G4Media.ro

Cum am răzbit în haosul birocratic românesc după decesul soțului meu. Șapte…

Sursa foto: arhiva personală

Cum am răzbit în haosul birocratic românesc după decesul soțului meu. Șapte luni de proceduri și umilințe

Sunt văduvă de șapte luni și jumătate. Rămasă fără soț peste noapte, dar cu doi copii de 7 și 13 ani, a trebuit să demarez cât mai repede procedura de succesiune, pentru că aveam un credit imobiliar cu ipotecă și un leasing auto pe numele soțului. Începute în aprilie, procedurile cele mai complicate – de multe ori haotice și chiar umilitoare – s-au încheiat abia acum, după șapte luni.

  • Dosarele care s-au strâns în această perioadă pe biroul la care lucra soțul meu:

    Sursa foto: arhiva personală
  • Pe scurt, din momentul în care treci printr-o astfel de tragedie, ca părinte rămas în viață ești plasat automat într-un „conflict juridic” cu propriii copii. Atunci când ambii părinți sunt în viață, statul intervine pentru protejarea drepturilor copiilor minori în general doar când se ajunge la abuzuri grave. După decesul unuia dintre părinți, statul consideră că moștenirea copiilor trebuie protejată temeinic de celălalt părinte. Pentru că poate exista un caz dintr-o mie în care chiar să existe riscul ca moștenirea copiilor să fie tocată de părintele rămas în viață, toți ceilalți oameni onești care ajung să parcurgă acest proces trebuie să fie verificați și să-și dovedească bunele intenții la fiecare pas. Iar tot procesul nu este doar anevoios, ci și haotic. Ești pasat de la o instituție la alta, pentru că sunt stabilite reguli, dar nu și norme de aplicare. Este un adevărat ping-pong între notar, instanța de judecată, autoritatea tutelară, fără nicio certitudine că vei ajunge să rezolvi problemele.
  • Fiind vorba despre decesul unui om tânăr, dincolo de trauma emoțională, acesta are și numeroase implicații în tot ce ține de viața de zi cu zi a celuilalt părinte și a copiilor, de aceea succesiunea nu poate fi amânată. Este vorba despre credite, folosirea mașinii, plata impozitelor și altele pe care nu le poți amâna. Nu poți să afli nici măcar soldul unui credit până nu ai certificatul de moștenire. În plus, după o anumită perioadă ești penalizat dacă nu ai făcut succesiunea – taxele pe care le plătești la notar sunt mai mari.
  • UPDATE: Nu existența unor proceduri și durata acestora sunt problemele, ci haosul, lipsa de predictibilitate și atitudinea funcționarilor.

Procesul

În calitate de „soție supraviețuitoare” (denumirea pentru „văduvă” în actele oficiale), am mers la începutul lunii aprilie la un notar pentru a afla ce acte sunt necesare pentru succesiune. Nu îmi imaginam la acel moment ce avea să urmeze. Mi-a fost trântită ușa în nas. Notarul respectiv a refuzat să se ocupe de succesiune, spunându-mi pur și simplu că nu mai vrea să facă succesiuni în care sunt și moștenitori minori. Mi-a recomandat să-mi caut avocat, pentru că oricum trebuie să merg în instanță pentru o hotărâre de curatelă pentru copii.

Am aflat totuși că, atunci când copiii minori rămân fără unul dintre părinți, statul vrea să se asigure că drepturile acestora în cadrul succesiunii vor fi apărate. Iar pentru asta trebuie numit un curator – o persoană care să semneze în numele lor, dar pentru care nu există niciun criteriu. Singura regulă este că nu poate fi părintele care este în viață. Curatorul poate fi o rudă, un cunoscut, cineva pe care îl alege părintele rămas singur și care să aibă timp și dispoziția să se înhame la un proces extrem de birocratic. Socrul meu a fost de acord să-și asume această sarcină.

