G4Media.ro

Curtea Constituțională a amânat pentru 27 iunie dezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție…

Curtea Constituțională a amânat pentru 27 iunie dezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție din 26 mai / Un cetățean a depus o contestație în care cere anularea decretului președintelui de convocare a referendumului

Curtea Constituțională a amânat miercuri, pentru 27 iunie, dezbaterea rezultatelor referedumului pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis pe 26 mai.

Surse din cadrul CCR au explicat pentru G4Media.ro că judecătorii au solicitat date suplimentare referitoare la scrutinul din 26 mai de la Autoritatea Electorală Permanentă și de la Biroul Electoral Central, după ce la Curte fusese trimisă o contestație a rezultatelor referendumului.

O a doua contestație, se arată într-un comunicat de presă al Curții, a fost depusă chiar miercuri dimineață de către o persoană fizică. Sursele consultate de G4Media.ro au precizat că este vorba despre un cetățean pe nume Petru Bărnuțiu Sebastian.

„A fost înregistrată o contestaţie (…) prin care se solicită Curţii Constituţionale să anuleze Decretul Preşedintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum naţional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 şi, respectiv, să infirme rezultatele referendumului naţional consultativ desfăşurat în data de 26 mai 2019”, precizează comunicatul Curții.

Potrivit Constituției, CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia (art. 146 lit. i).

De asemenea, legea de funcționare a Curții prevde că CCR veghează la respectarea procedurii de organizare a referendumului, confirmă rezultatele acestuia și decide asupra valabilității sale:

  • Art.46. – (1) Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
    (2) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constituţională poate cere informaţii de la autorităţile publice.
    (3) Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului.
  • Art.47. – (1) Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.
    (2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
    (3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Potrivit rezultatelor finale anunțate luni de Biroul Electoral Central (BEC), la prima întrebare de la referednum, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „NU” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” a fost de 6.477.865, iar pentru „NU” 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

În ce priveşte numărul românilor care au votat la referendum, acesta a fost de 7.922.591 de persoane la prima întrebare și de 7.923.869 persoane la a doua întrebare.

Datele oficiale furnizate de BEC arată că referendumul a fost valabil, iar rezultatele sale valide, îndeplinind cele douî condiții prevăzute în legea 3/2000 (articolul 5):

  • (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente
  • (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Jigodiile!

  2. CE IDIOTI ,CE A AJUNS CCR !!!

  3. Pana pe 27 iunie isi intra „in paine” si cele doua slugi – Stan si Deliorga – trimise de PSD la CCR,
    Probabil ca Dorneanu pune ceva la cale si are nevoie urgenta de cei doi obedienti!

  4. Papagali obosiți!
    De munca!
    Demisia de onoare!
    Nu respecta vointa poporului care a votat impotriva corupției!
    Desființarea CCR prin lege!
    Orice trebuie facut ca sa scoatem politicul din aceasta institutie!

  5. Mai chibzuiesc, ceva nu le este pe plac.

  6. CCR veghează la respectarea drepturilor mafioților și interlopilor din partide și nu numai.
    Multumim CCR, ești de căcat!

  7. Mare scofala n-o sa fie.
    N-a fost un referendum de demitere a cuiva, astfel incat invalidarea sa aiba vreun efect concret.
    PSD oricum n-are de gand sa tina cont de rezultatul referendumului, iar daca PNL-USR ajung la guvernare, nu le trebuie aprobare de la CCR ca sa puna in aplicare votul romanilor, indiferent ce va hotari Dorneanu pe 27 iunie.

  8. Poate trebuie sa iesim iar in strada sa le luam putin mortii la pula, poate atunci vor asculta de vocea poporului, in mortii lor de comunistoizi putred de bogati

  9. Daca Seful CCR incearca sa deturneze voturile noastre , iese un mare scandal , de o sa zboare cu fulgi cu tot si cu toata echipa de politruci , transformati in dusmania ai democratiei din Romania.

  10. Ca raspuns,presedintele trebuie sa organizeze un nou referendum in toamna pt.schimbarea Constitutiei ,cu o CCR depolitizata complet! Acum intelegeti de ce a fost invitat dorneanu la Moscova ?Sa ia lumina de la Putin cum sa distruga statul de drept..pe pariu ca acolo l-a intalnit si pe seful CCR Moldova!

  11. Atat timp cat vor fi SOBOLANI care sunt peste tot NU vom avea liniste.Deci ori ei ori NOI .
    Noi ne decidem soarta ,pe ei morti mami lor dejeguri

  12. Curtea Constituțională din Basarabia a dat avânt progresist peste tot în lume. Unii pișcotari nu s-ar mira dacă Dăncila ar cumula PSD, guvern și președinție.