G4Media.ro

Dan Motreanu (PNL) respinge cota progresivă de impozitare cerută de PSD: Susțin…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Dan Motreanu (PNL) respinge cota progresivă de impozitare cerută de PSD: Susțin cota unică, a fost introdusă pentru consolidarea clasei de mijloc

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, a declarat marți pentru G4Media că nu susține supraimpozitarea veniturilor mai mari ale angajaților bugetari și din sistemul privat, de fapt o cotă progresivă de impozitare. Declarația lui Motreanu a venit după ce Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, informațiile G4Media.ro. Ciolacu a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut. Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat.

„Nu cred că sunt oportune aceste discuţii, nici despre cota progresivă. De altfel, eu am afirmat permanent în Biroul politic al PNL susţinerea pentru cota unică. Ea a fost introdusă pentru consolidarea clasei de mijloc. Eu cred că România încă are nevoie de consolidarea clasei de mijloc şi cred că, în acest moment, impozitul progresiv nu poate fi introdus. Dacă PSD vrea să introducă impozitul progresiv, o poate face, dar după alegeri, dacă va prezenta electoratului această propunere și primește voturile necesare”, a declarat Dan Motreanu pentru G4Media.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, informațiile G4Media.ro. Ciolacu a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut.

„Vorbim numai de zona bugetară, dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui – 25.000 lei – e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat. (…) Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe preguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză. (…) Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”, a afirmat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat. Întrebat concret dacă nu ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, liderul PSD a spus că nu poate să facă astfel de analize, care țin de resortul Ministerului Justiției.

Ciolacu a susținut însă că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat ar fi neconstituțională, pentru că ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie: „Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nu ne trebuie clasă de mijloc ci doar oi placide ce așteaptă sticla de ulei de la Ciolacu!

  2. Imi vine sa vars. Sa dea bunul Dumnezeu sa o faceți pe aia nefăcuta, cu PSD sau fără.

  3. Astea sunt doar discutii sa para ca ei se preocupa cu adevarat de problemele tarii si nu doar de cum sa fure cat mai mult.
    Dar chiar si asa, trebuie neaparat sa bata campii?
    Cota unica nu ajuta clasa de mijloc ci pe cei mai bogati. Singurul ei avantaj e claritatea, deja compromisa la noi din cauza exceptiilor si specialilor.
    Impozitul progresiv reduce povara fiscala pe cei cu venituri mici si apasa mai greu acolo unde exista mijloace. Aceasta strategie e cea care creaza si mareste clasa de mijloc, nu cota unica.
    Inca o data, nu asta arde acum. Mai intai trebuie sa scapam de mafie si de specialii lor, abia dupa aia putem vorbi de progresivitatea impozitului.

  4. Domnu’ de la PNL, poate nu ati observat, dar clasa de mijloc, aia de care aveti grija, a fost lovita nasol de tot sub centura. Cat de bine credeti ca o duce la o crestere de venituri de 6% in lei anual, fata de o rata a inflatiei oficiala de 15%? Am zis oficiala, ca sa nu zic reala, ca inflatia reala e clar peste 20%. Ca sa nu mai zic ca toata clasa asta de mijloc suporta practic dublarea ratelor bancare, odata ce dobanda de referinta utilizata la creditare in Romania e de 5 ori mai mare decat acum doi ani. Va dati seama cam care e scaderea puterii de cumparare pentru clasa aia de mijloc?

    O sa ziceti ca nu avem ce face, asa e peste tot, de vina e Putin si criza mondiala. Ati putea sa vedeti ca media rata inflatiei in UE e la 6%, nu de 15%, ca la noi. Sau ca Bulgaria, de exemplu, se imprumuta ca stat cu dobanzi de 4,1% anual fata de 7,1%, cu cat se imprumuta Romania (martie 2023). Asta ca sa nu ne comparam cu Germania.

    Ati dat cu tara in gard, voi, liberalii, cot la cot cu PSD-ul. Ca asta e tot ce stiti in materie de guvernare: bugete publice masluite, deficite publice uriase, bani imprumutati in disperare, datorie publica pusa in carca urmasilor pentru cheltuieli curente, nu pentru investitii/ Si, in consecinta, inflatie si dobanzi pana la cer pentru tot poporul.

    • Wow 6%. Ești tare, eu n-am mai văzut o mărire de 3 ani. Dar aceleași scumpiri le vad și eu .