Am angajat un avocat care pe 20 aprilie a depus dosarul la judecătorie. Pentru asta am făcut copii xerox după cartea de identitate, certificatul de căsătorie, certificatul de deces al soțului meu, certificatele de naștere ale copiilor, actele de proprietate ale bunurilor mobile și imobile, contractul de ipotecă și contractul de leasing. Toate în câte 3 exemplare semnate de mine pe fiecare pagină că sunt „conform cu originalul”. Socrul meu a trebuit să aducă copii xerox după CI, precum și adeverință de la medicul de familie că este sănătos, cazierul fiscal și cel judiciar.

Instanța a fixat un termen relativ scurt pentru procesul pe fond – 6 mai.

Cu două zile înaintea termenului, m-am trezit la ușă cu un reprezentant al Autorității tutelare. Instituția tocmai primise o adresă de la judecătorie să facă anchetă socială. Doamna care a venit la mine acasă mi-a pus o serie de întrebări, între care câte camere are locuința, dacă au copiii camerele lor, de când locuim aici, ce studii am, dacă sunt salariată și pe ce post. Nu am înțeles relevanța acestor informații în procesul de succesiune. Dacă aș fi locuit într-o cămăruță împreună cu copiii mei și aș fi fost șomeră, eram mai puțin îndreptățită să-mi moștenesc soțul?

La judecătorie, surpriză. Deși a cerut acte în dosar (raportul Autorității tutelare), în ziua procesului, 6 mai, judecătoarea a spus în sala de judecată că respinge acțiunea pe motiv de „necompetență generală” și că vom primi în aceeași zi decizia.

Am sunat imediat la Autoritatea tutelară – următoarea instituție care ar fi putut emite decizia de curatelă. Aceasta mi-a comunicat că mă așteaptă întâi cu decizia rămasă definitivă prin care instanța se declară necompetentă în această speță.

A doua zi constatam, pe portalul instanțelor, că judecătoarea a amânat pronunțarea deciziei pentru două săptămâni, până în 19 mai, când a respins pe motiv de necompetență. Nu a ținut cont că atât eu, cât și socrul meu (părțile din dosar) am depus cerere de renunțare la calea de atac și a fixat 30 de zile termen de recurs.

De o lună de zile deja aveam depusă la alt notar (unde am ajuns îndrumată de un prieten) cererea de deschidere a succesiunii. Notarul aștepta decizia instanței pentru numirea curatorului, astfel încât să înceapă procedura. A rămas fără replică atunci când i-am spus la telefon că judecătoarea a respins speța.

În 9 iunie, a apărut hotărârea în dosarul electronic (prin poștă a sosit abia în 22 iunie). Cu numele meu scris greșit. O mică neglijență pentru care, dacă aș fi cerut să fie îndreptată, ar fi trebuit să plătesc eu 5 lei pentru greșeala statului.

Autoritatea tutelară a acceptat până la urmă să nu mai aștepte ca decizia instanței să devină definitivă și în 13 iunie am primit în sfârșit decizia prin care socrul meu era desemnat curator pentru dezbaterea succesiunii. Autoritatea tutelară a dat decizia fără anchetă socială, funcționarii de acolo spunându-mi că aceasta nu se face în cazul succesiunii și nu înțeleg nici ei de ce instanța a cerut-o. Calitatea de moștenitor nu depinde de statutul social, avere etc. Nu era vorba despre un divorț în care să se stabilească tutela copiilor.

  • Tot cei de la Autoritatea tutelară mi-au explicat că este haos în proceduri. Și ei, la rândul lor, doresc să se clarifice odată atribuțiile, pentru că, în lipsa unor reglementări clare, fiecare își asumă răspunderea atât cât consideră necesar. Din acest motiv, multe dintre autoritățile tutelare refuză să mai dea decizii de numire a curatorului minorilor pentru succesiune și, drept urmare, notarii trimit oamenii aflați în astfel de situații direct la instanță. Marea majoritate a judecătorilor dau aceste decizii. Există doar câțiva care resping, fiind o excepție ceea ce mi s-a întâmplat mie la instanță.

