G4Media.ro

Reacție dură a magistraților față de propunerea unui lider UDMR legată de…

Reacție dură a magistraților față de propunerea unui lider UDMR legată de Secția specială: E nocivă, contrară Programului de guvernare și promisiunilor ferme făcute organismelor europene

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție critică propunerea lui Csoma Botond, lider al grupului UDMR din Camera Deputaților, care a cerut translatarea Secției speciale pentru magistrați (SIIJ) la Parchetul general în subordinea directă a procurorului general sau a adjunctului.

”Puterea legislativă trebuie să desființeze necondiționat Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție, iar nu să o translateze integral în alte structuri de parchet”, arată cele două asociații ale magistraților.

Csoma Botond a declarat pentru publicația Mazsol.ro că ”suntem de acord cu desființarea Secției Speciale, dar nu suntem de acord ca aceste atribuții să revină la DNA. Solutia ar fi să se înființeze o structură în cadrul Parchetului general, sub controlul procurorului general sau a adjunctului desemnat de acesta. Liberalii sunt de acord cu această poziție”.

Cele două asociații arată că propunerile formulate de liderul UDMR sunt contrare atât Programului de guvernare al guvernului Cîțu, cât și promisiunilor făcute organismelor europene în sensul desființării necondiționate a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Asociațiile magistraților citează în acest sens atât avizul nr.934 din 20 octombrie 2018 al Comisiei de la Veneția, Raportul ad hoc privind România, adoptat de Grupul de state împotriva corupției (GRECO), cât și concluziile Avocatului general CJUE, Michal Bobek.

”Orice încercare de redenumire a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inclusiv prin translatarea sa în cadrul PÎCCJ sub forma unei direcții, precum și renașterea unei astfel de structuri, sub orice formă, sunt la fel de nocive. Principial, orice unitate centralizată și specializată care ar putea ancheta magistrații este incompatibilă cu cerințele statului de drept. Modelul legislativ anterior, care presupunea repartizarea teritorială, orizontală și verticală, a structurilor de parchet ce puteau investiga magistrații (PÎCCJ, parchetele de pe lângă curțile de apel, DNA, DIICOT), era unul descentralizat și deconcertat, cu rezultate notabile (inclusiv magistrați condamnați), oricum, cu riscuri mult mai mici de control asupra centrului de comandă, așa cum arată și Avocatul General al CJUE. În consecință, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită puterii legislative, așa cum de nenumărate ori au făcut în ultimii ani, să desființeze necondiționat Secția Specială, pentru a respecta coordonatele statului de drept și standardele în materie ale Uniunii Europene”, arată cele două asociații.

Asociația Forumul Judecătorilor din România este condusă de co-președinții Dragoș Călin și Lucia Zaharia, iar Asociația Inițiativa pentru Justiție de co-președinții Bogdan Pîrlog și Sorin Lia. (Foto: Sediul SIIJ / InquamPhotos)

Citește și:

Lider UDMR: Suntem de acord cu desființarea Secției speciale, dar atribuțiile să nu revină la DNA, ci să se înființeze o structură în Parchetul General. PNL are aceeași poziție

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Corect, au dreptate magistratii, apropo UDMR drujbistii vostrii care au defrisat padurile în Covasna, Vrancea si Mures ce mai fac? Taie în continuare padurile? ca de la ei a început totul, Verestoy Attila si alti talhari maghiari din UDMR

  • Si DNA ce face in legatura cu dujbistii? Cine le pune piedici? Tu certi hotii ca fura dar nu certi vardistii ca nu-i prind.

 2. Stelian Ion, îl loc să ia în brațe mafia și să o protejeze, ar trebui să se alieze cu societatea civilă, să folosească astfel de mesaje primite din public, pentru a forța reformele promise, indiferent de ce târg murdar și trădător ar fi făcut USR+ cu PeNaLii la împărțirea ministerelor. Nu se fac compromisuri la Justiție.
  Degeaba ați luat ministerul ăsta dacă nu faceți reformă. Dimpotrivă, vă pierdeți probabil mai tot electoratul în timp ce mafia jubilează și prosperă.

  • intr-adevar, toate asociatiile astea de magistrati sunt societate civila… ong’isti 100% apara balenele si ursii polari.

 3. Normal ca multi magistrati vor desfintarea sectie speciale..la cati ,,Portocale,, sunt in sistem,care faceau dosare prin abuz…sau nu isi faceau treaba,cum e cazul din Tandareni cu traficul de persoane sau dosare de razbunare,cum este dosarul facut de procurori acctualului prefect al capitalei….si multe altele ……

  • Tu bati campii rau pe aratura, cazul Tandarei e o mizerie fara margini,s-au cutremurat si procurorii si anchetatorii din Marea Britanie de decizia socanta luata de acei judecatori-dar cine a schimbat legile în favoarea hotilor si infractorilor? Nu mafia psd? Judecatorii erau nevoiti sa lucreze dupa niste legi si coduri penale si civile ciopartite si macelarite de ciuma rosie, trebuiau sa respecte legile tampite trecute in parlament cu nonsalanta de mafia securisto comunista pesedeaua

 4. UDMR a sabotat poporul român pe toate fronturile. Ei nu au nevoie de viza pentru SUA, nu au MCV și sunt în Schengen.

 5. Ptiu, drace! M-am speriat, crezând din titlu ca UDMR vrea s-o mute în Harghita!

 6. Aceasta sectie speciala pute de la o posta a interferenta politica in actul de justitie si incercare de intimidare si aservire a justitiei.

