G4Media.ro

Cum e condusă o fabrică esențială din industria de apărare: directorul general…

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Cum e condusă o fabrică esențială din industria de apărare: directorul general al Uzinei Mecanice Plopeni a fost șef la cimitire și la circ, directorul comercial e trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită 13 miei de Paște

Uzina Mecanică Plopeni, specializată în producția de muniție, e o companie-cheie din complexul industrial militar al României. În plin război la granița țării, conducerea companiei din subordinea Ministerului Economiei a fost încredințată unui director general care are în CV posturi de conducere la Circul Globus și la Administrația Cimitirelor. În plus, directorul comercial al companiei a fost trimis în judecată în urmă cu zece zile.

Uzina de la Plopeni (Prahova) produce muniție pe diferite calibre și e luată în calcul pentru o posibilă cooperare cu o companie germană pentru producția de obuze compatibile cu armele Ucrainei.

Compania cu capital integral de stat este condusă în acest moment de directorul general Viorel Stelian Popa, numit în funcție în 1 martie 2022, la doar câteva zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

El a fost numit în funcția de director general la o companie de armament fără să aibă nici o experiență relevantă în domeniu. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al primarului din Galați, Ionuț Pucheanu, influent lider local PSD și coleg de organizație de partid cu ministrul PSD al Economiei, Florin Spătaru, care are în subordine Uzina Mecanică Plopeni.

CV-ul oficial al directorului general Viorel Stelian Popa arată că acesta a deținut diverse funcții în administrația centrală și locală, nici una legată de industria de apărare. El a fost director administrativ la Circul Globus București, director adjunct la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, director general la Radioactiv Mineral Măgurele, asistent cabinet ministrul Economiei.

Din CV-ul său lipsesc posturile ocupate până în 2010, dar într-un interviu pentru Viața Liberă în 2015 el spunea că este preot şi a înfiinţat o biserică românească în Spania.

CV-ul său mai arată că vorbește engleză și spaniolă la nivel de ”utilizator elementar”.

Tot la Uzina Mecanică Plopeni, director comercial este Marian Bratu. El a fost trimis în judecată de DNA în 27 decembrie 2022 pentru trafic de influență, potrivit unui comunicat oficial.

Procurorii DNA susțin că în aprilie 2022, Bratu ar fi primit de la un om de afaceri 8.500 euro, 7.000 lei și 13 miei de Paște pentru a aproba plățile către firma acestuia, cu care Uzina Plopeni avea contract de curățenie.

DNA susține că directorul comercial Bratu ar fi cerut banii în schimbul exercitării influenței asupra directorului general al uzinei, Viorel Stelian Popa, pentru aprobarea unei plăți către firma de curățenie.

Bratu a fost trimis în judecată de DNA împreună cu o altă angajată, Claudia Oprișenescu, consilier juridic la Uzina Mecanica Plopeni SA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

 1. Situatia e generala in industrie, de ce va mirati? 😂

  • ESTE O LACUSTA DE PARTID. SI UN BUTON. EXECUTA.

  • Atata pot politrucii care mobileaza structurile statului ROMAMIKA pe care desigur o iubim ca asa trebuie…

  • Atât timp cât România va fi condusă de un grup infracțional organizat numit PSD, vom fi tot în coada clasamentului, adică la „retrogradare” .

  • Toată lumea pune umăru’ la „binele” ns al românilor – ca să nu zicem la Binele Patriei – punând șef în cele legate legate de apărare… un c1rcar!
   USL este și el, un produs al Binelui.
   Mai ales el

 2. Asa ne trebuie, daca USR a iesit de la guvernare. I-au lasat pe cei de la PNL cu atata bataie de cap. Noroc ca-i mai ajuta PSD-ul.

 3. Aici am ajuns cu măscărici la vârful statului! Se mai și bonsumfla când ii pun la colt!
  Bulgarii au dat mandat partidului anticorupție sa facă guvern! Noi ieșim cu rujati și ne ratoim la cei din vest!

 4. Mi(z)erabila Ciuma Roșie a cangrenat și a distrus tot în țara asta , punând în toate functiile cheie indivizi santajabili , impostori și plagiatori !
  Kretinii conduc România în 2023 !Halal!

 5. Pai se potrivesc foarte bine. La noi totul este ori un circ ori un cimitir…

 6. E nevoie de super calificare sa fii manager la stat? Ma uit la cum a ajuns ala director la RAR, unde e munca ușoara.
  Hai sa fim seriosi, nu pentru salariu se angajeaza cineva manager la stat

 7. Eu unul nu inteleg, daca Min. Economiei a externalizat făra prea multe acte catre RENAR Calitatea in România, pentru alte industrii critice de ce nu se poate la fel?

 8. Relația ” cimitir – armament – morți ” mi se pare corectă. Psdul se dovedește un partid vizionar pentru destinul românilor.
  „La cimitire , cu voi la cimitire …! „

  • Ai uitat de perioada de circar este foarte important, mult circ. Corect ar fi: „cimitire-circ-armament-circ-morti-circ-circ..”

 9. O tara in care pr0shtii conduc orbii.

 10. Va dati seama ca ala nu stie nici ce putere instalata are fabrica aia si ce se intampla daca ramane fara curent.

 11. Îl uitați pe iohannis cel care a girat aceasta coaliție la putere, un laș care a ieșit în stradă împotriva corupției ( corupția ucide), dar care e parte a acestui sistem corupt.

 12. Ilustreaza intreaga Romanie. Toata este asa.

 13. Sovieticii furaciosi ai revoltei din 89 saboteaza cu spor pe plaiurile mioritice ! Prostu roman va plati cu sage !

 14. Eu când am zis că în țara au rămas doar incompetenții voi Batman, Batman

 15. Și la UMSadu e aproape aceeași situație: director incompetent cu soția la pensie și salariata în același timp,cu fost director penal ieșit la pensie și reangajat la servicil comercial, muncitori cu salariul minim pe economie și uzina fara comenzi.Domnul Țuțu e orb, nu vede ce se întâmplă în ograda lui?

 16. Cine ar fi mai potrivit să conducă o fabrică de arme decât un preot administrator de cimitir ? Ar trebui pus administrator și peste cimitirele din Rusia…

 17. Mediul politic din Romania a oficializat hotia,care face ravagii.Îi da la o parte pe oamenii competenti,fiindcă nu poti sa fi competent si în acelasi timp sa-ti recunosti,direct sau indirect,statutul de hoț,care pentru ei aproape ca a devenit o virtute.Omului corect îi este rusine si sa se apropie de un sediu de partid d-ăsta.Cei competenti gasesc de lucru,pe salarii decente,fară sa se murdareasca si sa miroasa a corupti.Hotia schimba si regulile de ierarhizare in partid.Smecheria si complicitatile devin dominante,iar daca nu ti pasul cu ele risti sa ai probleme.Cuibul salamandrelor nu poate sa produca oameni competenti.

 18. Nu numai ca este adevarul pur.O putem clasifica a fi o axioma!

 19. Ce site fain au!!!