G4Media.ro

Cum și-a construit șeful companiei ”strategice” Transgaz un scut din foști ofițeri…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Cum și-a construit șeful companiei ”strategice” Transgaz un scut din foști ofițeri din servicii secrete, polițiști și rude ale politicienilor. Ion Sterian, manager cu studii de subinginer petrolist și inginer la Universitatea de Medicină Veterinară

Compania națională Transgaz, transportatorul de gaze naturale controlat de stat și condus de controversatul manager Ion Sterian, are mai mulți angajați foști ofițeri SRI sau de poliție și rude ale politicienilor, potrivit unei analize G4Media.ro realizate pe baza unor surse deschise (declarații de avere și interese).

Spre exemplu, generalul SRI (r), Marius Stoica, fostul șef al acoperiților SRI, a devenit consilierul directorului general, după ce, în 2017, a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, soțiile politicienilor Dan Motreanu (PNL), Eugen Nicolicea (PSD), Andrei Gerea (ALDE) și fosta soție a lui Daniel Chițoiu (ALDE) lucrează la Transgaz. Daniela Motreanu a fost angajată în 2018, Nicoleta Nicolicea, în 2017, iar Ayten Gerea și Elena Laura Chițoiu, în 2016.

Transgaz este condusă din mai 2017 de directorul general Ion Sterian. Ministrul Economiei era în acea perioadă, Mihai Tudose (PSD), brăilean, ca și Sterian. Sterian a devenit mai întâi director interimar, iar în august 2017 – director plin. Actualul director general al Transgaz fusese numit președinte al Consiliului de Administrație al companiei naționale în iulie 2013 pe vremea când ministrul Economiei era Varujan Vosganian (PNL, ulterior ALDE). Sterian a făcut parte din AGA a Transgaz încă din 2007, de pe vremea Guvernului Tăriceanu. Din 2013 până în 2017, când a devenit director general la Transgaz, Sterian a fost și director tehnic al RAAPPS. Potrivit CV-ului, în 2010, Sterian era subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului condus de Elena Udrea. În 2009, a fost și șef la Protecția Copilului Sector 1 și era considerat de presă un apropiat al liberalului Vlad Moisescu. Între 2004 și 2008 a fost consilier municipal la Brăila din partea PNL, potrivit declarațiilor sale de avere și interese.

Șeful Transgaz, vorbitor avansat de rusă, are o problemă și cu studiile. HotNews.ro a descoperit în 2019 că acesta a trecut studii false în CV, susținând că are o diplomă de inginer la Facultatea de Petrol și Gaze, deși diploma sa este de subinginer. Sterian a recunoscut ”eroarea” într-un comunicat și a anunțat că a absolvit în 2002 (la 43 de ani) Facultatea de Inginerie Economică, Management și Dezvoltare Rurală la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară București – o specializare fără nici o legătură cu obiectul de activitate al Transgaz.

Transgaz este una dintre companiile profitabile de stat. Potrivit site-ului companiei, în 2018, Transgaz a înregistrat un profit net de aproape 500 de milioane de lei, adică 100 de milioane de euro. Compania are investiții de 1,9 miliarde de euro.

Vezi mai jos, pe larg, lista foștilor ofițeri SRI și de poliție și a rudelor politicienilor, angajate la Transgaz.

Marius-Constantin Stoica este general SRI în rezervă și consilier al directorului general Transgaz, Ion Sterian. Stoica a fost șeful Grupului de evidenţă a activităţii cu ofiţerii acoperiţi din cadrul SRI, potrivit unor surse judiciare. A condus și Oficiul Secretelor de Stat. General de brigadă cu o stea, Stoica a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis în iulie 2017, la pachet cu alți 9 generali SRI, după ce, în februarie același an, șeful operativ al SRI de pe vremea lui Traian Băsescu, generalul Florian Coldea, a fost trecut și el în rezervă.

Foto: generalul (r) Marius Stoica, consilier al directorului Transgaz, Ion Sterian; Sursa: energynomics.ro

Alexandru Iuga este și el general (r) SRI și actualul director al Direcției Aprovizionare și Transport din cadrul Transgaz. A fost trecut în rezervă în 2009 de către fostul președinte Traian Băsescu cu gradul de general de brigadă cu o stea. Potrivit declarației sale de avere, Iuga cumulează pensia cu salariul. În 2018, a avut o pensie de peste 11.000 de lei pe lună.

Cezar Aurelian Țolescu este colonel (r) SRI. Până în 2017 a fost director general al RASIROM, societate comercială coordonată de SRI, care se ocupă cu ”integrarea de soluții de securitate fizică și informatică a infrastructurilor critice naționale și europene”. Acum, colonelul este șef serviciu la Unitatea de management al proiectului BRUA din cadrul Transgaz. BRUA este conducta de gaz care traversează Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Construcția ei a fost demarată de Transgaz în 2018. Costurile se ridică la aproape 480 de milioane de euro. Colonelul Țolescu este acuzat de plagiat chiar de către Academia SRI. A declarat o pensie de aproape 6000 de lei pe lună.

Geanina Elena Țolescu este soția colonelului Țolescu și lucrează și ea la Transgaz. Potrivit pressone.ro, ea ar fi fost ofițer SRI la Direcția de contraspionaj radio. Acum, este șef serviciu Monitorizare, control costuri și management financiar la BRUA, potrivit declarației sale de avere.

Chestorul (r) Nelu Pop a fost șef al Poliției de frontieră și al Inspectoratului pentru Imigrări. Din 2016 este consilier al directorului general Transgaz. În 2017, avea o pensie brută de 18.500 de lei, după cum chiar el a admis în presă.

Viorel Ciprian Achim a fost ofițer SRI și acum este șef al Departamentului Calitate Mediu, Protecţie şi Securitate din Transgaz. Potrivit CV-ului de pe site-ul instituției, Achim a fost ”funcționar cu statut special” între 1994 și 2010. Apoi, a lucrat ca director general adjunct la firma Geoasset deținută de PSV Company, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca.

Ionel Sârbu a fost polițist, iar acum este șef al Departamentului Terenuri din cadrul Transgaz. Are o pensie de la MAI de aproape 7000 de lei pe lună, potrivit declarației de avere.

Daniela Motreanu este soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Daniela Motreanu este șef birou administrativ și activitate de reprezentare din cadrul Transgaz, potrivit declarației sale de avere. Ea s-a angajat în 2018.

Nicoleta Nicolicea este soția deputatului PSD, Eugen Nicolicea. Și ea este șef serviciu în cadrul proiectului BRUA din 2017, potrivit declarației de avere. Nicoleta Nicolicea a fost jurnalistă de tabloide și, înainte de a ajunge la Transgaz, a făcut parte din CA al TVR, a lucrat la Poșta Română și a fost consilier al premierului Ponta. În declarația de avere, Nicoleta Nicolicea nu și-a trecut salariul de la Transgaz, susținând că este confidențial.

Ayten Gerea este soția deputatului ALDE și fost ministru al Energiei, Andrei Gerea. Ea lucrează ca specialist PR la Transgaz și a declarat un venit de peste 6500 de lei pe lună de la compania de transport gaz, în 2019. Soția lui Gerea a fost angajată în 2016.

Elena Laura Chițoiu este fosta soție a lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat și fost ministru al economiei. Lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București a Transgaz. Potrivit declarațiilor de avere și interese, Elena Laura Chițoiu a fost și consilier la Ministerul Mediului, iar până să se angajeze la Transgaz a fost director în cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară. În 2014, a fost trimisă în judecată de DNA pentru grup infracțional și abuz în serviciu în dosarul ASF, în care a fost arestat preventiv fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. În 2016, Laura Chițoiu a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel București, însă, un an mai târziu, a fost achitată definitiv la Înalta Curte.

Vasilica Grăjdan este soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan. În 2017, după ce Ion Sterian a devenit director general al Transgaz, ea a devenit șefa Direcției Planificare și Organizare Resurse Umane din cadrul companiei naționale. Vasilica Grăjdan a declarat un salariu de aproape 18.000 de lei, mai mare ca al soțului ei de la RAAPPS, de peste 15.000 de lei.

Maria Davidoiu este soția lui Eugen Davidoiu, fost şef la TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica sau Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Maria Davidoiu este șef birou Achiziții la Transgaz.

Foto: Ion Sterian (InquamPhotos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

 1. Doar proștii muncesc in România. Restul sunt consilieri sau au firme de consultanta sau actioneaza mână in mână cu directorii companiilor de stat.
  Un raport cu consilierii si serviciile rudelor lor din Parlament ar fi mult mai interesant.
  Cum nu politicienii muncesc ci consilierii lor nici nu iti trebuie mult sa intelegi de ce nu merg lucrurile in tara asta: consilierii sunt de vina. Fix ăia pe care nu-i vedem.

  • * da’ pe cei de la RENAR îi vezi?

  • Au cerut vreodata romanii sa fie dati securistii afara din stat?

   Nu s-a vazut la vot, deci nu s-a facut. E vorba de ce vrea poporul, daca poporul nu e prost si hot.

  • Ce e ASFul?!
   „Acuzații. ASF, locul ideal de muncă pentru rudele politicienilor care nu știu să facă nimic.
   Soţii, soţiile, copiii de politicieni care nu ştiu să facă nimic lucrează la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Deoarece cererea de sinecuri plătite este mare, ASF va înființa – paradoxal – un institut de formare profesională unde vor lucra, desigur, tot rudele politicienilor.
   Acuzele au fost formulate joi într-o conferință de Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor din România. ”ASF vrea să transfere toată formarea profesională către un institut al ASF şi probabil alţi copii de politicieni sau rude vor lucra acolo. ASF este principala barieră. În continuare toate acele rude ale politicienilor lucrează acolo şi o singură persoană din cercul apropiat al politicenilor şi-a dar demisia din bun simţ. În rest, toţi soţii, soţiile, copiii de politicieni care nu ştiu să facă nimic lucrează la ASF”, a spus Paul.
   Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a răspuns declaraţiilor lui Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care a spus că „mulţi dintre nepoţii şi rudele politicienilor lucrează la ASF”, afirmând că „au fost concursuri de angajare la ASF pe principiul „nu ştiu de ce aţi venit””.
   https://www.digi24.ro/stiri/economie/acuzatii-asf-locul-ideal-de-munca-pentru-rudele-politicienilor-care-nu-stiu-sa-faca-nimic-661796

   Asa e in TOATE Institutiile si Companiile de Stat banoase ale Statului roman!

  • Ma așteptam ca Ciucu’ de la PNL sa spuna ceva acum ca e chef.. dar e cu gandu’ la ciolan la primarie

