G4Media.ro

Cum a ajuns tema schimbărilor climatice în centrul atenției la nivel mondial.…

Cum a ajuns tema schimbărilor climatice în centrul atenției la nivel mondial. Momentele-cheie din ultimii 60 de ani care au făcut dintr-un subiect de nișă o cauză pentru milioane de oameni

Mediul a devenit un subiect de prim-plan. Reciclarea reprezintă în prezent o industrie de 200 de miliarde de dolari. Sustenabilitatea este un obiectiv important pentru marile corporații, iar guvernele au adoptat programe de amploare pentru a reduce emisiile de carbon. Însă nu a fost mereu așa. În 1960, îngrijorările cu privire la impactul asupra Pământului erau percepute ca un subiect de nișă. Dar cum s-a ajuns la viziunea de astăzi?

World Economic Forum a realizat un inventar al momentelor-cheie din ultimii 60 de ani care au contribuit decisiv la schimbarea atitudinii la nivel global.

1962 – „Silent Spring”

Cartea care este considerată la originea mișcării moderne privind protecția mediului a fost scrisă de o ecologistă americană, Rachel Carson. „Silent Spring” a atras atenția asupra utilizării pesticidelor și a daunele pe care acestea le-au provocat biodiversității. Carson a făcut apel la protecția mediului și la o abordare mai responsabilă a intervenției umane în lumea naturală.

1971 – Greenpeace

Inspirați de Rachel Carson, un grup de activiști din Vancouver, Canada a pornit spre Amchitka – o insulă din largul coastei Alaska, care adăpostea vulturi pleșuvi, șoimi călători  și 3.000 de vidre de mare pe cale de dispariție – într-o barcă de pescuit veche numită The Greenpeace, în încercarea de a opri un test american cu arme nucleare. Activiștii se temeau că explozia subterană va declanșa cutremure și tsunami.

Ambarcațiunea a fost obligată să se întoarcă, dar misiunea a trezit imaginația publică. Greenpeace este acum o organizație internațională cu birouri în 40 de țări și laboratoare proprii de cercetare. Încă este implicată în acțiuni directe, dar, de asemenea, face lobby asupra guvernelor pentru schimbările de politică și desfășoară investigații privind „infracțiunile de mediu”.

1989 – Margaret Thatcher

Supranumită „doamna de fier” pentru îndârjirea cu care își susținea convingerile, fostul premier al Regatului Unit a adus în atenția publică schimbările climatice într-o serie de discursuri interne și internaționale.

În noiembrie 1989, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite ea a afirmat: „Provocarea de mediu cu care se confruntă întreaga lume cere un răspuns echivalent din partea întregii lumi. Fiecare țară va fi afectată și nimeni nu poate să renunțe.”

Dată fiind anvergura lui Thatcher, un număr semnificativ de oameni din întreaga lume au început să creadă că activitatea umană este responsabilă pentru schimbările climatice – până la 71% în India și 69% în Spania.

1992 – Adoptarea Convențiilor de la Rio

Summit-ul Pământului de la Rio, din 1992, a adoptat trei convenții, inclusiv Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), primul tratat global asupra climei.

Tratatul a fost aplicat începând cu 1994, cu 197 de țări care l-au ratificat. Nu era vorba doar despre recunoașterea problemei, dar a vizat și stabilizarea emisiilor, sprijin financiar direct cât va fi necesar și să monitorizeze efectele – toate fără a afecta progresul economic.

Celelalte două convenții adoptate la Rio au fost Convenția ONU privind diversitatea biologică și Convenția pentru combaterea diversificării.

1997 – Protocolul de la Kyoto

La cinci ani după summit-ul de la Rio, comunitatea internațională a mai făcut un pas prin Protocolul de la Rio, care a stabilit ținte obligatorii ale emisiilor pentru țările dezvoltate. Acesta angaja 37 de state industrializate și Comunitatea Europeană să reducă emisiile a șase gaze cu efect de seră în medie cu 5% până în 2012, comparativ cu nivelurile din 1990.

Acordul a intrat în vigoare în 2005. Până în 2015, țările care și-au atins obiectivele din tratat și-au redus emisiile cu aproximativ 20%.

2015 – Acordul de la Paris

Conferința părților (COP) este organul decizional al UNFCCC. A organizat în fiecare an o conferință privind schimbările climatice într-o locație diferită, de la înființare, în 1995.

La COP21, la Paris, în 2015, părțile la UNFCCC au convenit să își accelereze acțiunea climatică, cu scopul de a menține creșterea temperaturii globale din secolul XXI cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și limitarea ideală a oricărei creșteri la 1,5 grade Celsius.

Acordul de la Paris a fost ratificat până acum de 187 de state. Statele Unite au fost una dintre primele națiuni semnatare, însă recent SUA au anunțat că se vor retrage din acord.

2018, 2019 – Greta Thunberg

În vara anului 2018, eleva suedeză Greta Thunberg a început pentru prima dată „greva climatică” – stând în afara parlamentului țării sale în fiecare zi de școală timp de trei săptămâni pentru a protesta față de lipsa acțiunilor politice privind schimbările climatice.

În ultima săptămână a lunii septembrie 2019, 6 milioane de oameni din întreaga lume s-au alăturat protestelor care solicită acțiuni în privința climei.