Din acest moment, notarul a început procedurile pentru succesiune. Primul pas a fost audierea a doi martori. Este procedura standard la orice succesiune: doi prieteni ai soțului meu au venit în 23 iunie la notar și au declarat, sub semnătură, separat, în fața notarului, că soțul meu nu avea alți copii (naturali sau adoptați), în afară de cei doi ai noștri. Notarul trebuie să se asigure că nu există alți moștenitori atunci când face actele pentru succesiune.

Două luni a durat obținerea tuturor actelor necesare – de la Fisc, bănci, extras de carte funciară etc. -, iar în 23 august, notarul a emis certificatul de moștenire, acceptat de mine și de curator în numele copiilor.

De aici urmează altă birocrație, de la înregistrarea noii situații a proprietăților impozabile la direcția de taxe și impozite locală, la înmatricularea auto, până la contractele de utilități.

La direcția de taxe am avut vreo lună un schimb de mesaje de-a dreptul absurd, pentru că funcționarii de acolo nu înțelegeau că fetele mele de 7 și 13 ani au același domiciliu cu mine, mama lor. Ajunseseră să îmi ceară acte doveditoare în acest sens. Când am sunat la Autoritatea tutelară să le spun despre această bizarerie, nu s-au putut abține să nu râdă.

Zilele trecute am mers la înmatriculări auto. Teoretic, pe site-ul direcției sunt listate actele necesare. Practic, e bine să mai întrebi în dreapta și-n stânga și să iei cu tine cam orice document ar putea avea vreo legătură. De exemplu, de la direcția de taxe și impozite am aflat că trebuie să nu mă grăbesc, ci să aștept întâi să pună și ei o ștampilă (remții) pe certificatul de moștenire (în vreo trei săptămâni după ce depui actele, ce-i drept online). Totuși, când m-am prezentat la ghișeu, nu adusesem și curatorul. După ce a studiat actele cu atenție, dialogul dintre mine și doamna în uniformă a decurs astfel:

  • Unde este curatorul?
    Nu este aici. Nu am știut că trebuie să vină.
  • Trebuie să dea o declarație că este de acord să fiți trecută doar dumneavoastră în talon.
    Treceți și copiii.
  • Nu pot, pentru că aveți doi. Dacă era unul, puteam, dar cu doi nu am cum, pentru că nu este loc în talon.

L-am sunat pe socrul meu, care a traversat Bucureștiul și a venit să scrie declarația respectivă în fața reprezentantei Poliției.

De acum urmează să parcurg alte proceduri, dar în relație cu entități private. În cazul unora, nu există vreo diferență prea mare față de relația cu statul – am făcut câteva drumuri ca să reușesc să reziliez un contract cu o companie de telefonie, de trei săptămâni aștept răspuns de la o bancă la o întrebare și pe celelalte companii (utilități) încă nu am ajuns să le abordez.

„Perfect!”

Este extrem de dureros doar faptul că ești în situația de a fi nevoit să parcurgi acest proces, doar faptul că trebuie să repeți de zeci de ori, altei și altei persoane pe care nu o cunoști: „Soțul meu a decedat”. Iar tot procesul devine mai complicat tocmai pentru că au rămas copii mici fără tată.

Ești doar un număr de dosar, fără nicio prioritizare și fără empatie. Deși au învățat să fie amabili, să aibă un dialog civilizat, foarte rar un funcționar își dă interesul să te ajute cu adevărat. Mi-au dat lacrimile când, după un e-mail în care rugam să mi se ofere câteva explicații, o doamnă de la Direcția de taxe și impozite m-a sunat și mi-a explicat cu răbdare ce acte trebuie să depun acolo.

Însă aproape obsesiv îmi revine în minte o replică:

Împreună cu soțul meu făcusem programare să ne reînnoim toți patru pașapoartele. La programare am mai ajuns doar trei – eu și fetele noastre. În cazul copiilor minori, la depunerea actelor pentru pașaport trebuie să fie prezenți ambii părinți. Angajatul care se ocupa cu dirijarea fluxului de oameni m-a văzut că sunt singură cu doi copii și m-a întrebat: „Și soțul?” I-am răspuns că a decedat. Iar omul în uniformă a replicat cu nonșalanță chiar de lângă copiii mei orfani: „Perfect!”

