G4Media.ro

Daniel David este noul președinte al Consiliului Rectorilor, mandat preluat pentru 6…

Daniel David / Foto: Digi 24.ro

Daniel David este noul președinte al Consiliului Rectorilor, mandat preluat pentru 6 luni la propunerea lui Sorin Cîmpeanu, după ce acesta s-a suspendat din funcție

Daniel David este noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor pentru un mandat de 6 luni, după ce Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din această poziție ca urmare a preluării mandatului de ministru al Educației. La încheierea celor 6 luni, președinția rotativă a CNR va fi preluată de rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel Davida anunțat pe 30 decembrie că a ’preluat pentru următoarele șase (6) luni președinția Consiliului Național al Rectorilor (CNR). În condițiile în care președintele actual, profesorul Sorin Cîmpeanu, a devenit ministru, a trebuit să se suspende din poziția de președinte CNR. După discuții interne în Biroul CNR, s-a ajuns la concluzia că ar trebui să avem o președinție rotativă, la fiecare șase luni, iar la propunerea președintelui actual și cu votul majoritar al Biroului CNR, am fost desemnat să încep eu’.

Sincer și direct spus, în ciuda faptului că nu am avut un interes major pentru a ocupa poziții de conducere în CNR (abia am preluat conducerea celei mai mari universități a țării, și asta în condiții de pandemie), am acceptat acum acest demers din următoarele două motive’, scrie David.

Cele două motive listate de rectorul UBB sunt următoarele:

  • ’(1) Sunt încă mâhnit de lipsa de viziune politică în separarea recentă a învățământului superior de activitatea de cercetare științifică (cercetare-dezvoltare-inovare/CDI), în două ministere distincte (Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării). Asta ne poate costa mult ca țară, foarte mult! Nu mai reiau argumentele, cei interesați le pot găsi în multele interviuri recente pe care le-am dat pe această temă. Din această poziție, împreună cu colegii din CNR, voi încerca să încurajez public acele politici care duc măcar la o coordonare adecvată a celor două activități, din cele două ministere diferite.
  • (2) În legătură cu educația (mai ales învățământul superior) și cercetarea (CDI), cunosc bine atât angajamentele din programul de guverare, cât și cum trebuie acestea puse în practică. Multe angajamente sunt excelente pentru învățământul superior și pentru CDI, fiind practic derivate din programele anunțate în campania electorală de către PNL/USR-PLUS/UDMR. Spre exemplu, pentru CDI (dar și învățământul superior), Pactul Ad Astra, în care am fost și eu implicat, este asumat de toți partenerii de guvernare; să-l vedem acum și implementat! Atenție însă, schimbările majore nu trebuie percepute ca fiind împotriva oamenilor (cu atât mai mult să fie împotriva lor!), ci oamenii, inclusiv sindicatele, trebuie să fie parte a soluțiilor; altfel orice modificare este temporară sau iluzorie. Împreună cu colegii din CNR voi fi o voce publică care monitorizează sistematic și critic-constructiv implementarea angajamentelor din programul de guvernare în învățământul superior și în activitatea de CDI’.

Sorin Cîmpeanu: După mandatul lui Daniel David președinția rotativă a CNR va fi preluată de rectorul Ioan Vasile Abrudan, care va face următoarea propunere

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, aflat la al doilea mandat de președinte al Consiliului Rectorilor, a declarat pentru Edupedu.ro că ’funcția de rector și cea de președinte al Consiliului Național al Rectorilor sunt incompatibile cu funcția de ministru al Educației, ceea ce presupune suspendarea din aceste poziții. Înainte de supendare, în calitate de președinte CNR, am propus Biroului Permanent al CNR ca funcția să fie preluată prin rotație și primul președinte al CNR începând cu 31 decembrie va fi rectorul Universității Babeș-Bolyai, profesorul Daniel David, o autoritate în domeniul învățământului superior’.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. In romania, invatamant adevarat nu mai exista de multa vreme. Tot sistemul de invatamantul romanesc, de stat sau privat, este in realitate o imensa fabrica de diplome.
    Situatia, din pacate, nu e foarte diferita nici in restul europei si in america de nord (in cea de sud nu stiu care e situatia).
    Scoala adevarata, tot din pacate, se mai face doar in asia, in coreea de sud, singapore, china si japonia.

    • Foarte corect.
      Pacilea in aceste vremuri e nevoie de alt fel de om…ca sa mearga ingineriile sociale.
      Tovarasii multilateral dezvoltati pun umarul cu mare elan la formareaq lui.

  2. Nemernicii astia sunt inlantuiti, se trag unii pe altii in varful statului.

  3. Câmpeanu -patronul i-a dat mandatul lui David pe 6 luni. Mare bucurie mare! Sa vezi ce urmează: importantă, aroganță, mari teorii utopice…

  4. Despre ce rahat de cercetare vorbesti, dle. David, in conditiile in care dumneata te ocupi de o pseudo-stiinta numita psihologie, un fel de sora mai cu pretentii (false) a astrologiei, ghicitului in carti etc.? Ce cercetare faceti dumneata si confratii dumitale in domeniul unei non-stiinte vecina cu sarlatania? Cercetati cum sa le luati mai multi bani tembelilor care apeleaza complet aiurea la „cabinetele” voastre, unde nu primesc decat vorbe goale si „terapii” penibile?

    • Unul dintre cei mai mari învățați ai sec 20 a zis ca psihologia nu este știință ci sora bună cu vrăjitoria. David este un marxist cu multe diplome care va încerca să bage pe gatul studenților învățăturile mincinoase ale stângii neobolsevice.