un număr foarte mic față de vârful din 1 aprilie, când au fost inoculați 4.322.725 de americani, iar media ultimelor șapte zile era în acel moment de 3.1 de milioane de doze administrate.  

Campanie în impas 

Numărul dozelor de vaccin administrate în Statele Unite este așadar într-o scădere dramatică, iar campania de vaccinare pare să fi intrat pe o linie moartă. În timp ce, de exemplu, la mijlocul lunii aprilie, mai mult de 3 milioane de persoane au fost inoculate in fiecare zi, acum doar circa un milion de persoane se vaccinează zilnic, adică o rată mai mică de jumătate din ceea ce a fost în momentul de vârf din această primăvară. 

Dacă lucrurile continuă în același ritm, Statele Unite sunt în situația să nu își atingă obiectivul stabilit de președintele Joe Biden de a vaccina 70% dintre adulți până pe 4 iulie. Potrivit experților, la ratele actuale, aproximativ 175 de milioane de adulți americani vor primi cel puțin o doză de vaccin până la Ziua Independenței, adică cu mai puțin de cinci milioane față de cele 180 de milioane de persoane necesare pentru a bifa obiectivul stabilit de Biden.

Specialiștii susțin că, în condițiile în care campania de vaccinare continuă să stagneze, aceasta va lăsa Statele Unite vulnerabile în fața unor riscuri, între care focare de infecții ce vor apărea peste vară în statele din sud până la continuarea reapariției coronavirusului în această toamnă și posibilitatea apariției unor variante noi și periculoase. Experții afirmă că virusul se răspândește în continuare printre cei nevaccinați la fel de repede ca în timpul focarelor masive din toamna și iarna trecute, iar acest lucru este deosebit de periculos pentru cei care nu pot fi vaccinați sau nu primesc suficientă protecție împotriva vaccinurilor (dacă sunt imunocompromiși).

Motive de reținere

Potrivit experților, există o varietate de motive pentru care mulți americani sunt reticenți atunci când vine vorba să se vaccineze: lipsa accesului la vaccinuri, refuzul de a vedea COVID-19 ca pe o amenințare reală, îngrijorarea cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor, lipsa de încredere în vaccinuri sau în instituțiile din spatele lor, precum și credința în cel puțin una dintre teoriile conspirației care și-au făcut apariția în timpul pandemiei.

Sondaje de opinie diverse au indicat faptul că circa 15-20% dintre americani sunt extrem de circumspecți la ideea de a fi vaccinați, iar încercările autorităților politice și medicale de a-i convinge nu vor da rezultate. Între acest nucleu dur și cei deja vaccinați există o mulțime de oameni care ar putea să accepte să se inoculeze în următoarele săptămâni, lucru suficient pentru a influența în mod esențial lupta împotriva pandemiei în Statele Unite.

VOX a alcătuit o listă a celor mai importante 6 motive pentru care americanii nu se vaccinează, lucru care, în opinia specialiștilor, împiedică Statele Unite să revină mai repede la o normalitate post-pandemică.

* Lipsa accesului la vaccinuri

Potrivit sondajelor realizate de Kaiser Family Foundation, aproximativ 4% dintre americani intenționează să primească vaccinul cât mai curând posibil, dar încă nu au făcut-o, și încă 12% sunt în expectativă, în așa-numita abordare wait-and-see. În special printre aceste segmente ale populației accesul este cel mai probabil o barieră majoră.

Este adevărat că accesul la vaccin s-a extins mult în ultimele luni, guvernul federal comandând și livrând acum mult mai multe doze decât sunt utilizate de către statele americane. În plus, dacă înainte programările se făceau cu multe săptămâni mai devreme, cei care vor să se vaccineze pot apela acum inclusiv la farmacii și alte locații unde nu e nevoie de programare.

Dar există încă obstacole. Este posibil ca oamenii să nu aibă mijloacele de transport necesare pentru a ajunge la o farmacie, programul de muncă îi poate împiedica pe unii să-și ia timp liber pentru a obține vaccinul sau să-și ia o zi sau două libere pentru a-și reveni după posibilele efecte secundare, în timp ce alții cred – în mod incorect – că administrarea vaccinului nu este gratuită pentru toată lumea sau pur și simplu nu știu că vaccinul este de fapt disponibil pentru ei.

