G4Media.ro

De ce îi este aproape imposibil Arabiei Saudite să se apere de…

De ce îi este aproape imposibil Arabiei Saudite să se apere de atacurile cu drone, chiar dacă a investit enorm în apărare

Pagubele produse sâmbătă de atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere saudite ilustrează cvasi-imposibilitatea pentru o ţară, chiar foarte bogată, de a-şi proteja infrastructurile vitale de o astfel de ameninţare asimetrică, subliniază experţi şi oficiali, relatează AFP.

Pagubele grave suferite de rafinăria de la Abqaiq şi de exploatarea petrolieră de la Khurais, în estul ţării, au fost rezultatul unui atac cu zece drone, scrie luni centrul de analiză american Soufan Center.

Folosirea adiţională a unor rachete de croazieră este posibilă, adaugă Centrul, citând responsabili ai administraţiei americane.

Sunt arme de care dispun rebelii houthi, susţinuţi de Iran de la începutul confruntării din Yemen cu o coaliţie condusă de Riad, în urmă cu cinci ani. Ei au demonstrat în mai multe rânduri, în special din primăvara lui 2019, că aceste arme reuşesc să străpungă măsurile de apărare saudite.

Pentru o astfel de ameninţare „trebuie un sistem de apărare foarte perfecţionat, de care dispune, cred, numai un grup aeronaval american” organizat în jurul unuia dintre portavioanele Forţelor navale americane, dă asigurări pentru France Presse un şef francez al serviciului de informaţii aflat în rezervă care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Un atac coordonat precum cel comis sâmbătă nu este la îndemâna oricui şi nu este la îndemâna oricui nici să se poată apăra de un atac ca acesta”, a adăugat el.

La începutul lui iulie, rebelii houthi au prezentat cu mare pompă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate într-un loc secret, o dronă-bombardier, numită „Sammad 3”, şi o rachetă de croazieră, denumită „Al-Qods”. Ei dispun, de asemenea, de o dronă înarmată cu explozibili denumită „Qasef 2”.

„Este puterea egalizatoare a tehnologiei, care le permite unor bandiţi să poată ameninţa marile puteri”, şi-a exprimat recent indignarea un înalt gradat al armatei franceze, sub acoperirea anonimatului. „Suntem învinşi de motoare de 250 kg, cum suntem învinşi de mine în Mali”, a adăugat el.

Arabia Saudită a cheltuit averi pentru a se dota cu sisteme de apărare sol-aer, precum baterii de rachete antirachetă americane Patriot, radare şi o forţă aeriană ultramodernă.

Cheltuielile sale de înarmare au depăşit 65 de miliarde de dolari în 2018, potrivit Institutului de cercetare pentru pace din Stockholm.

Becca Wasser, analistă la centrul de reflecţie Rand Corp, precizează pentru France Presse că „în cea mai mare parte Arabia Saudită contează pe sistemele sale Patriot pentru a intercepta proiectilele houthi, însă rezultatele sunt sub aşteptări, dat fiind că rachetele Patriot sunt destinate mai degrabă distrugerii rachetelor decât dronelor”.

„Utilizarea dronelor arată că houthi au găsit o fisură în sistemele lor de apărare”, crede ea.

Dimensiunile instalaţiilor petroliere saudite, pe alocuri de mărimea unor oraşe, şi răspândirea lor pe întreg teritoriul regatului le face, în plus, foarte dificil de protejat în permanenţă de o ameninţare în schimbare.

Dronele rebelilor houthi, puse la punct – potrivit unui raport al experţilor ONU publicat în 2018 – cu ajutorul unor piese de origine iraniană, sunt de dimensiuni variabile şi pot zbura la viteze şi altitudini variate, ceea ce face dificilă interceptarea lor.

„Problema este că nu există un sistem unic pentru a trata toate aceste cazuri, iar ameninţarea reprezentată de drone evoluează fără încetare”, comentează un inginer militar francez.

„Astăzi, siturile sensibile sunt protejate de radare şi de dispozitive de bruiaj, dar există acum drone autonome, programabile” şi astfel insensibile la bruierea GPS-ului, adaugă el. „De asemenea, viteza lor va creşte: va trebui să le detectăm mai repede şi de mai departe”, mai spune inginerul francez.

Pe 19 august, forţele armate saudite au publicat imagini cu unul dintre avioanele sale de luptă F-15 distrugând în plin zbor o dronă Qasef-2 deasupra Yemenului şi au dat asigurări că au neutralizat în jur de 20 de astfel de aparate în cursul ultimului an.

Potrivit înregistrărilor video postate online de rebelii houthi, drona lor de atac „Sammad 3” dispune de o rază de acţiune de 1.500 km, ceea ce face să poată ajunge în orice punct de pe teritoriul Arabiei Saudite, precum şi în mai multe regiuni din Emiratele Arabe Unite, aliate ale Riadului în războiul din Yemen.

Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat responsabilitatea acestor atacuri, dar secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că nu există nicio dovadă că acest ‘atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale’ a venit din Yemen. Washingtonul acuză Iranul că este la originea acestor atacuri, acuzaţii calificate de Teheran drept ‘lipsite de sens’ şi ‘de neînţeles’.

Potrivit coaliţiei sub comandament saudit care intervine în Yemen împotriva rebelilor houthi, armamentul utilizat în acest atac este de provenienţă iraniană. ‘Ancheta continuă şi toate indiciile arată că armele utilizate sunt iraniene’, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, colonelul saudit Turki al-Maliki.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. chiar asa ?? nici macar nu se stie de unde au venit atacurile ??
  suna destul de bizar treaba asta …

  • Se pare ca sunt foarte avansati tehnologic iranienii astia. Mai nou au drone invizibile pe radar care strabat sute de km fara sa fie detectate, ba chiar mai mult, trec neobservate peste Golful Persic, unde stationeaza Flota a 5a a SUA.
   Si daca tot sunt ei asa de avansati, ce fac? Bombardeaza industria saudita a petrolului, ca sa creasca preturile, desi toata lumea stie (oare stie?..) ca Iran are embargo la export si rebelii Houthi nu au nici macar acces la rafinarii si petroliere, deci nu pot face comert cu petrol.
   O alta directie in care Iranul este clar superior tehnologic este in transportul invizibil.. Cum altfel ar putea sustine Iranul cu arme, rachete, tancuri si avioane aceasta rebeliune din nordul Yemen-ului? Pe apa, unde le intercepteaza Flota a 5a? Pe pamant, traversand 1500km prin Iraq, Kwueit si Arabia Saudita? Mister!

 2. Hoti, banditi, ce se arunca propagandistii astia. Eu zic ca mai hoti si mai banditi decit sauditii nu sint in zona.

 3. Pentru ca securitatea sauditilor e asigurata de SUA si dronele sunt tot ale lor ? Miroase a false flag.. da rau de tot. Nici americanii nu mai stiu al catelea este. Iranul e la rand acum sa si-o ia, dupa Irak, Libia, Siria

 4. Povesti de adormit neuronii. Se urmareste construirea unui story line care sa permita sua / israel / sauditi sa atace Iran sau teritorii ocupate de rebeli fara repercursiuni la nivel social. Trebuie sa parem cei agresati, in niciun caz agresori.

  • Mergi repede si anuntai pe iranieni ce plan au cei 3

 5. Ce ar fi sa va ganditi la implicarea rusilor in zona respectiva.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.