 7. Corect!
  „E nocivă, CONTRARA Programului de guvernare al aliantei prezentat in Parlament la Investirea Guvernului Fl catu și promisiunilor ferme făcute organismelor europene”!!!

  Ce spune Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR referitor la SIIJ, Pagina 228-229/269, Programul ala votat in Parlamentul Romaniei la Investirea Guv Fl Catu, Program din care alianta PNL-USR PLUS-UDMR arunca la gunoi una cate una din maretele promisiuni:
  „Ministerul Justitiei
  A) OBIECTIVE PE TERMEN SCURT
  1. Susținem DESFIINTAREA Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
  În pofida criticilor constante din partea organismelor internaționale, legislația din domeniul justiției prevede la acest moment existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cuprinzând procurori competenți să judece orice tip de infracțiuni săvârșite de către magistrați, de la o vătămare din culpă în cadrul unui accident auto și până la infracțiuni de corupție. Înființarea unei structuri specializate, având o competență care se raportează la calitatea persoanelor și nu la natura faptelor, este nejustificată și lezează prestigiul profesiei de magistrat, prin inducerea ideiică fenomenul criminalității ar fi larg răspândit în această categorie profesională. Un astfel de corp reprezintă de asemenea un mijloc de intimidare a magistraților și un mod de izolare a acestora în raport cu cetățenii obișnuiți. Urmărirea penală a unui caz de furt trebuie să se desfășoare la fel, indiferent dacă suspectul este un magistrat sau orice alt cetățean. Un alt RISC major este acela ca această secție specială să poate prelua de la Direcția Națională Anticorupție orice dosar de corupție la nivel înalt în care este cercetat cel puțin un magistrat. De asemenea, este problematică și situația procurorilor care lucrează în cadrul acestei secții, pe care nu ar putea să îi ancheteze decât colegii lor de secție, putându-se genera astfel o imunitate de facto a membrilor acestei secții. Nu în ultimul rând, activitatea desfășurată până în prezent n-a făcut decât să alimenteze suspiciunile privind exercitarea unor presiuni politice asupra judecătorilor și procurorilor, de natură să le afecteze independența.
  Analizând situaţia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi acţionând în spiritul referendumului asupra justiţiei desfăşurat la iniţiativa Preşedintelui României,Ministerul justiţiei va ELABORA și depune în cel mai scut timp un Proiect de LEGE privind DESFIINTAREA Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.”

  Atat!!!
  Sper ca USR PLUS sa nu fie de acord!
  Rusine, PNL, pana acum PNL se lauda ca sustine DESFIINTAREA Sectiei speciale, ba mai mult, in Octombrie 2019 Ludovic Orban se lauda:
  21.10.2019: „PNL a inaintat un proiect de Lege in Parlament pentru DESFIINTAREA Sectiei Speciale. Este in curs de dezbatere si normal ca PNL sustine acest proiect de lege. ALDE are posibilitatea sa voteze la orice fel de proiect de lege, sa voteze asa cum se pozitioneaza in urma analizei si in urma deciziei partidului. Nu putem noi sa-i determinam pe unii sau pe altii sa decida sa se pozitioneze fata de un proiect sau o lege altfel decat cum vor ei”, a declarat Ludovic Orban.
  Acum, PNL s-a asucit, la presiunea UDMR, care DICTEAZA in coalitie, fix cum am spus de la inceput: UDMR va canta, PNL va juca cum canta UDMR!
  Rusine, PNLeilor!!!

 8. Aoleu, aoleu ce se plâng sekuriștii … păi cum să nu aibă ei pe toți judecătorii la degetul mic prin mașinațiile Dna … foarte greu să mai faci asta cînd este o Secție independentă cu membri aleși de CSM .. nu-i așa scumpilor ?

 9. Ok să se desfiinteze dar să se aplice legea lui Hamurabi,
  Dacă un judecător ia o decizie într-un caz, iar apoi se dovedește că a greșit, va fi pus să plătească de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului, și nu i se va permite să mai judece.
  Acum flăcăi încalca legea dar ce plătit plătim noi.
  Păi este bine tovarăși,

  • …vezi, cam atentezi la independenta si linistea sufleteasca a magistratilor,. nus tiu daca e bine…maine te vad ca zici de pensii, si asta chiar ca e grav

 10. UDMR-le, așa-ți trebuie! Te-ai băgat în tărâță și acum riști…!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.