G4Media.ro

Cum a căzut cel mai înalt vârf al Japoniei victimă turismului excesiv/…

Photo by Philip FONG / AFP

Cum a căzut cel mai înalt vârf al Japoniei victimă turismului excesiv/ Muntele Fuji este parte a patrimoniului UNESCO

Sunt scene pe care puțini le-ar asocia cu cel mai înalt vârf al Japoniei: ambuteiaje umane, podișuri pline de gunoaie și turiști îmbrăcați necorespunzător – unii dintre ei încercând să urce în sandale.

Dar aceste priveliști sunt mult prea familiare pentru Miho Sakurai, un ranger veteran care a patrulat pe pantele Muntelui Fuji în ultimii șapte ani, notează CNN.

„Cu siguranță sunt prea mulți oameni pe munte în acest moment; numărul lor este mult mai mare decât înainte”, spune Sakurai pentru CNN Travel.

Când Muntele Fuji a fost adăugat pe lista siturilor din patrimoniul mondial UNESCO în 2013, Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), organul consultativ al UNESCO, a îndemnat oficialii muntelui să gestioneze mulțimile.

Cu toate acestea, numărul de vizitatori în cea de-a cincea stațiune de drumeție populară a muntelui a crescut de mai mult de două ori, de la două milioane în 2012 la peste cinci milioane de vizitatori în 2019, potrivit guvernului prefecturii Yamanashi.

Iar de când s-a deschis sezonul anual, în urmă cu doar câteva luni, în iulie, aproximativ 65.000 de excursioniști au ajuns pe vârf, o creștere de 17% față de 2019.

Oficialii spun că boom-ul turistic de după Covid a adus alte mii de persoane pe munte, care se află la granița dintre prefecturile japoneze Yamanashi și Shizuoka. Și, în timp ce Muntele Fuji marchează anul acesta cea de-a zecea aniversare a desemnării sale de către UNESCO, aceștia se tem că situația mediului a atins un „punct critic”.

„Turismul excesiv – și toate consecințele care decurg de aici, cum ar fi gunoaiele, creșterea emisiilor de CO2 și drumeții nesăbuiți – este cea mai mare problemă cu care se confruntă Muntele Fuji”, spune Masatake Izumi, un oficial al guvernului prefecturii Yamanashi și expert în faimosul vârf.

Yasuyoshi Okada, președintele ICOMOS Japonia, a declarat că „pentru a păstra caracterul sacru” al Muntelui Fuji și valoarea sa ca sit al Patrimoniului Mondial, „turismul excesiv trebuie abordat”.

Dintre cele 10 stații de drumeție de pe Muntele Fuji, cea de-a cincea (numită „Gogome”) este situată aproximativ la jumătatea drumului de pe muntele de 3.776 de metri. Aceasta primește 90% dintre vizitatorii muntelui, cei mai mulți dintre ei luând autobuze, taxiuri și mașini din Tokyo de-a lungul drumului montan Fuji Subaru Line, spune Izumi.

„Construită acum aproape 60 de ani, în plină epocă a motorizării Japoniei, Fuji Subaru Line a oferit vizitatorilor și familiilor acces direct la un punct aflat la jumătatea muntelui. A permis oamenilor din întreaga țară să experimenteze Muntele Fuji”, spune Izumi.

Izumi, oficialul din Yamanashi, spune că vizitatorii nu mai pot urca cu mașinile personale până la a cincea stație decât dacă acestea sunt complet electrice, dar acest lucru a dus la creșterea numărului de autobuze care transportă grupuri mari de vizitatori la stație.

Grupurile de excursioniști pun, de asemenea, sub o presiune din ce în ce mai mare instalațiile sanitare limitate ale muntelui și cele patru stații medicale, adaugă el.

La cea de-a cincea stație aglomerată, în timp ce autobuzele pline de excursioniști se îndreaptă spre poteca Yoshida – cea mai populară dintre cele patru rute ale muntelui – Tomoyo Takahashi, un angajat al fondului de conservare a Muntelui Fuji, îi îndeamnă să doneze 1.000 de yeni (7 dolari) pentru a păstra muntele curat.

„Este ca la Disneyland aici, deoarece sunt prea mulți oameni”, spune ea pentru CNN Travel. „Nu toată lumea plătește cei 1.000 de yeni și asta mă întristează. Ar trebui să existe o taxă de intrare obligatorie, mult mai mare, astfel încât să vină doar vizitatorii care apreciază cu adevărat patrimoniul Muntelui Fuji.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...