G4Media.ro

De ce a fost condamnat miliardarul Beny Steinmetz în dosarul Ferma Băneasa.…

De ce a fost condamnat miliardarul Beny Steinmetz în dosarul Ferma Băneasa. Detalii despre membrii grupului de la Monaco: petreceri cu Tăriceanu și întâlniri pe yacht

Înalta Curte de Casație și Justiție a explicat în motivarea sentinței de ce l-a condamnat la 5 ani de detenție cu executare pentru grup infracțional organizat pe miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, deși la fond, la Curtea de Apel Brașov, acesta fusese achitat.

Înlalta Curte a confirmat totuși achitarea dispusă de Curtea de Apel Brașov pentru complicitate la trafic de influență în cazul lui Benyamin Steinmetz, potrivit motivării consultate de G4Media.ro.

În esență, instanța supremă explică faptul că Steinmetz era ”șeful cel mare”, după cum îl numea Tal Silberstein, consultantul politic al foștilor premieri Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu și al fostului președinte Traian Băsescu.

Steinmetz a pus la bătaie banii cu care Remus Truică, prin firma Reciplia, a cumpărat drepturile litigioase de la Paul al României asupra averii sau asupra a ceea ce considera el că era averea bunicului său, regele Carol al II-lea.

Judecătorii arată în motivarea sentinței că Steinmetz a cumpărat drepturile litigioase, deși știa de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații, prin raportul de due dilligence întocmit de avocatul Robert Roșu, că sunt șanse foarte mici să recupereze pe căi legale averea regelui Carol al II-lea.

Inculpații Truică Remus, Tal Silberstein și Steinmetz Benyamin au avut în vedere atât posibilitățile financiare de care dispuneau, dar și conexiunile relaționale la nivel politic și social, inculpatul Tal Silberstein desfășurând activități de consultanță politică pentru prim ministrul și președintele României, aspect ce îi conferea cel puţin ipotetic un avantaj”, se arată în motivare.

Prin urmare, Steinmetz s-a decis să investească în afacere.

Implicarea inculpatului Steinmetz Benyamin în constituirea și coordonarea activității grupului infracțional organizat este dovedită de contribuția majoritară pe care acesta a avut-o la finanţarea proiectului (potrivit memorandumului din 2.11.2006, Riverside Real Estate, controlată de Steinmetz Benyamin, finanţa 80% din cele 14 milioane de euro ce urmau a fi investite, în timp ce STG Ventures Ltd. şi inculpatul Truică Remus contribuiau cu 20%) pentru susţinerea acțiunilor ilicite derulate în vederea dobândirii bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe, deşi cunoştea încă dinainte de încheierea contractului din 1.11.2006 că cel din urmă nu este persoană îndreptățită la retrocedare, aspect atestat în mod neîndoielnic de conţinutul raportului de due diligence întocmit de S.C.A. TZA şi care a fost comunicat în luna octombrie 2006 societăţii BSG, controlată de inculpat.

În plus, aceleaşi informații i-au fost transmise ulterior de inculpații Truică Remus și Tal Silberstein care participaseră la o întâlnire cu reprezentantul Casei regale, martorul Vasiliu Adrian, context în care acesta le-a comunicat că mai multe bunuri, printre care şi Pădurea Snagov, nu erau revendicabile”, se arată în motivare.

Petrecerile cu Tăriceanu din Israel și de la Monaco

Așadar, explică instanța, Steinmetz s-a bazat pe relațiile sale la vârful statului român atunci când s-a decis să investească în afacerea ilegală.

Deși acționa din umbră, inculpatul Steinmetz Benyamin asigura susținerea intereselor membrilor grupului la nivel relațional, sens în care la petrecerile pe care le organiza la domiciliul său din Israel sau la reședința din Monaco, invita persoane cu funcții publice importante (cum este cazul premierului de la acel moment, Tăriceanu Popescu Călin, sau al lui Andronic Dan Cătălin, cunoscut om de presă și cu influență în mass media etc.), pe care inculpatul Truică Remus le-a menţionat în cadrul discuţiilor cu Al României Paul Philippe pentru a-l asigura de reușita demersurilor pe care urma să le întreprindă pentru dobândirea bunurilor ce făceau obiectul contractului de cesiune”, arată judecătorii.

Instanța explică în detaliu implicarea lui Steinmetz și arată de ce acesta nu trebuie achitat pentru grup infracțional organizat, așa cum s-a întâmplat la fond, la Curtea de Apel Brașov.

Depoziția lui Radu Dimofte. Întâlnirea de pe yacht la Monaco

Judecătorii au arătat că mai mulți martori, printre care Radu Dimofte, au confirmat implicarea lui Steinmetz în afacere.

”Faptul că inculpatul Steinmetz Benyamin cunoștea activitățile membrilor grupului și primea informații legate de derularea contractului din 1.11.2006 este dovedit și de împrejurarea că, după dobândirea de către SC Reciplia SRL a Pădurii Snagov și a Fermei Regale Băneasa și vânzarea unor părţi din aceste terenuri de către inculpatul Truică Remus, acțiuni ce au stârnit nemulțumirea lui Al României Paul Philippe întrucât nu primise sumele promise la perfectarea înțelegerii, liderul asocierii a primit un raport detaliat de la inculpatul Tal Silberstein în legătură cu sumele investite și acțiunile realizate pentru obţinerea acelor bunuri.

În acest sens, relevante sunt depozițiile martorilor Dimofte Radu și Bejenaru Andrei, care au fost prezenți la o întâlnire pe yahtul lui Steinmetz, în Franța, când Tal Silberstien l-a informat pe Steinmetz Benyamin cu privire la acțiunile efectuate de Truică Remus”.