Notă: Am scris acest text cu gândul la persoanele care trec prin tragedii similare și sunt nevoite să răzbească singure prin haosul birocratic, unele fără să aibă deprinderea de a căuta prin legi, de a desluși proceduri. Eu am reușit să parcurg acest proces pentru că familia mea și a soțului meu și alți câțiva oameni cărora nu am cuvinte să le mulțumesc m-au susținut enorm în această perioadă și sunt alături de mine în continuare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

47 comentarii

  1. Romania tara in care esti batjocorit de bugetarii si politicienii pe care ii alegem (noi ii alegem) sa isi bata joc de noi zilnic.

    • Eu n-am pus stampila pe niciun animal care e la conducere acum. Am votat cum trebuie. Problema e la toti aia care i-au lasat pe altii sa voteze pt ei „ca nu aveau ce alege, ca toti sunt la fel”.

    • Este incredibil ca de 30 de ani votam tot cu mafia PSD PNL UDMR. ajung sa ne conduca oameni ca Rares Bogdan, Ciolacu, Ciuca, Bode, Florin Roman, Grindeanu etc. toti niste sinistrii care in veci nu ar fi in stare sa-si gaseasca un loc de munca in mediul privat.

    • @emil Ca să nu pici in aceeași capcana, pune si AUR la lista aia de partide nocive!

  2. La fel la mine… Poate a fost un proces mai simplu pentru ca am avut norocul cu un notar bine intentionat care nu m-a trimis la judecatorie sau sa imi iau avocat. Atitudinea statului este ca tu ca parinte esti rau voitorul propriilor copii. Atutudinea poate fi imblanzita doar daca dai peste functionari intelegatori, Succesiunea inceputa in decembrie a fost incheiata partial in aprilie (pentru ca pentru o proprietate intabularea nu a iesit nici pana in noiembrie!).

  3. probabil niste PENSII SPECIALE , ca sa suporte saracii bugetari atata impertinenta din partea platitorului de taxe cand are o problema de rezolvat

  4. România e o mizerie, plecați cât mai puteți.

  5. Sunt curios cât durează până apare primul cr371n care să întrebe dacă soțul era vaccinat sau nu.

  6. Românistan, haznaua (că țară nu-i pot spune) în care nici să mori în pace nu poți. Observ că autoarea nu a pomenit vreun cuvînt despre relația cu BOR în povestea asta – m-aș mira să o fi lăsat să scape așa ușor!

    • Doamnă, a durat mult pentru că nu ați dat șpagă!

  7. Romania jmecherilor bujetari.

  8. Ioana, imi pare nespus de rau pentru pierderea ta si pentru tot ce concetatenii nostri te-au trecut prin. As vrea sa pot incheia comentariul printr-o incurajare, dar tara asta m-a lasat fara. Am sa inchei totusi prin a-ti spune ca nu esti singura, o parte din noi inca mai avem un dram de empatie, te intelegem si iti suntem alaturi.

  9. Și toți ăștia sunt plătiți din banii noștri. Dacă ar da mâine afară trei sferturi din funcționarii publici nici nu s-ar observa că lipsesc.

  10. O mica observatie (invatata pe piele proprie) – in toata tarile este aceeasi poveste, inclusiv Olanda unde ma aflu. Am invatat insa ca olandezii isi pregatesc lucrurile astea din timpul vietii, si nu vorbesc de batranete. La orice varsta, cand iti cumperi ceva de valoare, faci si un act aditional la notar cum se impart lucrurile in caz de deces. La incheierea unei ipoteci, olandezii isi fac acest act aditional ca lucrurile sa fie clare in caz ca se intampla ceva.

    Nu e obligatoriu, insa au invatat ca o mica suma la notar (400 – 500 de euro – nu e mica nici pentru ei) te scoate din multe necazuri in caz de nevoie, un avocat iti cere 300 de euro pe ora – si are nevoie de multe ore + timp pierdut prin instante, acte, etc.

