G4Media.ro

Culmea manipulării. Antena 3 îl scoate responsabil pe Klaus Iohannis pentru scandalul…

Culmea manipulării. Antena 3 îl scoate responsabil pe Klaus Iohannis pentru scandalul privind pilonul II de pensii

Un promo Antena 3 pentru emisiunea lui Radu Tudor de joi seară anunță că „declarațiile exacerbate ale președintelui privind pilonul 2 de pensii creează îngrijorări pe piețele de capital”. În acest context, postul l-a chemat în emisiune să discute despre subiect pe ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Ce s-a întâmplat în realitate. Scandalul public a început după ce un proiect care prevedea suspendarea contribuțiilor la Pilonul II în perioada 1 iulie-31 decembrie a fost postat pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. Proiectul de lege a fost inițiat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) și de Comisia Națională de Prognoză (CNSP).

Duminică, cele mai importante organizații de business advocacy, asociații profesionale, instituții de piață, mișcarea patronală, analiști financiari și reprezentanți ai consumatorilor de produse financiare au lansat un Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii privat.
Comisia Națională de Prognoză a invocat luni „o eroare”, dar tot luni liderul PSD Liviu Dragnea a admis că plățile ar putea fi suspendate temporar.

„În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare şi urmează să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.), asta va fi după analiză şi după o discuţie cu administratorii privaţi ai banilor publici din fondurile din pilonul II. Ca să nu încurce calculele, că poate din nu ştiu câte milioane de români care contribuie acum la pilonul I şi la pilonul II şi unii sunt doar la pilonul I, poate sunt mai mulţi cei de la pilonul I care vor să se mute şi la pilonul II şi atunci trebuie suma mai mare. Atunci se va decide dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca şi până acum şi se fac regularizări ulterioare. Este doar o chestiune financiar-contabilă care va fi decisă împreună cu administratorii respectivi”, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă PSD şi Guvernul PSD-ALDE au în vedere să suspende plata la pilonul II de pensii pentru şase luni.
Liviu Dragnea a mai spus că „Banii din pilonul II nu sunt bani privaţi, sunt administraţi privat”.

Marți, proiectul era postat încă pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

În acest context, tot marți, președintele Klaus Iohannis a cerut lămuriri Guvernului, afirmând: „Se discută de câteva zile bune despre Pilonul II de pensii. Din păcate, până și cei de la PSD se contrazic între ei – ba se desființează, ba nu se desființează Pilonul II de pensii, ba se suspendă, ba nu se suspendă, ba există un proiect asumat, ba este un proiect care nu a fost asumat – o harababură totală. Și totuși, lumea își pune întrebarea: „De ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Oare ce țintesc ei? Nu s-au înțeles între ei?”. Greu de crezut! Unii își pun chiar întrebarea dacă acești bani care, de exemplu, dacă se suspendă Pilonul II, acești bani care nu vor intra la Pilonul II vor fi folosiți poate în altă parte. Nu știu, dar ei trebuie să ne dea un răspuns și în acest sens cred că Guvernul și PSD trebuie să răspundă public, clar, documentat la două întrebări. Una: „Ce aveți de gând cu Pilonul II de pensii?”. Clar, răspicat, cu argumente! Iar întrebarea a doua pentru Guvern este următoarea: „Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”.

Joi, președintele a afirmat că încă așteaptă răspunsuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Haita A3 a renuntat la manipularile profesioniste, inteligente, si a trecut la minciuni nerusinate, pe fata, fara nicio retinere, de tip OTV. Un exemplu:
    – Ministrul Tudorel a spus apasat chiar la A3 ca demersul lui in legatura cu procuroarea Iordache vizeaza doar asigurarea independentei acesteia, nu e o cerere de protectie.

    – Haita de a A3 a repetat la fiecare buletin de stiri, din ora in ora, ca Tudorel a cerut PROTECTIE pentru procuroarea respectiva.