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. La sfarsit, fatuca asta va avea un purcoi de bani desi nu are scoala. 6 milioane de spalati pe creier pun botul. Se plimba fatuca cu yachtul luxos, se plimba cu avionul, distruge planeta. Ca doar nu o fi venit pe jos in Vancouver. Si nici cu trenul, 1100 km. ca tuseste.
    Industria de profil va veni cu noi gaselnite, cum a fost aia cu „carbunele curat”. Se extrage si se arde carbune in continuare, se taie padurile in continuare, industria extractiva in domeniul petrolului pretinde ca a devenit „verde” inclusiv cei din Alberta care extrag petrol din „oilsands”. Iar noi fraierii, consumatorul final, suntem loviti cu „carbon tax” pentru necesitati ale vietii pe care nu avem cum sa le reducem. Care bani capata destinatii dubioase, hranind initiative aberante cu miros ecologic. Si asta in conditiile in care nu exista teorie larg acceptata care sa explice mecanismul prin care asa-zisele gaze cu efect de sera contribuie la incalzirea globala. Ipocrizie peste tot!

    • Mecanismul prin care asa-zisele gaze cu efect de seră contribuie la incălzirea globală nu poate fi explicat fiecărui băutor de lapte Zuzu în parte pentru că e destul de complicat iar respectivul băutor de lapte trebuie să știe ceva carte ca să ințeleagă…
      În linii mari, văcuța care face laptele Zuzu are la un moment dat o necesitate pe care o eliberează zgomotos, iar necesitatea mai ușoară decât aerul se duce către Doamne-Doamne, unde se acumulează, absorbind si apoi emitând energie radiantă în gama cu infraroșu termic…

    • Sa nu uitam de scandalul de acum citiva ani cind ziaristii au descoperit ca Germania scapa de ~ 300.000 de tone de plastic anual exportindu-le in China. Din 2018 insa chinezii s-au facut ai dracu’, asa ca Germania nu a mai exportat gunoiul in China, ci i Malaezia. Ca oficial se recicleaza 36%, dar in realitate cel mult 15%. Si ca unele lucruri ar costa prea mult ca sa fie reciclate, asa ca pur si simplu se incinereaza. Deci un fel de protectia mediului prin foc, dar nu in Germania, ci in Asia.
      Atita timp cit avem scobitori ambalate individual, prajiturele invelie in 3 rinduri de ambalaje, bere la doza, apa si suc la PET si garantie la PET mai mare decit cea la sticla, ceea ce face Regreta e numai o mica contributie la o mare ipocrizie.

  2. Greta a schimbat suzeta pe activism ecologic dar are telefon cu internet, in viitor masina beneficiaza de spitale cu aparura moderna si pentru toate astea se folosesc materiale care ucid planeta , sunt fabricate extrase vandute cu mana de lucru ieftina din China unde poluarea e maxima dar este subiect tabu pentru marile industrii.
    Pana la a lupta impotriva poluarii sa renuntam la ipocrizie ,tehnologia are un pret altfel ne intoarcem la epoca de piatra.
    Greta fata cu suzeta sa se imbrace in frunze si blanuri ca imbracamintea moderna e facuta din plastic si plastic inseamna derivate din petrol , internet inseamna cabluri subterane care modifica ecosistemul si tot asa………
    Tot tehnologia e cea care va salva planeta dar e prea naiva ca sa isi dea seama de asta.

  3. Proletari din toate tarile, uniti-va!

  4. Chiar nu se putea fără domnișoara Thunberg?
    Să citim și un alt articol despre dansa (e din februarie 2019): https://reporterre.net/Le-capitalisme-vert-utilise-Greta-Thunberg
    Individa de pare că nu e numai autista ci și retardată mental. Numai buna să repete obrazniciile că pe o poezie.
    Asocierea schimbărilor climatice cu domnișoara Thunberg face mai mult rău ecologiei.

  5. Articol superficial care nici nu clarifica subiectul. In spatele afacerii schimbarilor climatice sunt multe interese. La fel ca si afacerile big-farma sau agricultura genetica. Aparent toate astea sunt pentru binele nostru insa unii se imbogatesc pe spatele populatiei naive.

  6. Abia astept ca schimbarile climatice sa anihileze zeci de milioane de oameni anual.

    Atunci, poate, postacii idioti vor inceta sa mai minta ca totul e vrajeala.

    • Ai de asteptat; deocamdata, de asta (anihilarea unor milioane de oameni anual) se ocupa deja, poluarea mediului, chestie care are legatura mult mai directa cu actiunea umana, dar pare a fi ceva prea trivial pentru a mai putea agita spiritele.
      E mai „cool” sa propovaduiesti apocalipsa climatica.

  7. Intrebare:
    ….ea a afirmat: „Provocarea de mediu cu care se confruntă întreaga lume cere un răspuns echivalent din partea întregii lumi. Fiecare țară va fi afectată și nimeni nu poate să renunțe.”
    Inseamna ca…
    „a adus în atenția publică schimbările climatice într-o serie de discursuri interne și internaționale.”?

  8. O sa va intreb mereu pe voi aceia care contestati spusele GRETEI: citi oameni credeti ca doresc sa va asculte daca miine va duceti in Piata Victoriei si doriti sa ziceti ceva ?Dupa ce aflati raspunsul , doar reconsiderati ceea ce in mod evident fals credeti despre GRETA .