Steinmetz i-a eliminat din afacere pe avocatul Roșu și pe Remus Truică. La cine au ajuns pădurea Snagov și Ferma regală de la Băneasa

Potrivit motivării, deși i-a folosit pe avocatul Robert Roșu și pe Remus Truică pentru obținerea ilegală a pădurii Snagov și a fermei regale de la Băneasa, Steinmetz i-a eliminat ulterior pe aceștia din afacere. Lui Robert Roșu nu i-a dat onoraiul de succes de 2% în valoare de 2,7 milioane de euro, iar în 2010, pe fondul unor neînțelegeri, Truică a ieșit din ecuație.

”În anul 2010, pe fondul unor conflicte între membrii grupului infracţional, Truică Remus şi-a cedat părţile sociale deţinute în Reciplia LTD către compania inculpatului Steinmetz Benyamin, astfel că începând cu anul 2013 cele 5.000 de părţi sociale sunt deţinute de trei societăţi offshore, respectiv:

Riverside Real Estate Corp (înregistrată în Insulele Virgine Britanice, controlată de inculpatul Benny Steinmetz) – 4390 părţi sociale,

Doorbel Trading LTD (înregistrată în Cipru, controlată de martorul Dimofte Radu) – 390 părţi sociale şi STG Ventures LTD (înregistrată în Insulele Virgine Britanice, controlată de inculpaţii Tal Silberstein şi Shimon Shevez) – 220 părţi sociale”.

Potrivit motivării, Dimofte a cumpărat participația lui Truică pe 15 decembrie 2008.

Context. Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmety şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Paul al României a fugit din țară și este dat în urmărire internațională. Miliardarul israelian Beny Steinmetz nu a fost prins, deși, la începutul anului, a participat la procesul de corupție din Geneva, unde a fost condamnat, de asemenea, la 5 ani de detenție, în primă instanță. Deși pe numele lui era emis un mandat internațional de arestare prin Interpol de către statul român, în mod inexplicabil, autoritățile din Elveția nu l-au pus în aplicare.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat cetățean evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu. Shimon Shevez este cumnatul lui Steinmetz și a  fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin. Remus Truică a fost directorul de cabinet al premierului Adrian Năstase.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

Steinmetz și dosarul Black Cube din România. Miliardarul israelian este bănuit, potrivit unor surse judiciare, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube.

Foto: Beny Steinmetz (EPA – Salvatore di Nolfi / via Agerpres)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Mari mafioti…… prejudiciul sa fie recuperat in intregime……

 2. Daca nu il aduceti sa faca puscarie in Romania, atunci ne jucam de-a Justitia, si platim degeaba salarii mari la procurori si judecatori, basca pensii speciale. Condamnarea ramane pe hartie. La fel si pentru altii, incepand cu nepotul lui Marko Bella pe care Ungaria nu vrea sa-l dea, tipul din Constanta aflat in Italia – si Italia nu recunoaste codamnari din Romania – ceea ce mi se pare foarte grav in Uniunea Europeana, pana la tipul asta.

  • Nepotul lui Marko Bella a fost acuzat in Romania, din ce imi aduc aminte, intr- un dosar despre un imobil care au apartinut Ungariei. Asa ca, pentru Ungaria, Dosarul Marko Bella este un Dosar Politic si nu de Drept Comun.
   Pe de alta parte Ferma Baneasa a apartinut intotdeauna Romaniei si nu lui Carol al-II-lea. Deci este o mare diferenta intre cele doua cazuri.

  • Nu esti bine informat @Rahan. Imobilul in cauza a apartinut Romaniei, ca si multe altele din Transilvania. Inainte de primul razboi mondial a avut loc in Ungaria o trecere de proprietati (o confiscare) de la mai multe culte la statul maghiar. Dupa razboi, aceste imobile au trecut de la statul maghiar la cel Roman, nu au fost confiscate de statul Roman. UDMR au inceput sa le ceara, dar nu aveau de la cine dpdv juridic, de aceea nepotul lui Marko Bella a facut magaria respectiva. Unguri il apara pur etnic, pentru ei orice ungur condamnat in Romania este detinut politic. Daca Romania as refuza sa dea un urmarit international cred ca ar sarii toti in sus, dar uite ca Ungaria, Italia isi permit.

  • Catre @Timisorean. Vorbesti prostii !. Imobilul ala a fost construit inainte de Primul Razboi Mondial in Sfantu Ghorghe, deci nu avea cum sa apartina Romaniei.
   Cel mult e o cearta a ungurilor intre ei.
   Deci ramane cum am zis. Pentru Ungaria Marko Bella si neamurile lui raman Dosar Politic.

 3. Prezentare frumoasă. Nouă pălmașilor ne folosește la ceva? În afara faptului că am consemnat.

 4. NIMENI NU VA PATI NIMCI.

  ARE GRIJA SISTEMUL DE justitie, ccr

 5. Mare lichea taricelu. Asta nu s-a sfiit niciodata sa ia parte la orice jaf al banului public. Dar a si avut suporteri, asta e clar. Pe langa marii hoti, pulimea care i-a votat imaginea de barbat de succes, smecher si descurcaret.

 6. Super, hai acum sa mai dam in USR ca nush care nu are experienta in administratia publica..nu cumva sa scapam de lichene ca astia din articol vreodata

 7. Astia sunt mafiotii care au distrus romania!

  Romania mafiota securista! Ati vandut tara pe nimic, jegurilor, sub sloganul: „nu ne vindem tara, o luam noi pe degeaba”, nemernici ce sunteti!

  • Care astia bai nene? pai doar astia? din punctul meu de vedere TOTI sunt manjiti cu ceva. Dar cum hotul neprins e negustor cinstit, mai auzim de un caz rezolvat din 3465374298743 dar si ala e „disparut” si litigiul nu se poate recupera.