    Asa ca nu as da vina pe birocratia romaneasca (sigur e mai complicata decat Olanda de exemplu, insa e cu siguranta la nivelul Frantei, de unde ne-am si luat exemplu pe la 1875 cand am copiat modelul francez). As da insa vina pe faptul ca romanii sunt delasatori, nu isi scot la timp certificatele de nastere, nu isi fac actele notariale, carti de identiate expirate, permise expirate, acte de casa inca pe numele strabunicului, partaje neterminate, rude rautacioase cu care te paruiesti in instanta de parca nu am fost familie pana acum, etc.

    Deci, un sfat, puneti-va actele in regula, ganditi-va ce s-ar intampla daca maine nu mai sunteti, mergeti la notar si faceti un act pentru familie. costa ceva, insa va asigur ca ii ajutati mai mult decat credeti.

    Multumesc mamei ca din timpul vietii a facut toate actele, cand a venit momentul trist, a fost nevoie de o singura vizita la notar, costuri minime si s-au rezolvat toate. Am putut apoi sa plang in liniste …

    • imi pare rau dar situtia descrisa de dvs nu se compara cu ce a trebuit sa faca doamna in cauza, curatela, copii minori.

    • Nu se compara pentru ca nu a facut respectivele acte de la bun inceput. Altfel se compara … in termeni de eficacitate si costuri.

      Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car, este?

      Multumesc oricum pentru comentariul … constructiv 🙂 (asa e la romani – sarcasm) mai bine spuneati, inteleg, acum ma duc sa imi rezolv si eu actele 🙂

    • „As da insa vina pe faptul ca romanii sunt delasatori, nu isi scot la timp certificatele de nastere, nu isi fac actele notariale, carti de identiate expirate, permise expirate, acte de casa inca pe numele strabunicului, partaje neterminate, rude rautacioase cu care te paruiesti in instanta de parca nu am fost familie pana acum, etc”

      Doar ca in cazul de mai sus, nu este vorba despre nimic de acest gen. Ia incercati in orice tara din lumea asta sa faceti un act notarial privind posibilui deces al unui titular al unui contract de leasing. Va trimite absolut orice notar la plimbare urgent, pentru ca nu poate incheia el asa ceva. Doar firmei de leasing decide daca accepta sau nu schimbarea de titular si nu in mod ipotetic, ci doar dupa un eventual deces.

      Chiar refuzati sa vedeti absurdul kafkian din tot procesul lipsit de orice umanitate prin care a trecut aceasta persoana. A, si aerul asta de superioritate pe care il afisati e cam gretzos.

  11. Oau. Ce altceva să mai zici?
    Trebuie să încercăm să evităm decesul ăsta. E de-a dreptul neplăcut.

  12. De regulă, când ceva funcționează aberant în RO, există și câștigători din haosul creat sau tolerat.
    Rutte al Olandei nu va schimba nimic blocând Schengenul.

    • Schengenul exista, cu sau fara Romania. Asadar Rutte nu-l poate bloca. Ce poate intarzia Olanda – si sper sa aiba succes – este aderarea Romaniei la Schengen. Cu coruptia care domneste in Romania – la toate nivelurile – Romania mai trebuie sa astepte pentru a intra in Schengen.

    • Intrarea in Schengen nu ar trebui sa fie condiționată decât de motive tehnice dacă deja avem pașapoarte europene.
      Corupția din România (fără să mai vorbim de corupția la nivel EU) trebuie condiționată de acordarea de bani guvernelor mafiote.
      NU este justiție = ZERO bani de la EU.
      Dacă mafioții nu ar primi bani necondiționati de la EU nu ar mai avea ce fura si s-ar stradui să lucreze pentru popor ca sa rămână în putere si să colecteze pensii speciale.
      Dar asta nu se întâmplă pentru că mafia di RO lucrează cu mafia din EU.

