G4Media.ro

Curtea Constituțională a admis o sesizare AUR privind numirea a doi membri…

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Curtea Constituțională a admis o sesizare AUR privind numirea a doi membri în Colegiul director al CNCD și a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului

Curtea Constituțională a României (CCR) anunță, într-un comunicat, că a admis o sesizare formulată de grupul parlamentar AUR și a declarat neconstituțională o hotârâre a Parlamentului prin care au fost numiți doi membri în cadrul Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Cătălin Raiu şi Suliman Secyl au fost aleşi, luni, de plenul comun al Parlamentului, în funcţia de membri ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. CCR a explicat că prin alegerea celor doi se ajunge astfel la situația în care, din cei 11 membri ai Colegiului director, 7 membri sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice şi 4 membri nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice, fiind încălcată limita legală. În urma deciziei CCR, procedura de numire va fi reluată.

Redăm mai jos integral comunicatul CCR:

”în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor din Senat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr.35/2022 privind numirea a doi membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

În esență, cu privire la soluția de neconstituționalitate, Curtea a observat că prin Hotărârea Parlamentului nr.35/2022 au fost numiţi în funcţia de membri ai Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării 2 membri care nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice. Se ajunge astfel la situația în care, din cei 11 membri ai Colegiului director, 7 membri sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice şi 4 membri nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice.

Având în vedere dispoziţiile art.23 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, potrivit cărora „La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice.” Curtea a reţinut că, prin numirea celor doi membri, prin Hotărârea Parlamentului nr.35/2022, a fost încălcată limita inferioară, sub care, legal, nu se poate coborî.

În consecinţă, Curtea a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 este contrară art.23 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 şi, astfel, încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie privind obligativitatea respectării legilor și statul de drept.”

Context

Cătălin Raiu are licență și master în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București, este reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE și a lucrat la Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, potrivit CV-ului său.

Cei doi membri ai CNCD au fost aleşi ca urmare a unei modificării legislative, din luna iunie, potrivit căreia Colegiul Director al CNCD va fi compus din 11 membri în loc de 9, cum prevedea legea până atunci, dintre care unul reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...