G4Media.ro

Cutremur de 5,2 pe scara Richter în Vrancea, la 121 km adâncime.…

Foto: Pexels

Cutremur de 5,2 pe scara Richter în Vrancea, la 121 km adâncime. Seismul a fost resimțit în București

Un cutremur de intensitate medie s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 3:26 în noaptea de 31 ianuarie, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Cutremurul a fos resimțit în București, Buzău, Focșani, Ploiești, Brașov, Brăila, Galați, potrivit rapoartelor rapide ale aplicației INFP. Distanța epicentrului față de București a fost de 148 kilometri.

UPDATE 4 – ora 04:30 Magnitudinea a fost revizuită din nou la 5,2 pe Richter. Adâncimea cutremurului 121 km.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de V grad(e) Mercalli – asta înseamnă o intensitate moderată. „Este simțit de aproape toată lumea, unele geamuri se sparg, obiectele care nu sunt fixate se răstoarnă.” – potrivit descrierii din tabelul INFP (vezi mai jos).

04:05 Magnitudinea a fost revizuită la 5,3 pe Richter, iar adâncimea la 120 kilometri.

04:00 Magnitudinea a fost de 5,2 pe scara Richter. Adâncimea la care a fost înregistrată mișcarea a fost de peste 140 de kilometri. Parametrii sunt în schimbare pe site-ul INFP.

03:32 – Inițial cutremurul a fost anunțat cu o magnitudine de 5,4 pe scara Richter, la o adâncime de 126 de kilometri, ulterior datele fiind modificate de Institutul de Fizica Pământului.

Potrivit primelor informații cele mai apropiate orașe de epicentrul cutremurului sunt:

  • Slănic Moldova – 43 km
  • Covasna 45 km
  • Târgu Ocna 47 km
  • Onești – 48 km
  • Nehoiu 50 km

 

 

Adâncimea cutremurului arată că a fost vorba despre un cutremur subcrusta, adică este mai adânc de 60 km (crusta), dar nu atât de adânc pentru a fi un cutremur profund (sub 300 km). Un astfel de seism poate provoca pagube mici. Cutremurele subcrustale sunt frecvente în Afganistan, Columbia, Mexic şi în zona Vrancea (România), potrivit INFP.

.Informațiile sunt în proces de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. L-am simtit in Buc-Aviatiei…

  2. Si la Ap. Patriei

  3. Buc Iancului

  4. …si in Mamaia…

  5. Interesant ar fi sa apreciem magnitudinea resimtita in diverse zone ale Capitalei, realizand astfel un fel de harta a structurii solului. La urma urmei, ceea ce conteaza nu este intensitatea la hipocentru ci efectele resimtite acolo pe unde ne gasim.

    Apropo de Aparatori, cutremurlele mari din Vrancea se produc in medie cam de doua ori pe secol. Cronicile spun ca la unul din cutremurile din sec XVIII a aparut o falie in zona de sud a „Bucurestilor”. Asta ca sa ne facem o idee despre ceea ce ne-ar putea astepta. Nimeni nu stie care ar fi efectele. E clar ca orice constructive din paianta (lut si crengi de copac) ramane neafectata, dar si ca majoritatea constructiilor civile, rigide, s-ar prabusi.

    • Exista deja o astfel de harta, o gasesti in normativele de proiectare la seism a structurilor de constructii.

  6. Inainte de a incepe miscarea seismica s-a simtit un zgomot ca un vuiet. Cumva, ultimele cutremure de 5 grade au fost noaptea?

    • din ce imi amintesc rapid, fara sa caut informatii, ultimele cutremure peste 5 grade, noaptea:
      – septembrie 2016
      – decembrie 2016
      – octombrie 2018
      – ianuarie 2020

    • Zgomotul a fost de la neuronul inmarmuritului Marmureanu,deja a devenit profet in tara lui,de ieri:cica va urma un cutremur major cam in 20 ani,Africa va crapa in doua,Mediterana se va scurge in haul creat,..eheee,el va deveni Marele Profet Marmureanu….

  7. Vuietul se simte in apropierea epicentrului,daca gradele sunt 5 ,cum a fost cazul acum,NU in zonele ca Bucuresti ,Constanta si mai departe,unde gradele au fost doar 3,4!La 3,4 grade,se misca lampile,zgaltaie geamurile prost inchise,cad obiecte,asa ca ,mai usor cu marmureanu pe scari..