Experții propun extinderea vaccinării la locurile de muncă, săli de spectacole sau magazine, inclusiv Dollar General, o rețea preferată de persoanele cu venituri mici și minorități. Angajatorii ar putea oferi, de asemenea, concediu plătit angajaților pentru a fi vaccinați și pentru a-și reveni după efectele secundare (Administrația Biden subvenționează deja acest lucru). În plus, oficialii și agențiile publice ar putea să-și extindă eforturile pentru a clarifica faptul că vaccinul este gratuit pentru toți și este disponibil pe scară largă pentru americanii care au peste 12 ani.

* COVID-19 nu este văzut ca o amenințare

Unii americani, mai ales tinerii și republicanii, continuă să nu perceapă coronavirusul ca pe o amenințare serioasă. Sondajele arată că ambele grupuri tind să fie mai puțin dispuse să se vaccineze.

Alții cred, de asemenea, că nu au nevoie de vaccin, deoarece au fost deja infectați cu coronavirus și au imunitate naturală care-i protejează.

Experții cred că mulți dintre cei care nu văd coronavirusul ca pe o amenințare reală sunt aceiași oameni care au petrecut o mare parte din anul trecut respingând restricțiile impuse de autorități și obligativitatea de a purta mască, considerându-le inutile și o încălcare a libertăților lor civile. Cel puțin unul din cinci americani face parte din această categorie, potrivit sondajelor de opinie.

Soluția? O treime dintre ei a declarat că s-ar vaccina dacă li s-ar cere acest lucru de către angajatori, în timp ce unii ar fi convinși de stimulente, indiferent dacă sunt bani cash sau bilete gratuite pentru evenimente sportive.

* Efecte secundare ale vaccinului

Pentru unii dintre americani, îngrijorarea este vaccinul în sine – și în special efectele secundare care pot veni odată cu acesta. Aceste preocupări pot fi legate de efectele pe care vaccinul le provoacă uneori, cum ar fi o zi sau două de dureri, febră și oboseală sau, în cazuri extrem de rare, potențiale cheaguri de sânge. Dar pot fi și lucruri care nu sunt reale sau dovedite, cum ar fi alte riscuri pe termen lung pentru sănătate sau afirmații nedovedite despre, de exemplu, infertilitatea cauzată de vaccinurile anti-COVID.

Experții afirmă ca nu există dovezi că vaccinurile au efecte secundare mai grave în cazul tuturor celor vaccinați, ci doar în circumstanțe rare. De exemplu, cheaguri de sânge au fost găsite la doar 28 din cele 8,7 milioane de persoane care au fost vaccinate cu doza unică Johnson & Johnson, în timp ce Statele Unite nu au raportat cheaguri de sânge la nicio persoană vaccinată cu Moderna sau Pfizer.

Specialiștii cred că există și considerații mai practice: de exemplu, unii americani sunt îngrijorați că o zi sau două de oboseală și febră îi vor ține departe de muncă –  punându-și în pericol jobul și banii necesari plăți facturilor. Experții cer ca mai mulți angajatori să le ofere angajaților concediu plătit sau un bonus – nu numai pentru vaccinare, dar și pentru perioada de recuperare.

* Lipsa de încredere în vaccinuri

Dincolo de îngrijorările legate de efectele secundare, mulți dintre cei reticenți nu au încredere în vaccinuri. De exemplu, unii dintre aceștia cred că procesul pentru producerea vaccinurilor a fost prea rapid, de doar câteva luni. Alții sunt îngrijorați că, din punct de vedere tehnic, vaccinurile nu sunt nici măcar aprobate de Food and Drug Administration (FDA), deoarece agenția le-a autorizat doar pentru utilizare de urgență. Acestor categorii li se adaugă așa-numiții anti-vaxxers, persoanele care se opun în mod normal vaccinării. 