  13. Avem casa, contractele de electricitate, gaz, apa pe numele bunicii decedate acum 12 ani. Este o metoda ad-hoc romaneasca de a evita birocratia. Ma si amuza cand suna de la utilitati si cer cu domnul .

  14. indiferent cine e la putere, astfel de situatii vor exista, pentru ca romania…

    daca ar fi impusa o sanctiune de 100 de lei pentru fiecare act emis cu nume gresit sau cu adresa gresita, la fisc, la notar, la judecator, la procuror, la politie, la jandarmi etc etc atunci poate incompetentii de prin birouri ar fi mai atenti ce si cum scriu.

    imi pare rau de situatia prin care treceti, sincer, nu ma gandeam ca e atat de complicat.

    condoleante, e o drama sa ramai vaduva cu doi copii minori intr-un stat care iti mai pune si bete-n roate.

  15. asta e nimic. Eu sunt in irlanda. dureaza 2 ani de zile sa fac cartea de identitate la copil. si, pana iau documentul, banca imi inchide contul junior pe motiv ca nu prezint buletinul. si mai ai 3 copii mici care vor urma acelasi traseu. toate cele bune

    • Sunt in aceeasi situatie ptr actele copilului minor romanesti. Norocul nostru e ca avem si alta cetatenie ue si locuim in stat tert( unde vom obtine a 3 cetatenie). Asa ca va pot expune cum am obtinut aceste acte in statul 2 (nu ro) desi locuim in al 3 lea in comparatie cu actele ro. Am inregistrat actele de casatorie si nastere prin posta la ambasada statului 2 gratuit, durata 2 saptamani de la trimitere; pentru buletin avem 2 posibilitati ambasada sau deplasarea in statul 2. Ne-am deplasat am obtinut buletin pe loc. certificate de nastere, casatorie(zic bine certificate adica mai multe ptr fiecare act se obtin la cere pe loc indiferent de numar) sunt valabile 3 luni ma refer la cele plurilingue. Cele in limba statului 2 se obtin online sunt valabile doar in statul respectiv. Am demarat si in Ro procedurile de inscriere, dar va dura 2 ani ptr ca dupa fiecare act(eliberare, inregistrare dureaza cel putin o luna) si nu vrem sa punem pe nimeni pe drumuri. Concluzia copilul va avea acte romanesti peste….??? Eu sincer nu i as face ca poate peste 18 àni se vor trezi si in Ro. In Ro s-au inventat job uri de pus stampile inutile, umilitoare pentru cetateni dar calduroase pentru unii. Sunem in urma cu 50 de ani sincer fata de orice stat UE, (bulgaria esclusa).

  16. Sunt zeci de mii de astfel de cazuri! Justitia nu a fost niciodata mai de neincredere decat acum!

    Vezi si alte cazuri pe Justitiareala.ro

    • Treabă bună.
      E bine să avem o listă cu nedreptățile și cu cei care nedreptatesc.
      Poate vine odată și cineva să îi pedepsească.

  17. Imi pare foarte rau ca ati trecut prin asa ceva si mai ales ca ati ramas vaduva. Adevarul e, totusi, ca dumneavoastra nu aveati tocmai un caz usor. Nu era un caz clasic de succesiune in care sotul si copiii majori supravietuitori ai defunctului se prezinta la notariat. Cum spuneti si dumneavoastra, poate exista si 1 caz la 1000 in care parintele mostenitor sa toace averea copiilor si atunci trebuie luate masuri suplimentare de protectie pentru minori. Problema e ca, intr-adevar, autoritatile noastre sunt fundamental incompetente pentru ca au ajuns acolo pe pile, pe spaga, iar cand se confrunta cu cate o situatie mai dificila, habar n-au ce sa faca, nu cunosc procedurile, procedurile insele sunt haotice. In afara de asta, s-au facut atat de multe magarii in cazuri de mostenire, succesiune in complicitate cu statul roman in primii ani dupa revolutie, incat acum, cand statul s-a mai dezmeticit nitel si s-a prins ca s-au comis ilegalitati masive pe fondul vidului legislativ din anii 90-2000, functionarii sufla si in iaurt.

