G4Media.ro

Cum a lucrat deformarea sistemului electoral din Ungaria în favoarea lui Viktor…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Cum a lucrat deformarea sistemului electoral din Ungaria în favoarea lui Viktor Orban

La alegerile parlamentare din 8 aprilie din Ungaria, FIDESZ – KDNP a obținut 48% din voturi, iar toate celelalte partide parlamentare 52%. Cum se face că FIDESZ-KDNP a obținut 67,34% din mandatele parlamentare? Numărul voturilor valabile exprimate a fost de 5.288.321, mai puțin de jumătate au fost obținute de: FIDESZ-KDNP – 2 603 547, Jobbik – 1 029 604, MSZP – P – 652 340, LMP 366 547 iar DK 294 8.
FIDESZ-KDNP a primit de 2,5 ori mai multe voturi decât Jobbik, dar în parlament diferența de mandate dintre cele două partide este 5,36 în favoarea FIDESZ-KDNP (134 de mandate la 25).

Ungaria a adoptat un sistem electoral care favorizează partidul care se află întotdeauna la guvernare și sprijină obținerea majorității absolute din partea acestuia. Astfel de măsuri sunt: creșterea ponderii circumscripțiilor uninominale, eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin, compensarea câștigătorului – a candidatului partidului care a câștigat circumscripția uninominală, eliminarea pragului de validitate de 50% și simplificarea condițiilor de candidatură.

Cetățenii care au domiciliul în Ungaria pot vota atât candidații uninominali, cât și pe listele partidelor politice. Cetățenii din afara granițelor Ungariei pot vota doar listele partidelor politice. Parlamentul Ungariei are 199 de parlamentari, 106 aleși în circumscripții uninominale și 93 pe liste.

În prima etapă se împart cele 106 mandate de parlamentari aleși în circumscripții uninominale, simplu: candidatului care a luat cele mai multe voturi, câștigă mandatul. Nu există un prag de validitate de 50% și nici turul doi de alegeri. Practic, opoziția a câștigat doar în circumscripțiile uninominale din Budapesta (excepție 3 mandate uninominale).

Pe liste se împart 93 de mandate, în prima etapă se analizează dacă a obținut vreun mandat un candidat de pe listele minorităților naționale (la aceste alegeri candidatul minorității germane a obținut un mandat. În următoarea etapă se adună numărul cetățenilor cu drept de vot din Ungaria și din afara ei, după care se calculează pragul electoral de 5%.

Partidelor care au depășit pragul de 5% li se adaugă la numărul de voturi obținute pe liste și partea din numărul de voturi rămase din circumscripțiile uninominale. Voturile candidatului uninominal care a pierdut sunt reutilizate, dar și celui care câștigat îi sunt luate în calculul voturilor pe liste. Mandatele cuvenite pe votul pe liste sunt calculate după transferul părții de voturi obținute la votul uninominal, fapt care generează un rezultat disproporționat.

Astfel, dacă într-o circumscripție uninominală candidatul A obține 8.000 de voturi, iar candidatul B 4.000 de voturi, voturile celui care pierde se transferă voturilor obținute pe listă. Candidatul A obține mandatul în Parlament, dar partidul său obține pentru voturile pe listă și partea de voturi care este peste numărul necesar câștigării mandatului uninominal, adică în exemplul de mai sus: 3 990 de voturi. Aceasta se numește instituția compensării câștigătorului.

La alegerile din acest an, FIDESZ a obținut 3.7 milioane de voturi din care 1,2 milioane (o treime) provin din instituția compensării câștigătorului. Potrivit analiștilor maghiari, sistemul este inechitabil pentru, că cel care câștigă, obține nu doar mandatul și voturile aferente, ci în același timp, prin instituția compensării câștigătorului, își crește numărul de voturi obținut pe liste.

O altă procedură inechitabilă se referă la reglementarea publicității electorale. Astfel, guvernul nu are o limită în ce privește publicitatea executivului în media privată, în comparație cu partidele. De această regulă profită întotdeauna partidul de guvernământ. În mass-media de stat, guvernul nu are limită de campanie publică. Partidele sunt însă limitate legal la cel mult 470 de minute de publicitate, ce trebuie împărțite între toate partidele.

Nu există limite de publicitate nici pentru organizațiile neguvernamentale, raportarea financiară în acest domeniu este mai relaxată. Astfel, partidele care dispun de putere economică au un avantaj evident, prin externalizarea campaniei prin organizații neguvernamentale.

Trasarea circumscripțiilor uninominale este o altă metodă de avantajare a FIDESZ, a partidului de guvernare. Avem circumscripții uninominale manipulate politic. Prin scăderea numărului de parlamentari, a scăzut drastic și numărul circumscripțiilor electorale uninominale, s-au creat disproporții. Astfel, diferența dintre cea mai mică și cea mai mare circumscripție electorală a fost de 2,75 de ori.

Această situație încalcă principiul egalității votului. Analiștii au constat că, raportat la alegerile din 2014, în circumscripțiilor în care opțiunile politice au fost la limită, li s-au adăugat localități care erau cunoscute pentru opțiunile lor pentru FIDESZ.

NOTA: Material realizat în baza articolului publicat de www.maszol.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează