G4Media.ro

Cum se poziționează PNL față de propunerea UDMR de a muta atribuțiile…

Cum se poziționează PNL față de propunerea UDMR de a muta atribuțiile Secției Speciale la Parchetul General, nu la DNA

Guvernul va susține unul dintre cele două proiecte de legi depuse de PNL și USR PLUS în Parlament pe tema desființării Speciale sau va promova un nou proiect de lege, pe care liberalii îl vor susține, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful PNL.

Potrivit acestora, subiectul desființării și transferului competențelor Secției Speciale către DNA sau Parchetul General nu ar fi fost încă discutat la nivelul coalției.

Pe de altă parte, opiniile în interioul PNL sunt împărțite. Unii liberali pledează public pentru transferul competențelor Secției Speciale la Parchetul General, nu la DNA, așa cum a propus liderul de grup UDMR din Camera Deputaților. Alți lideri PNL, în frunte cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu, susțin că DNA ar trebui să aibă mai departe competența anchetării magistraților care comit infracțiuni.

”Nu s-a luat o decizie. Există un trend destul de puternic în PNL ca aceste dosare să meargă la Parchetul General, nu la DNA. PNL este favorabil desființării secției speciale. Unde se vor duce dosarele? Vom hotărî în forurile statutare ulterior”,  a declarat, vineri, la Antena 3, Eleonora Hărău, fost deputat liberal.

Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, a anunțat că UDMR e de acord cu desființarea Secției speciale pentru magistrați (SIIJ), dar nu vrea ca atribuțiile secției să revină la DNA, ci să fie preluate de un departament special din Parchetul general, potrivit publicației Maszol.ro.

El a spus că a discutat și cu ”colegii din PNL”, care susține aceeași idee.

Fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, susține că DNA ar trebui să aibă competența investigării magistraților, nu Parchetul General.

Redăm mai jos integral poziția fostului ministru transmisă G4Media.ro:

“Punctul meu de vedere este exprimat în proiectul de lege pe care l-am depus pentru avizare la CSM încă din 4.02.2020. Reamintesc: competența revenea la DNA, însa cu doua filtre gandite nu pentru a crea “imunitati”, cum greșit s-a înteles, ci pentru a oferi garanții procedurale suplimentare și a evita un blocaj care se profileaza pe două linii radicale, fie revenirea la situația anterioară, fie păstrarea secției.

Acum se poate observa mai ușor care a fost rolul acelor “filtre” din punct de vedere al negocierii în procesul legislativ și pentru a facilita o solutie în linie cu cerintele Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, cu partenerii europeni.

Acea soluție din proiectul din 4.02.2020 a fost gândită după ce am consultat instanțele și am observat paleta de opinii legate de subiect. În alta ordine de idei, aceeași este situația si în cazul proiectelor legilor justitiei, gandite in pachet structurat integrat si discutate sub raportul fondului solutiilor si al calendarului cu Comisarul European pe Justitie Reynders si cu toți ambasadorii statelor membre UE acreditați la București.

Aceste mecanisme sunt fine si interventia asupra lor trebuie făcută nu numai riguros juridic si legislativ, ci si cu tact institutional în interior, diplomatic în exterior. Alternativa fiind să ramânem la stadiul de declarații furtunoase acompaniate de blocaje în teren. Rezultatul pentru magistrati si cetățeni ar fi zero.”

Context

Proiectul fostului ministru al Justiției lansat în martie anul trecut prevede că toate dosarele instrumentate de SIIJ până acum să fie verificate de procurorul general. În plus, competenţa de anchetare a magistraţilor pentru corupţie revine la DNA, însă proiectul de lege aduce noi garanţii pentru a preveni abuzurile împotriva judecătorilor. Inculparea unui magistrat trebuie avizată de procurorul general, iar trimiterea în judecată trebuie avizată de CSM.

La vremea respectivă, au criticat proiectul de lege pe motiv că  noile filtre privind inculparea şi trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor le conferă de fapt acestora o ”super-imunitate”.

Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat, pe 31 decembrie 2020, într-o conferință de presă, că a trimis la Consiliul Superior al al Magistraturii (CSM) pentru avizare un proiect de lege pentru desființarea Secției speciale din justiție.

Stelian Ion a spus că a eliminat din proiectul de lege realizat de predecesorul său partea cu ”super-imunitățile” pentru magistrați. Astfel, competența investigării eventualelor abuzuri comise de magistrați se întoarce la DNA.

Proiectul de lege transmis de ministrul justiției la CSM ar urma să fie tranmis la Parlament, unde majoritatea PNL-USR-PLUS ar urma să se pronunțe în ce măsură este de acord sau nu cu propunerea ministrului justiției.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

Reacție dură a magistraților față de propunerea unui lider UDMR legată de Secția specială: E nocivă, contrară Programului de guvernare și promisiunilor ferme făcute organismelor europene

DNA, reacție dură la declarațiile unui lider UDMR, care a vorbit de abuzurile procurorilor: ”Atac direct și nefondat la adresa instituției”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Lol, nici bani de un deployment pe ceva tehnologii coud nu au avut..probabil e un singur server și ăla la suprapreț și șpăgi.

 2. Vorba lui Hirstos, sa arunce piatra cine n-a talharit, nu Orban care doar ce si-a numit prefecti corupti pe spagi.

 3. Ce inseamna ultimul rand din articolul de mai sus:
  „Proiectul de lege transmis de ministrul justiției la CSM ar urma să fie transmis la Parlament, unde majoritatea PNL-USR-PLUS ar urma să se pronunțe în ce măsură este de acord sau nu cu propunerea ministrului justiției.”
  Poate e vorba despre „majoritatea PNL-USR PLUS-UDMR”, nu?!!!
  UDMR nu mai e alaturi de PNL si USR PLUS in coalitie, in Parlament?!!!!!!?
  S-a rupt deja mareata coalitie?!

 4. PNL sustine fie amanarea la nesfarsit, fie respingerea propriului proiect la CCR… Una sigur va fi sustinuta ferm si cu ardoare, ca si pana acum!

 5. Cum ne sfideaza PNL aproape zilnic, uite acum: una au PROMIS in Programul de guvernare al aliantei si alta FAC acum!
  Ce spune Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR referitor la SIIJ, Pagina 228-229/269, Programul ala votat in Parlamentul Romaniei la Investirea Guv Fl Catu, Program din care alianta PNL-USR PLUS-UDMR arunca la gunoi una cate una din maretele promisiuni:
  „Ministerul Justitiei
  A) OBIECTIVE PE TERMEN SCURT
  1. Susținem DESFIINTAREA Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
  În pofida criticilor constante din partea organismelor internaționale, legislația din domeniul justiției prevede la acest moment existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cuprinzând procurori competenți să judece orice tip de infracțiuni săvârșite de către magistrați, de la o vătămare din culpă în cadrul unui accident auto și până la infracțiuni de corupție. Înființarea unei structuri specializate, având o competență care se raportează la calitatea persoanelor și nu la natura faptelor, este nejustificată și lezează prestigiul profesiei de magistrat, prin inducerea ideiică fenomenul criminalității ar fi larg răspândit în această categorie profesională. Un astfel de corp reprezintă de asemenea un mijloc de intimidare a magistraților și un mod de izolare a acestora în raport cu cetățenii obișnuiți. Urmărirea penală a unui caz de furt trebuie să se desfășoare la fel, indiferent dacă suspectul este un magistrat sau orice alt cetățean. Un alt RISC major este acela ca această secție specială să poate prelua de la Direcția Națională Anticorupție orice dosar de corupție la nivel înalt în care este cercetat cel puțin un magistrat. De asemenea, este problematică și situația procurorilor care lucrează în cadrul acestei secții, pe care nu ar putea să îi ancheteze decât colegii lor de secție, putându-se genera astfel o imunitate de facto a membrilor acestei secții. Nu în ultimul rând, activitatea desfășurată până în prezent n-a făcut decât să alimenteze suspiciunile privind exercitarea unor presiuni politice asupra judecătorilor și procurorilor, de natură să le afecteze independența.
  Analizând situaţia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi acţionând în spiritul referendumului asupra justiţiei desfăşurat la iniţiativa Preşedintelui României, Ministerul justiţiei va ELABORA și depune în cel mai scut timp un Proiect de LEGE privind DESFIINTAREA Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.”