    • Ai perfectă dreptate Bogdan.
      Dar in final vina pentru haosul din sistem este a mafiotilor guvernanți la toate nivelele in frunte cu președintele statului mafiot și justiția mafiota.
      Statul mafiot se poate demola numai din interior cu oameni noi, tineri, necorupți in politie, SRI, DNA, justiție la toate nivelele.
      Până nu facem asta, o să fie nedreptate in România.

  18. Condoleante doamna . Si multa putere.

  19. de asta prioritatea zero ar trebuia sa fie sa poti face orice demers de acasa in slapi. Obsesia statului de a controla fiecare detaliu dar cu legi si proceduri facute pe genunnchi e distructiva. Ma rog, totul pleaca de la clasa politica alcatuita din banditi la drumul mare.

  20. Doamna, condoleante. Din pacate, si dumneavoastra ca si noi, traim de aproape 8 ani in Romania lucrului bine facut, suplimentar si in cea educata. Dupa cum bine povestiti, toate lucrurile trebuie bine facute, si asta inseamna ca trebuie sa dureze corespunzator; si bineinteles dupa cum bine ati remarcat, toti romanii trebuie educati de catre autoritati ca sunt la mana lor si ca nimic nu se poate schimba in tara asta; mai ales cu aceeasi oameni in aceleasi pozitii.
    De acum la fiecare iesire din tara va vor solicita procura de la sot sau certificat de deces, ca sa nu cumva sa va furati copiii. In caz ca nu ati trecut deja prin asta.

  21. SI eu am ramas vaduva cu un copil mic anul trecut. A durat 7 (sapte) luni (si nesfarsit de multe drumuri) sa obtin transcrierea certificatului de deces al sotului (ar fi durat doar cateva luni daca nu m-as fi ambitionat sa transcriu si casatoria (care a avut si ea loc in alta tara), procedura complicata de faptul ca initial am fost trimisa sa obtin un certificat nou de nastere cu mentiunea casatoriei si a decesului sotului (dar cine v-a pus? cineva din acest birou doamna, ca de unde mi-ar fi trecut mie prin minte? etc etc). Fara certificat de deces romanesc nu pot incasa ajutorul de inmormantare (2 drumuri, o data sa depui actele in original, apoi sa ridici banii. Nu se pot in casa in cont bancar? ba da, dar tot trebuie sa veniti sa ridicati certificatul de deces in original. De ce, statul nu il are?), nu pot face dosarul de pensie de urmas pentru copii (de care nici nu am indraznic sa ma apuc si evident nu se da retroactiv), nu pot sa inscriu copilul la scoala, nu pot iesi cu el din tara etc.
    Din seria Perfect! eu am intampinat (aparent empatic, dar la fel de lipsit de sensibilitate): Ea, doamna de la ghiseu, intre doua varste: ati bifat vaduva! eu: da. Ea, mirata, asa tanara? lasati, o sa va refaceti viata, sunteti tanara / frumoasa etc. Sau: vai, dar am si eu o vecina careia i-a murit sotul si care si-a refacut viata etc. Sau: macar copilul e mic, o sa il uite.
    Si cate as mai putea adauga daca as continua…

    • Condoleanţe dvs. şi condoleanţe autoarei.
      Dincolo de birocraţia anevoioasă, care transmite lipsa de respect a statului faţă de cetăţean şi veşnica prezumpţie de vinovăţie cu obligaţia de dovedire a contrariului, este revoltătoare atitudinea funcţionarilor – care se presupune că sunt la rândul lor oameni, cu gândire şi sentimente.
      Sunt în mod special şocată şi revoltată de reacţia „perfect” şi „măcar e copilul mic, o să-l uite”. Îmi pare rău că aţi avut parte de astfel de reacţii.

  22. Imi pare rau. Nu e simplu in nicin o tara sa faci o succesiune,dar aici , ca de obicei totul e deformat de birocratie. Nu pot sa spun decat atat : sa va ia dracu de nesimtiti care chinuiti oameni aflati deja in suferinta. Perfect!

