G4Media.ro

Danemarca organizează referendum pentru a stabili dacă aderă la politica de apărare…

sursa foto: Pexels

Danemarca organizează referendum pentru a stabili dacă aderă la politica de apărare a UE

Guvernul danez doreşte să adere la politica de apărare a Uniunii Europene şi în acest sens va organiza un referendum naţional la 1 iunie, a anunţat duminică premierul Mette Frederiksen – transmit AFP şi EFE .

”Lumea s-a schimbat în ultimele zece zile. Există o Europă înainte şi o Europă după 24 februarie”, a declarat social-democrata Mette Frederiksen, într-o conferinţă de presă, referindu-se la intervenţia militară rusă în Ucraina.

După respingerea Tratatului de la Maastricht în urma referendumului din iunie 1992, Copenhaga a obţinut derogări în mai multe domenii, în primul rând în ceea ce priveşte moneda unică, dar şi în materie de justiţie şi poliţie, precum şi în domeniul apărării. În cadrul a două consultări ulterioare, danezii au respins aderarea la euro şi renunţarea la coroană, în 2000, şi eliminarea derogării în domeniul juridic, în 2015.

Derogarea în domeniul apărării înseamnă că Danemarca nu poate participa la aspectele legate de apărare ale politicii externe şi de securitate a UE şi nici la ipotetice operaţiuni militare ale UE şi nu are drept de vot în Consiliul de Miniştri în materie de apărare.

Faptul că UE nu are o armată proprie şi că Danemarca este membră a NATO înseamnă, totuşi, că efectele acestei excepţii sunt limitate.

În conferinţa de presă, Frederiksen a declarat că speră ca danezii să ridice derogarea, care a ţinut ţara scandinavă în afara politicii militare a UE timp de 30 de ani.

”Pentru mine, ca prim-ministru, este mai mult o decizie legată de valori, de dorinţa de a face parte din politica comună fără excepţii”, a recunoscut ea.

Referendumul face parte dintr-un acord încheiat duminică cu majoritatea partidelor din parlament.

Acesta prevede, de asemenea, o creştere puternică a cheltuielilor pentru apărare în următorii ani, pentru a atinge obiectivul NATO de 2% din PIB până în 2033, a anunţat şefa guvernului.

În viitorul imediat, guvernul a decis să aloce 7 miliarde de coroane (aproximativ 940 de milioane de euro) pentru finanţarea suplimentară a apărării în următorii doi ani.

Referendumul care va avea loc în iunie va fi al nouălea referendum pe teme europene organizat în regatul scandinav de la aderarea la UE în 1972.

Şefa guvernului danez a anunţat, de asemenea, intenţia ţării sale de a nu mai depinde pe termen mediu de gazul rusesc.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Asa da! Asta ar trebui sa fie politica in toate tarile UE!
  Doar sa oferi ajutoare sociale fara sa primesti nimic in schimb nu este corect! Nici fata de contribuabili, care pe buna dreptate se intreaba de ce sunt banii lor folositi pentru sustinerea leneviei migrantilor, si nici fata de societate in general, pentru ca acesti migranti daca nu sunt obligati sa contribuie cu forta lor de munca, raman in continuare doar in cartierele lor, fara a se putea adapta si integra la viata occidentala.

  Sper ca Danemarca sa fie un exemplu de urmat pentru toate tarile UE si sa se incheie odata socialismul asta desantat, fara nicio viziune.

  • Valabil comentariul D-voastra si in cazul ajutoarelor sociale acordate propriilor cetateni din Ro. Niste anchete sociale „pe bune” ar reduce numarul beneficiarilor de ajutor nemeritat si ar mai stârpi din gașca celor care ii gireaza oficial pe nevoiasii prefacuti.

  • pai sa stii ca in romania in ultimii ani chiar s-a mai facut ce zici tu. doar ca nu peste tot. iar aia unde nu au facut nici nu au de gand. aia e o problema. dar eu stiu mai multe locuri unde primarul i-a scos la munca sau isi pierd ajutorul social. initial a fost scandal, dar nu prea au avut de ales.

 2. „es doreste”, ca e femeie. acordul de gen e greu de facut cand copiezi articole

 3. Este corect ce spuneti , dar sunt sperante desarte.
  Tarile occidentale nu mai au puterea sa iasa din bula de comfort in care traiesc acum. Tot mai multe familii tinere ajung la 35-40 ani si fac maxim un copil sau au un caine. Nu mai sunt in stare sa integreze cultural si fizic noii veniti.
  Priviti in jurul vostru in marile metropole occidentale. Londra , Paris seamana din ce in ce mai mult cu Orientul Mijlociu.
  Putini realizeaza , dar schimbarea populatiei si civilizatiei occidentale se realizeaza incet , tacit , sub ochii nostri.
  Acum 30 ani nu mi-as fi inchipuit cum cultura , civilizatia noastra vor fi sutinute de Europa Centrala si de Est.

 4. In sfarsit vedem si oameni normali

 5. Nice!
  Imigrantii trebuie sa invete limba si sa munceasca.
  #fucksocialism

 6. Cum sa lucreze femeile musulmane, din moment ce barbatii lor nu le permit acest lucru? Asta se intampla atunci cand primesti migranti diferiti religios si cultural. La ei munca este facultativa, cu exceptia unor state precum Turcia, in care oamenii muncesc datorita reformelor facute de Ataturk acum zeci de ani. Integrarea lor se face prin munca, prin castig material, prin educatie si prin contributia lor la statul respectiv. Doar ca, ideologia progresista ne spune ca nu mai exista granite intre culturi, religii, oameni de tot soiul si ca trebuie sa acceptam negresit pe oricine, in caz contrar nu respectam corectitudinea politica.

 7. Vedeti ca tot articolul e tradus referindu-se la orim-ministrul danez ca si cum ar fi un barbat. Se intereseaza cineva inainte de a traduce un text despre ce este vorba??

 8. cam incorecta decizia, migrantii nu au un loc de munca pt ca sunt discriminati.