G4Media.ro

Cum va fi conectată Grecia cu România? Autostrada Alexandroupoli – Constanța ar…

Sursa Foto: Twitter

Cum va fi conectată Grecia cu România? Autostrada Alexandroupoli – Constanța ar urma să fie gata în cinci ani / Ministrul bulgar de finanțe: Banii sunt deja disponibili

În termen de 5 ani ar trebui să fie gata autostrada Alexandroupoli-Constanţa, cu traversarea Bulgariei, relatează News Auto, citată de Rador Radio România.

Marele proiect rutier care va lega Grecia de România, formând un nod important de transport pentru Balcani, se pare că intră în linie dreaptă. Planul guvernului bulgar pentru crearea unei axe rutiere care va lega oraşele Alexandroupoli și Ormenio din regiunea grecească Evros de oraşul Constanța din România a fost prezentat de ministrul de finanțe al Bulgariei, Assen Vassilev, la prima conferință internațională a Southeast Europe Connectivity Forum (SECF).

Ministrul bulgar de Finanțe a detaliat planul guvernului său cu privire la interconectarea țării cu regiunea extinsă. Un rol cheie în aces plan îl ocupă conexiunea nord-sud prin construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România, cu traversarea Bulgariei, proiect pentru care a fost semnată o declarație comună în cadrul întâlnirii de la Varna între premierii celor trei ţări.

După cum a menționat Vassiliev, în bugetul acestui coridor a fost inclusă o garanție de șase miliarde de euro și este așteptată selecția consorțiului care va realiza construcția acestuia.
Întrebat despre finanțarea proiectului, ministrul bulgar de finanțe a spus că țara va solicita bani de la Uniunea Europeană pentru a compensa costurile, dar nu va opri între timp proiectul în așteptarea finanțării. „Banii sunt deja disponibili și bineînțeles că putem ajuta și țările vecine pentru ca (proiectul) să poată fi finalizat mai repede. Este foarte important pentru comerțul dintre țări mai ales după războiul din Ucraina și acum din Gaza”, a subliniat el, arătând că este un proiect foarte important, astfel încât comerțul să nu se mai bazeze pe Marea Neagră, pe care a descris-o drept un „lac al ruşilor”.

Sursa: Newsauto.gr/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu

Citește și

Grecia, Bulgaria și România caută finanțări pentru autostrăzile care să lege cele trei țări, parte dintr-un mega-proiect de conectivitate. O autostradă ar lega Constanța de Varna, alta Bucureștiul de Sofia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mai degraba Alexandroupoli-Vama Veche va fi gata in 5 ani, pentru ca Vama Veche Constanta va fi gata in 15 ani.

  2. Puțin probabil ca această conexiune să se realizeze, chiar și cu zeciuiala obișnuită pentru autoritățile române. Dacă totuși se va realiza, nu cred ca termenul poate mai scurt de 20 de ani.

    De ce acest termen? Păi pentru ca în centrul centrului Bucureștiului, Circul foamei Unirea se află în șantier de peste 20 de ani, Casa Radio se află în șantier de peste 20 de ani, vizavi de McDonalds Colentina este săpată o groapă imensă pentru o fundație de peste 20 de ani. Spațiul din fața Tribunalului București se află în amenajare de peste 20 de ani. Șamd.

  3. Desi e pana la Constanta, de la granița pana la capăt va trebui făcută de UE, de NATO, de extratereștrii care vor trebui sa pună presiune pe guvernul RO și și atunci o vor face de mântuială, fără sa o lege cu celelalte autostrăzi, chiar daca e de vreo 40km și va costa de 5 ori mai mult decât în Grecia… Și va fi gata prin 2034, știm de la Pitesti Sibiu cum se face cu bani europeni…

  4. deci putorile astea de la PSDNLUDMR, in 33 ani nu au reusit sa faca o autostrada sa mearga la Brasov usor, si toti merg, sau mai aproape , centura Bucurestiului, care ii sufoca zilnic, si vor sa faca autostrazi cu Bulgaria si Grecia?

    singura speranta ar fi daca americanii ar avea un interes in zona aia , si cumva aici ma duc gandurile tinand cont de vizitele in zona ale ambasadorilor

  5. Dacă trece prin RO durează 25.