G4Media.ro

Curtea Internaţională de Justiţie, așteptată să dea miercuri verdictul privind invazia rusă…

Sursa foto: International Court of Justice (icj-cij.org)

Curtea Internaţională de Justiţie, așteptată să dea miercuri verdictul privind invazia rusă din Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa, miercuri, verdictul în procedura lansată de oficialii de la Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invazia Ucrainei, transmite News.ro.

CIJ se va pronunţa într-o şedinţă de la ora 16.00 (15.00 GMT) la Haga, unde se află, în urma unei cereri urgente din partea Ucrainei depusă la câteva zile după începerea invaziei ruse din 24 februarie.

Kievul consideră că Rusia şi-a justificat ilegal invazia printr-un pretins fals genocid împotriva populaţiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Ucraina doreşte ca CIJ, creată în 1946 pentru a soluţiona disputele dintre state, să ia măsuri de urgenţă pentru a ordona Rusiei „suspendarea imediată a operaţiunilor militare”.

„Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei”, a declarat reprezentantul Ucrainei Anton Korînevici, în cadrul unei audieri, informează lefigaro.fr.

Rusia a refuzat să se prezinte la audierile CIJ în acest caz din 7-8 martie. Dar, într-un document scris, Moscova a respins jurisdicţia instanţei în privinţa pretenţiei Ucrainei.

Rusia susţine că nu intră în domeniul de aplicare al Convenţiei de genocid din 1948, pe care Kiev îşi întemeiază cazul. „Guvernul Federaţiei Ruse solicită cu respect Curţii să se abţină de la a indica măsuri provizorii şi să scoată cazul de pe rolul său”, au spus autorităţile de la Moscova.

Sursa foto: International Court of Justice (icj-cij.org)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vedeti, bah CeCeRe, care e termenul de judecare a unei spete?
    Nu anii pe care-i cereti voi ca sa spuneti „Peeseedee are dreptate”!

    Rusine, golanilor!