La aceasta se adaugă și faptul că producătorii de vaccinuri nu vor putea fi trași la răspundere pentru nicio reacție adversă la produsele lor, cu excepția cazului în care este implicată „o conduită greșită intenționată.” Guvernul federal are un program de contramăsuri care poate compensa persoanele eligibile care suferă vătămări grave din cauza vaccinurilor aprobate, dar dovedirea acestui lucru s-a dovedit deseori a fi un proces dificil.

Soluția ar fi ca experții să explice mult mai bine studiile clinice și numeroasele controale de siguranță și eficacitate care au permis crearea și producerea de vaccinuri.

De asemenea, un lucru care ar putea ajuta este aprobarea completă a vaccinurilor de către FDA. Sondajul Kaiser Family citat anterior a constatat că aproximativ o treime dintre americanii nevaccinați au spus că ar fi mai probabil să se vaccineze dacă vaccinurile ar primi aprobarea completă. (Moderna și Pfizer au aplicat pentru obținerea aprobării tehnice a FDA.)

* Lipsa de încredere în instituții

Pentru unii dintre americanii care ezită să se vaccineze, îngrijorările au fost determinate de instituțiile care înconjoară industria medicală și vaccinurile, între care agențiile guvernamentale sau companiile care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor. Unii nu au încredere nici măcar în sistemul de sănătate în general.

Una dintre instituțiile cele mai controversate este Centers for Disease Control and Prevention, care în ultimul an a transmis în repetate rânduri mesaje contradictorii despre pandemie. În ultima perioadă, doctorul Anthony Fauci, imunologul-șef al Americii, a fost și el ținta unor acuzații, după publicarea unor emailuri de-ale sale despre care conservatorii afirmă că îl prezintă ca pe „un mincinos care a indus în eroare poporul american cu privire la originile COVID-19 pentru a proteja guvernul chinez.” Liderii republicani au cerut chiar demiterea lui Fauci și audierea lui de către Congres.

De asemenea, americanii negri, de exemplu, raportează niveluri mai scăzute de încredere în sistemul de îngrijire a sănătății, dar și discriminarea de zi cu zi pe care o experimentează când merg la medici și în spitale. Experții cred că această neîncredere se poate extinde acum și în ceea ce privește vaccinurile.

* Teoriile conspirației

Cel puțin jumătate dintre persoanele care spun că nu se vor vaccina cred cel puțin o teorie a conspirației despre vaccinurile COVID-19 sau vaccinuri în general, potrivit unui sondaj YouGov din mai.

Cea mai bună modalitate pentru respingerea unor astfel de dezinformări este, cred specialiștii, ca oficialii publici și mass-media să nu le mai răspândească și, atunci când apar, să le corecteze. Lucru destul de dificil din cauza ușurinței cu care internetul și rețelele sociale pot să prolifereze minciuni și mituri.

Planul lui Biden

Scăderea numărului de vaccinuri administrate reprezintă o bătaie de cap pentru Biden și Casa Albă, care au pus la cale un plan în cinci etape pentru luna iunie pentru a avea 70% dintre adulți inoculați până pe 4 iulie. Aceasta în contextul în care liderul democrat a cerut în repetate rânduri americanilor să renunțe la reticența lor la vaccinarea împotriva virusului.

Noul efort al administrației urmărește să facă „tot ce e posibil” pentru a ajunge la cifra de 70% „astfel încât să putem declara independență față de COVID-19,” a spus Biden în timpul unui discurs în care a anunțat noua strategie.

„Avem nevoie în special de oameni sub 40 de ani pentru a se vaccina,” a spus Biden.

În prezent, cele trei vaccinuri împotriva virusului, autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite, sunt produse de Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson.

Planul în cinci etape prevede:

* facilitarea obținerii vaccinului „mai ușor decât oricând.” Multe locuri de vaccinare vor avea în iunie program prelungit, inclusiv mai multe farmacii, care se așteaptă să rămână deschise 24 de ore în fiecare vineri în această lună.