  • Dar p-aia de la ASF, acolo e cea mai tare increngatura de rubedenii: fostul sot al Olgutei, Ovidiu Wlassopol, un jurnalist de provincie, un NO NAME, a fost „retrogradat la sfarsitul anului trecut din fucntia de VICEPRESEDINTE la ASF, cu Salariu Lunar urias: 36.800 Lei/Luna:
   „Dintre membrii Consiliului ASF care au continuitate cel mai bine plătit este fostul vice Ovidiu Răzvan Wlassopol, care au câştigat, anul trecut, 441.724 lei (36.800 lei/lună). Acesta este urmat de președintele Leonardo Badea, cu venituri de 358.412 lei (30.000 lei/lună) și Ştefan Daniel Armeanu – 338.678 lei (28.200 lei/lună). Ceilalți membri ai Consiliului ASF – Elena Doina Dascălu, Gabriel Grădinescu, Cristian Roșu, Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara și Aura Gabriela Socol, deși sunt noi în funcție, câștigă și ei sume cuprinse între 9.000 și 13.000 de euro pe an. Ce venituri au în mod concret vom afla însă abia după ce își vor depune declarațiile de avere.
   Apoi, toate rubedeniile posibile: socrul lui Ponta, Ilie Sarbu, fiica si ginerele lui Gabriel Oprea, Ioana Cazacu – fina fostului premier Victor Ponta, sau Cătălina Sava – soția fostului primar general interimar al Capitalei, Răzvan Sava. ”
   https://cetateanul.net/articol-principal/salarii-nesimtite-la-asf-cat-castiga-angajatii-cu-cv-politic/
   Mai lucreaza fiul fostei Minsitre a Muncii Mariana Campeanu de la PNL, mai lucreaza Larisa Nădrag iubita lui Marian Oprisan, mai lucreaza Cristina Zgonea, fosta sotie a lui Valeriu Zgonea, mai lucreaza …
   http://www.ziarultimisoara.ro/politica/252-din-nou-despre-salarii-nesimtite

   De unde vin banii pentru ASF Autoritatea de Supraveghere Financiară este o instituţie care se finanţează integral din tAXELE impuse jucătorilor din Pieţele de capital, Asigurări şi Pensii pe care le reglementează şi supraveghează.
   Indirect, veniturile ASF vin de la POPULATIA care cumpără produse de Asigurări, Pensii şi Investeşte pe bursă.
   In buzunarele unor astfel de impostori se duc BANII NOSTRI!

  • La ASF e o clientela politica mai banoasa, uite ce salarii aveau initial in 2014 cand in fruntea ASF era Dan Radu Rusanu de la PNL:
   „Salariile celor care lucrează în această instituție. Cel mai mare venit l-a înregistrat un fost membru al PNL, care deține în prezent funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu. Acesta a câștigat 37.315 euro brut în luna noiembrie și 34.779 de euro brut în decembrie.
   Pe lista celor mai bine plătiți angajați ai ASF apar și soții, foste soții sau copiii unor politicieni importanți.
   Laura Elena Chițoiu, soția ministrului demisionar al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a obținut un venit brut de 19.059 euro în ultimele două luni ale anului 2013. Laura Chițoiu este urmărită penal într-un dosar în care este acuzată ca ar fi ajutat în mod ilegal o persoană să obțină un aviz de la ASF pentru a ocupa o funcție de conducere într-o societate de asigurări. Laura și Daniel Chițoiu sunt finii lui Dan Radu Rușanu, președintele ASF. Laura a renunțat la postul de director, după ce împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală.
   Și fosta soție a președintelui Camerei Deputaților, Grigoreta Cristina Zgonea, este una dintre cele mai bine plătite angajate ale ASF: 16.700 de euro i-au intrat în conturi pentru munca prestată pe lunile noiembrie și decembrie ale lui 2013.
   Aura Gabriela Socol, soția lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a încasat un venit total de 16.067 euro pe aceleași luni.
   Și Iuliana Luiza Scutaru, soția lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților, a încasat 15.356 euro.
   La fel de bine renumerat este și Răzvan Wlassopol, soțul primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. El a obținut de la ASF un venit brut de 11.556 euro în cele două luni. În noiembrie i-au intrat în cont 5.133 euro, iar în decembrie 6.422 euro.”
   Apoi au ajuns la ASF si socrul lui V. Ponta, Ilie Sarbu si fiica si ginerele lui Gabriel Oprea si fiul dnei Mariana Munteanu, fosta minsitra a Muncii, de la PNL, a ajuns la ASF si fostul sot al Olgutei Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, un jurnalist scapatat, de provincie, un NO NAME, ajuns direct VICEPRESEDINTE al ASF pana la sfarsitul anului trecut, cand a fost „retrogradat”, dar a ramas cu cel mai mare Salariu din ASF:
   „Dintre membrii Consiliului ASF care au continuitate cel mai bine plătit este fostul vice Ovidiu Răzvan Wlassopol, care au câştigat, anul trecut, 441.724 lei (36.800 lei/lună). Acesta este urmat de președintele Leonardo Badea, cu venituri de 358.412 lei (30.000 lei/lună) și Ştefan Daniel Armeanu – 338.678 lei (28.200 lei/lună). Ceilalți membri ai Consiliului ASF – Elena Doina Dascălu, Gabriel Grădinescu, Cristian Roșu, Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara și Aura Gabriela Socol, deși sunt noi în funcție, câștigă și ei sume cuprinse între 9.000 și 13.000 de euro pe an. Ce venituri au în mod concret vom afla însă abia după ce își vor depune declarațiile de avere.
   Directorii ASF, mai tari decât preşedintele instituţiei.
   Unii dintre directorii ASF au câştigat mai mulţi bani decât membrii Consiliului.
   Exemplul cel mai relevant este Claudia Cătălina Sava, director supraveghere şi control SIIF, soţia consilierului local (PNL) de la Sectorul 4 Răzvan Sava, fost primar general interimar, care a condus temporar Capitala după ce fostul edil Sorin Oprescu a fost arestat preventiv.
   Claudia Cătălina Sava a fost remunerată anul trecut cu 456.798 de lei (aproape 100.000 de euro!!!). Astfel, leafa lunară încasată de soția consilierului Sava s-a ridicat la 38.000 de lei, adică 8.200 de euro.”