  23. Legi facute de im.becili, aplicate de alti im.becili, toti promovati de un sistem semibolsevic, mai rau si mai incompetent decat insasi comunismul ceausist! Judecatori cre.tini si ne.simtiti, cu ochii pe privilegii si ahtiati dupa sp.aga!

    Dar……sa nu uitam ca aceasta stare de fapt a fost generata de votul(sau absenta la vot) unui popor majoritar format din hoti si imbe.cili sadea! Prin modul de a vota(sau a nu vota) al romanilor am ajuns aici!

    • si crezi tu ca daca vine altcineva la guvernare poate sa schimbe si ultimul functionar de la ghiseu? ca problema aici nu e ca deputatul sau nu stiu ce secretar de stat a zis „las-o sa astepte” ci ca sunt oamenii aia cu care interactionezi, ei in numele statului, mici dar rai, si tu neputincios. Pe aia nu ii schimba nicio alegere nimic, doar generatiile. Partea proasta e ca aia tineri vin cu aceleasi metehne. Sau pleaca din tara, ca de aia avem atatia doctori plecati, nu se incadrau in sablonul „daca esti aici, tre sa faci cum fac toti, spaga are valori prestabilite”.
      Deci alesii nostri, fix oglinda societatii. uita-te la vecinii tai, nu la cunostintele tale si o sa vezi ca macar partial am dreptate…

  24. Da, macar acolo cazurile de coruptie se rezolva repede

  25. Ma mir ca nu apare ANAF in schema.
    Lipseste ca si in cazurile de coruptie investigate de catre procurori.
    Avocatul pare veriga slaba, ca de altfel peste tot in Ro.mania

  26. Astea sunt repercursiunile legilor facute de impostori, de incompetentii care iau decizii fara sa le pese de efectele lor. Cand ii sustine, romanul nu se gandeste ca actiunile acestora ii ingreuneaza viata.

  27. problema e de fapt la noi toti, ne batem joc unii de altii. ce deosebire e intre un functionar indolent sau nepregatit si un zidar care-ti face tencuiala in valuri sau un mecanic auto care mai rau iti strica masina decat o repara sau un …. sau o ….. pana nu vom incepe toti (sau macar majoritatea) sa ne facem treaba cat putem de bine la stat sau la privat, in functii de executie sau de conducere mai mari sau mai mici vom continua sa traim astfel de situatii. online toti se dau corecti, competenti, empatici etc. dar suntem cu adevarat asa ? chiar cu politicienii pe care-i avem daca ne-am comporta normal unii fata de altii, lucrurile ar merge mult mai bine.

  28. in germania e mai rau daca ajungi pe mana functionarului public. diferenta o face respectarea procedurii care la noi o interpreteaza fiecare cum vrea. doar noi putem schimba asta . cat timp avem aproape 600 de parlamentari, desi s-a facut referendum sa fie doar 300 , ce sa mai zici. cam de aici trebuie inceputa curatenia statului.

  29. Buna ziua. Nu interesează pe nimeni durerea, frustrarea noastră, știu cum e, noi am făcut succesiunea anul trecut la notar, încă nu era cu numirea curatorului de instanta…te plimbi de la o instituție la alta cu o sacoșă de acte…uneori nici nu înțelegi ce trebuie sa faci….e greu… Statul se asigura de viitorul copiilor minori, dar partea copiilor din moștenire n ar putea fi scutită de impozitate sau cel puțin redus impozitul sau taxele? Cu siguranță venitul familiei s-a redus, taxele le platim întregi, copii trebuiesc educați, îmbrăcați, mâncați….nu interesează pe nimeni…

  30. Renunțați la prejudecăți (inclusiv religioase), smerenie, alegeți prietenii cu discernământ, iar în privința administrațiilor, de acord cu unele comentarii: mergeți la vot, votați gândind la copii. Pentru doamna si nu numai – empatie , să fie puternică, viața merge mai departe. Să fiți sănătoși.