Companiile de îngrijire a copilului, cum ar fi KinderCare, Learning Care Group și Bright Horizons, precum și sute de locații YMCA, vor oferi îngrijire gratuită pentru copii în timp ce părinții își primesc vaccinul. De asemenea, companiile Uber și Lyft vor oferi călători gratuite către și de la centrele de vaccinare.

* eforturi sporite de sensibilizare pro-vaccin, care includ lansarea unui tur național de vaccinare “We Can Do This” pentru a încuraja americanii să se vaccineze. Vicepreședinta Kamala Harris va conduce turul în sudul Statelor Unite, precum și în regiunea Midwest, unde există un număr mare de persoane reticente la inoculare. 

Alte eforturi de sensibilizare includ o nouă inițiativă numită “Shots at the Shop,” unde clienții se pot vaccina la frizeriile și saloanele de înfrumusețare deținute de proprietari de culoare. In plus, mii de voluntari vor bate la ușile americanilor pentru a încuraja oamenii să se vaccineze în weekend, pe care Biden l-a numit “National Canvassing Weekend.” 

De asemenea, unii primari din întreaga țară vor colabora cu administrația pentru “City Vaccination Challenge,” pentru a vedea care oraș poate crește cel mai rapid rata de vaccinare până pe 4 iulie, a afirmat Biden.

* intensificarea colaborării Administrației Biden cu angajatorii din toată țara. Angajatorii mici și mijlocii vor primi un credit fiscal pentru a acoperi costurile cu timpul liber acordat oamenilor pentru a se vaccina. Administrația facilitează, de asemenea, înființarea de clinici de vaccinare la locul de muncă pentru a îmbunătăți confortul angajaților lor, a spus Biden.

* stimulente și recompense distractive, care presupun eforturi continue cu compania Anheuser-Busch pentru a oferi bere gratuită tuturor americanilor cu vârsta legală (21 de ani) pe 4 iulie dacă țara atinge obiectivul de 70% dintre adulți vaccinați.

Președintele le-a reamintit americanilor că vaccinurile gratuite sunt disponibile în apropierea anumitor locații, iar ca stimulente ei pot beneficia de bilete la meciurile din NBA, NHL, MLB sau la cursele NASCAR.

* un apel direct către fiecare cetățean american pentru a lua măsuri și a se oferi voluntar pentru a ajuta la vaccinarea contactelor sale. Casa Albă a dezvoltat un site – WeCanDoThis.HHS.gov – unde oamenii se pot înscrie pentru a se oferi voluntari și a vedea cum pot ajuta.

„Faceți cel puțin cinci acțiuni pentru a ajuta în luna iunie. Și ați putea fi chiar invitați să ne vizitați la Casa Albă în iulie pentru a sărbători împreună independența,” a afirmat Joe Biden.

Surse: Vox, NPR, CTVNews, NBCNews, KQED, CDC, RAND, KKF, YouGov, WhiteHouse.gov  

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Nu se injectează pentru că s-a terminat cei bătuți în cap, waxereii….

  • Nu cumva este viceversa???!

  • Ioane, tu injectează-te, nu sta pe gânduri.

  • Nu stiu cine nu se vaccineaza in Sua,dar daca e ca la noi aia care nu se vaccineaza sunt ori dintre cei care nu citesc decat de pe facebook,sau care nu citesc decat din Biblie(categoriile cel mai usor manipulabile).

