G4Media.ro

Curtea Supremă a Rusiei a respins cererea de suspendare a dizolvării ONG-ului…

Sursa Foto: Memorial.ru

Curtea Supremă a Rusiei a respins cererea de suspendare a dizolvării ONG-ului Memorial / Justiția rusă confirmă astfel destructurarea acestui important pilon al societăţii civile ruse

Curtea Supremă a Rusiei a respins marţi o cerere de suspendare a dizolvării ONG-ului Memorial, confirmând astfel destructurarea acestui important pilon al societăţii civile ruse, informează AFP, citată de Agerpres.

„Curtea Supremă nu a dat curs cererii de amânare a dizolvării Memorial International. Curtea consideră că motivele pentru o suspendare trebuie să fie cu adevărat excepţionale şi proporţionale”, a anunţat ONG-ul într-un comunicat.

Justiţia rusă a hotărât în decembrie dizolvarea ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului şi gardian al memoriei a milioane de victime ale crimelor în fosta Uniune Sovietică. Verdictul a fost confirmat pe 28 februarie.

La sfârşitul lui decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de Memorial, i-a cerut Moscovei să suspende dizolvarea ONG-ului, pentru a-i permite examinarea cazului. Bazându-se pe această cerere a CEDO, Memorial a sesizat Curtea Supremă a Rusiei.

Dizolvarea acestui cel mai respectat ONG din Federaţia Rusă subliniază amploarea represiunii în Rusia lui Vladimir Putin, după 2020. Această represiune a sporit şi mai mult după intervenţia militară rusă în Ucraina, pe 24 februarie, cu blocarea a numeroase mass-media independente şi arestarea a mii de manifestanţi care se opun ofensivei.

Cu puţin timp înainte de respingerea, marţi, a acestui recurs al ONG-ului Memorial, un alt tribunal rus l-a condamnat pe principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, la alţi 9 ani de închisoare.

Sursa Foto: Memorial.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Justitie e un cuvint mare pentru asa ra hat.

  2. se deschide astfel calea catre un sistem totalitar care face concurenta NK.

  3. Rusia e Putin și Putin e Rusia.