   De unde vin banii pentru ASF.
   Autoritatea de Supraveghere Financiară este o instituţie care se finanţează integral din TAXELE impuse jucătorilor din Pieţele de capital, Asigurări şi Pensii pe care le reglementează şi supraveghează.
   Adica, indirect, veniturile ASF vin de la POPULATIA Romaniei care cumpără produse de Asigurări, Pensii şi Investeşte pe Bursă.

  • Ca la noi. Asta e România secursito-mafiotă in toata prezenta ei

 2. Mda…sereisti scosi la pensie la 40 de ani, apoi angajati la stat pe posturi banoase, unde trandavesc, unde nu au calificare pentru postul respectiv.Apoi sotiile, copiii si amantele…..Tinerii merituosi nu au loc, iau calea strainatatii.La privat cu ei…nu la stat( degeaba).

 3. Romani adevarati care nu-si vand tara angajandu-se la multinationale. Bravo.

 4. Toti cu totii, ca doar nu credea careva ca exista vreun partid politic in Romania care sa nu se infrupte din Banii publici!
  Care mai de care, rusine, javrelor!!!

 5. Regula este una foarte simplă: oameni foarte slabi numiți în funcții publice importante, în fruntea unor instituții publice, pentru ca băieții deștepți și șmecheri să-i poată manevra după bunul plac, impunându-și pilele în cadrul acestora. Și vedeți ce bine se înțeleg ei, vechile găști politice, în văzul lumii, nu-i așa, se ceartă ca la ușa cortului, iar în spatele ușilor închise, în mare taină, își aranjează ploile, iar noi, poporul cel naiv și credul, punem botul. Și, hop, altfel nu se putea, și niște „locotenenți” ai serviciilor secrete, amplasați strategic printre angajați, pentru a nu se mușca culorile politice între ele. Măi, oameni buni, dar chiar nu se poate fără servicii intercalate în tot și în toate? Nu vi se pare că serviciile și-au depășit atribuțiile, implicându-se prea mult în viața politico-administrativă a țării? Cam așa pare. În toate combinațiile, peste tot, în orice joc pus la cale ne împiedicăm de SRIști. Am fost și sunt de partea serviciilor secrete, ele asigurând securitatea și siguranța țării, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm toate aceste manevre, fără a sesiza acest lucru. Totuși, serviciile trebuie să rămână la fișa postului și să lase restul autorităților să-și facă treaba, fără a se mai amesteca în treaba lor, atâta timp, evident, cât această treabă făcută nu dăunează interesului public și țării. Vedeți voi, până când toate entitățile acestui stat, inclusiv serviciile, nu se vor limita să-și facă doar propria treabă, neimplicându-se în bucătăria celorlalte, nu vom evolua deloc. Trist, dar adevărat!