 2. Dar ce griji avem noi că ratează americanii cu doar 5(cinci) milioane la 180 000 000 țintă, în timp ce la Romanika in bătătură e un dezastru cât casa pe care nu si-l asumă nimeni.
  La noi, dom’ colonel va ajunge general cu nspe stele si jurnalistii il întreabă deja dacă nu intră în politică de bun organizator si convingător si comunicator ce este, Romanika fiind coada Europei, cu un trend de kko si fără nicio soluție.
  Dragi jurnalisti, tara noastra a ratat de-a dreptul primele două obiective: vaccinarea vulnerabililor(aici, e un dezastru total, na, s-au vaccinat demnitarii si consilierii lor „esentiali” cu prioritate, cum nici o țară civilizată n-a indraznit) si cele 5 milioane pana la 1 iunie(e 7 iunie, încă n-am ajuns la 4 500 000, iar ieri s-au vaccinat cu prima doză cam 16 000 de oameni, atât, în curând, se termină rapelurile multe si atunci să vezi comunicate cu sub 30 000 persoane vaccinate.
  Nu vorbiti, dragi jurnalisti, nici despre dozele care vor expira in iulie, probabil că de-acum avem milioane in stoc(eu am făcut rapelul in mai, iar doză expira la mijl.lui iulie, de aceea, cred că va exista, în curând, o mare problemă legată de expirare). In schimb, ne roade grija că americanii vor avea 65% si nu 70%, deși Biden a preluat puterea la sf lui ianuarie de la un președinte cam antivaccinist(bine, el si ai lui s-au vaccinat pe sestache, prostii de susținători pot să moară).
  Zic să faceți o analiză despre dezastrul absolut din Romanika(au trecut vremurile când ne hlizeam că noi suntem fruncea si alții proști) si cine sunt vinovații pentru el, că acum îi vedem premiați cu functii si medalii si nu vom mai scăpa in veci de „competenta” lor.

 3. G4,
  speranta mea a fost ca „eminentii ” nostri conducatori vor face ceva ca ONCOGENUL,vaccinul romanesc sa apara ,bineinteles ca am fost naiv.In cosecinta m-am vaccinat cu pfizer.
  Chestia este ca dupa 15 ore am trecut prin „IAD”(TEMPERATURA ,STARE DE RAU,DURERI MUSCULARE SI DE OASE,DURERI DE CAP…..TOATE SIMPTOMELE POSIBILE SI IMPOSIBILE),am ajuns la spital la infectioase si surpriza mi-au spus sa fiu linistit 48 de ore ca vaccinul simuleaza boala,adica ADICA AM FACUT COVID si mi-au recomandat pracetamol ,iar daca temperatura mare se mentine atunci sa revin.Cam asa stau treburile.Este adevarat cunosc persoane care nu au facut nici un simptom.
  Trageti voi concluziile si nu-i mai blamati pe americani sau pe cei care nu au incredere .
  Nu mai discutam de declaratiile domnului Valeriu Gheorghita ,despre faptul ca persoanele vaccinate sunt supravegheate 2 ani ,dpdv medical,pentru ca vaccinurile astea sunt experimentale.(banuiesc ca n-o sa-l afisati si pot demonstra ca nu am mintit )

  • Da, nemernicii, nu i-au dat lui Vergilica Galuscan(nume la nastere), actual Virgil Paunescu, escrocul de la Oncogen, milioane de euro să-i pape, tragedie.
   Doar in ultimii 5 ani, escrocul Galuscan-Paunescu-Oncogen a anunțat descoperirea tratamentului impotriva leucemiei in fază avansată, a vaccinului impotriva alergiei la ambrozie si 2(doua) vaccinuri impotriva cancerului plus producerea a 5 000 000 doze de vaccin impotriva gripei aviare.
   Nimeni n-a văzut picior din toate acestea.
   Ultima dată, după ce si-a injectat ceva prin aprilie 2020, dacă si-a injectat cu adevărat, pe post de vaccin antiCovid a primit doar 800 000 de euro de la statul român necunoscător.

  • Nu ai facut covid de la vaccin. Ori ai facut covid pentru ca te-ai infectat inainte de a te vaccina ori ai doar simptome similare, date de efectele secundare. Pot dura ele si mai multe zile (nu saptamani), dar tot nu inseamna ca ai boala

  • Nu incerca sa ii explici ce inseamna vaccin unuia care incepe cu „vaccinul romanesc”,pentru ca nu are toate tiglele pe casa.I s-a mai zis de zeci de ori ca Oncogenul a mai tocat bani publici cu promisiunea de a produce de la vaccin anticancer pana la vaccin antialergie la ambrozie.Rezultatul fiind un mare zero,e si normal ca in conditii de panedemie sa ceri pentru „cercetare” cateva milioane,nu maruntisul primit anteriorse duc draq si apoi spui ca si Sanofi a dat gres cu vaccinul dar Oncogen care nu dus la bun sfarsit niciun studiu.In concluzie vaccinul romanesc e la fel de eficient ca si ceaiul de papadie.