  Atat scrie in Programul de guvernare al aliantei, sa-l fi „uitat” deja PNLeii??!
  Rusine, PNL, pana acum PNL se lauda ca sustine DESFIINTAREA Sectiei speciale, ba mai mult, in Octombrie 2019 Ludovic Orban se lauda:
  21.10.2019: „PNL a inaintat un proiect de Lege in Parlament pentru DESFIINTAREA Sectiei Speciale. Este in curs de dezbatere si normal ca PNL sustine acest proiect de lege. ALDE are posibilitatea sa voteze la orice fel de proiect de lege, sa voteze asa cum se pozitioneaza in urma analizei si in urma deciziei partidului. Nu putem noi sa-i determinam pe unii sau pe altii sa decida sa se pozitioneze fata de un proiect sau o lege altfel decat cum vor ei”, a declarat Ludovic Orban.
  Acum, PNL s-a sucit, la presiunea UDMR, care DICTEAZA in coalitie, fix cum am spus de la inceput: UDMR va canta, PNL va juca cum canta UDMR!
  Rusine, PNLeilor!!!

  • ce o fi asa de greu de inteles, cu toata stima. desfiintam si transferam functiile undeva – la suedezi, la martieni – numai nu la securiti. sau nu e bine asa? se numeste separatia puterilor in stat si nea nicu stia bine: una e partidul, alta e securitatea. cai ce facem, totalitarism?

  • @ian: Intrebarea e simpla: Una au PROMIS in Programul de guvernare al maretei aliante, Program VOTAT in Parlamentul Romaniei la momentul Investirii Guv Fl Cati si cu totul altceva FAC azi?!
   Pai, de ce am schimbat PSDul cu PNL+USR PLUS + UDMR?!
   FIX ca la PSDragnea: una au promis in Programul de guvernare, cu totul altceva FACE acum mareata alianta?!
   De ce PNL a :ROMIS in campanie si in Programul de guvernare al aliantyei ca VREA Desfiintarea SIIJ, iar acum s-a sucit?!
   Asta e problema: PNL face fix ca PSDragnea: una au promis la alegerile pentru care Romanii i-au VOTAT, alta fACE acum!
   Vi se pare OK?!
   De ce PNL nu a spus la alegeri ca NU mai vrea DESFIINTAREA Sectiei speciale?
   PNL sunt fix ca PSDeii, una promit la TV, alta FAC dupa ce ajung la putere, rusine, vor plati asta!

 6. La PG este de la înființare.

 7. Cum pisici nu a fost discutat subiectul la nivelul coaliției? Cand USR+ susținea sus și tare ca nu negociază posturi ci programul de guvernare, cum sa afirmi ca una din cele mai importante componente ale reformei justiției nu a fost discutata?
  Desigur, e normal ca PeNaL sa ne ia de prosti, asa își vad ei votanții și or știi ei de ce. Dar mi-e teama ca și USR+ prin Stelian Pretreiu ne tratează la fel caci asta pute a blat.

  • Au discutat in PNL, fiti sigur!
   Uitati-va ca PNL tace pe subiect, informatiile publicate mai sus sunt pe surse!
   PNL nu are curajul sa iasa sa spuna PUBLIC si clar pozitia pe subiect: e evident ca sunt cu UDMRul in coasta, asa ca NU le pasa ce au PROMIS!
   Conteaza doar sa reziste alianta, insa ma surprinde ca si USR PLUS tace pe subiect dupa declaratiile UDMRistului Csoma Botond!
   De ce TAC si PNL si USR PLUS pe subiect??!!!
   Dar nu e prima promisiune incalcata, dimpotriva cred ca mare branza NU vor FACE din maretul Program de guvernare al aliantei, poate doar CERINTELE UDMRiste!!!!!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.