 6. cam asta-i romania,fraierii care inca mai muncesc,hranesc aceste nulitati care nu se mai satura ,poate doar corona sa ne mai faca dreptate

 7. Astia de la sri ,cu pensii speciale, sunt angajati la stat pe salarii enorme, pana la 65 de ani isi mai fac rost de o pensie babana.Prostii pot munci o viata pentru o pensie mizerabila. Cred ca si asta e un motiv de plecare la munca in alte tari. Tinerii vad ce pensii au parintii si bunicii lor, pensii de supravietuire……altii pensii speciale plus salarii mari.Trist…. Cata nedreptate.

  ….

 8. Deci și aici sunt banii d-voastra

 9. Dar faceti ceva cu aceste dovezi.Sesizati autoritatile si publicati cat mai mult sa vada actionarii unde au investit banii

 10. Dar de Dl. Lascu fratele Laurei Codruta Kovesi nu scrieti nimic? De contractele date sotiei acestuia , nimic?

  • auzi mai tilifriciule,crezi ca ma doare-n cot de fratele codrute-i?daca a primit contracte ilegale sa fie anchetat,judecat,ma doare fix in cot ideea este ca toate sugatoarele astea sunt
   pltite din banii alor care muncesc,e clar pt tine sugatoare_o?

 11. Ati scapat-o din lista pe Ramona Manescu- Sef reprezentanta Bruxelles…
  http://transgaz.ro/sites/default/files/Downloads/declaratii_2019_a/Manescu%20Ramona%20Nicole.pdf

 12. Societatea noastra a evoluat masiv.
  Pe vremea raposatului (O scrisoare pierduta), damele politienilor erau protagoniste in diverse jocuri amoroase si cam atit.
  Acum sotiile si amantele castei politicieniste ocupa pozitii inalte la diverse comitii, ministere si institutii mai mult sau mai putin publice.

 13. https://www.transgaz.ro/sites/default/files/anunt_de_recrutare_si_selectie.pdf
  Sterian ocupa functia fara sa indeplineasca criteriile de eligibilitate. El e inginer agricol…

 14. Exact aceeasi situatie este sila BeNeRe – politruci si pilele lor, rudele si amantele conducerii si ale celor de acolo. De ce nu faceti un episod si despre BeNeRe ? Loazele lui blaga, ciordache, grindeanu, ciumara, radu vasile, ica voinea si alti iluștrii gen dan mircea popescu, cozma si mitruș (SeReI) si multi alti securisti de rit nou si vechi sunt angajati pe foncții mari si salarii babane!!! rubedeniile lui manole (fini, cumnati si cumnate, noră-sa, nepoți) au umplut banca, toti pe foncții grase!!!

 15. Ati uitat de Tudor Duțu, fiul fostului politician Dutu, asta a fost director la Transgaz pe Moldova. Si multi altii

 16. Alotraaaa!
  Unii de pe aici..nici acum n-ați înțeles ca ei ‘voteaza’ în locul vostru!prostalailor!
  Iar ‘mâncăilor’ alora..futu-va ‘foamea’ din gat! Cu câte guri mâncați ma? Nu v-ar muri mulți înainte!

 17. Cloudfare,ai mare dreptate…doar prostii mai muncesc in Romania!!!!!!!!!!!!!!!
  SA IL INVIEM PE VLAD TEPES!!!!!!!!