 4. „…cum încearcă Administrația Biden să convingă reticienții…”
  Hai ca am mai invatat un cuvant „reticienți”…
  Nu dati si o traducere, asa ca sa fiti mai „eficenți” ?

 5. Ce disperați sunt cei care s-au vaccinat. Sunteți bătuți în cap ? Sunteți protejați de acum, că doar v-ați vaccinat. Ce va fute pe voi grija de ăștia care nu vor sa se vaccineze ? Uite mă, că nu mă vaccinez și uite că nu aveți ce să faceți. Crapati de ciuda :))))

 6. Na, muriți de ciuda că nu ne vaccinăm :))))

 7. Abia aștept să mor de covrig :))))

 8. Aloo „Reticentii” lu don’ biden..pentru a atinge imunitatea colectiva trebuie sa va vaccinati peste 70% ..uite de exemplu in Israel procentul a fost atins..aproape au scapat , se pregatesc de a 3-a doza…

 9. Fără nici o discuție ca americanii sunt mai tâmpiți decât romanii. Dovada nr mare de vaccinați.
  Ma bucur totuși ca jumătate dintre americani sunt întregi la minte.
  Încep sa ii apreciez pe japonezi. Zilele trecute 2, 5 % dintre japonezi erau vaccinati. De precizat ca japonezii sunt cei mai vaccinați cetățeni ai lumii, dar refuza vaccinul anticovid. Oare de ce? Explicații cu rusii, conspirații, dacopatii, needucați nu țin..

  • Zilele trecute, Japonia ajunsese la 10, ai ramas blocat la datele lui sosoaca.
   In aceste momente, Japonia nu are vaccinul la liber, isi vaccineaza mosii si babele(cei peste 65 de ani) plus personalul medical si se pregateste sa administreze 1 000 000 doze/zi incepand din 21 iunie cand va incepe vaccinarea peste tot.

  • Riri*, Japonia acum 2 zile avea 3,1% complet vaccinați. Restul sunt povesti.

  • Cand respectau cu sfintenie restrictiile anticovid,cand purtau masca in timpul sezonului gripal nu prea ii apreciati pe japonezi ,sosocilor. Acum,ca a durat mai mult aprobarea vaccinurilor si nu au administrat decat 17 milioane de doze parca ii apreciati.Astia ca japonezii,pot sa nici nu vaccineze,oamenii respecta regulile si nu pleaca la mall cand sunt infectati ca europenii si americanii(in special cei din America de Sud). Faptul ca nu grabesc vaccinarea se datoreaza faptului ca a fost suficienta carantina,iar pana la toamna oricum vor avea 70% procentul de vaccinati ,fata de Europa care va avea 50% si spitalele pline din nou.

 10. Titlul si greseala de ortografie! Ce e cu voi G4Media? „Reticientii”!!!! Sic!!!

 11. Vor sa vaccineze 70%
  Minunat
  Shi asta intr-o tzara unde 50% din falimentele personale au ca motiv faptul ca omul s-a imbolnavit shi nu a mai putut plati factura la spital, ei , tot ei, se minuneaza de ce oamenii au retzinere sa se lase pe mana doctorilor.

  Doctori la care in mod normal ei nu au nici-un fel de acces datorita facturilor prohibitive

  Dupa ce i-au invatzat pe oameni sa se descurce fara doctori tot ei se intreba de ce oamenii de capul lor refuza sa se duca la doctori ca sa se vaccineze.

  Tot asa dupa cum cu cacatzii cu ochi de pe la noi dupa ce au blocat de facto accesul oamenilor de la tzara la medicina moderna acuma se minuneaza de ce oameni de la tzra nu se inghesuie sa faca coada la vaccinare.

  Ps cei mai tampitzi oamni nu sunt amerianii ci jurnalisti.
  cu cat mai bashicatzi shi mai vituperantzi cu atat mai cretini.

  pps prin ce difera epidemiologic vorbind 70% de 65% ori de 75% , stie cineva ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.