G4Media.ro

Cursa pentru șefia NATO: Mark Rutte i-a promis lui Viktor Orban că…

Sursa foto: Photo 242485373 © Rafael Henrique | Dreamstime.com

Cursa pentru șefia NATO: Mark Rutte i-a promis lui Viktor Orban că îi va da o derogare de la obligația de a sprijini Ucraina – Financial Times

Premierul olandez Mark Rutte i-a promis premierului ungar Viktor Orbán că va fi de acord cu o derogare pentru Ungaria de la activitățile NATO de sprijinire a Ucrainei dacă va fi numit secretar general al alianței militare, transmite Financial Times, care citează două surse familiare cu discuția dintre cei doi oficiali.

Rutte este susținut de 29 din cele 32 de țări membre ale NATO pentru a deveni următorul secretar general. El este blocat de Ungaria, Slovacia și România. Un candidat la șefia NATO are nevoie de unanimitate pentru a fi ales.

Rutte și Orbán s-au întâlnit luni în marja unui dineu al liderilor UE la Bruxelles.

Premierul olandez i-a promis lui Orban că, în timpul mandatului său, Ungaria va avea dreptul de a se retrage din activitățile NATO de sprijinire a Ucrainei și care se desfășoară în afara teritoriului membrilor săi, transmite Financial Times, care citează două persoane care sunt la curent cu discuția.

Orbán, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, s-a opus constant sprijinului occidental pentru Ucraina. El a blocat unele sancțiuni pentru Rusia și a refuzat orice ajutor militar pentru Kiev.

Mark Rutte a declarat marţi că este „optimist cu prudenţă” că Ungaria va renunţa la opoziţia faţă de numirea sa în fruntea NATO.

Un purtător de cuvânt al lui Rutte a declarat că acesta și Orbán au avut o „conversație bună” luni seara și au discutat în principal despre rezultatul unei întâlniri de săptămâna trecută dintre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierul ungar.

Săptămâna trecută, Stoltenberg i-a spus lui Orbán că Ungaria ar putea renunța la activitățile NATO de sprijinire a Ucrainei, cum ar fi un plan prin care alianța să preia un control mai mare asupra livrărilor militare către Kiev și a instruirii trupelor ucrainene, precum și a sprijinului financiar pe termen lung.

În cadrul întâlnirii dintre Rutte și Orbán de luni seară, care a avut loc în timp ce cei 27 de lideri ai UE discutau cine va ocupa funcțiile de conducere ale blocului pentru următorii cinci ani, premierul olandez nu și-a cerut scuze pentru remarcile făcute în trecut la adresa lui Orbán la summiturile de la Bruxelles, a mai scris Financial Times. Rutte a intrat în conflict cu Orbán din cauza opiniilor dure ale acestuia din urmă cu privire la homosexualitate și la reformele judiciare din Ungaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Face ce vrea Orban din Stoltenberg, din Rutte, din America. Si totusi.. Sunt in nato, schengen, nu au nevoie de viza pt america. Si nici nu vor pati ceva…