G4Media.ro

„Cu excepția unor surprize”, BCE va efectua prima reducere a dobânzii pe…

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

„Cu excepția unor surprize”, BCE va efectua prima reducere a dobânzii pe 6 iunie (Villeroy de Galhau)

Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a declarat duminică pentru cotidianul francez JDD că Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma, “cu excepția unor surprize”, să decidă o reducere a dobânzii pe 6 iunie, considerând că bătălia împotriva inflației este pe cale să fie câștigată. “Cu excepția unor surprize, ar trebui să decidem o primă reducere la următoarea noastră ședință din 6 iunie”, a afirmat François Villeroy de Galhau, care face parte din Consiliul guvernatorilor BCE, citat de Le Figaro.

Guvernatorul justifică această abordare prin „încrederea tot mai mare în traiectoria dezinflației”.

Inflația se apropie de obiectivul pe termen mediu al BCE de 2%: aceasta a continuat să scadă în martie în zona euro, la 2,4% în ritm anual, potrivit ultimelor cifre Eurostat. În Franța, potrivit INSEE, indicele prețurilor de consum a crescut luna trecută cu 2,3% în ritm anual, ceea ce reprezintă o încetinire clară față de februarie. „Câștigăm lupta împotriva inflației”, a declarat François Villeroy de Galhau.

Deși a menținut ratele dobânzilor la un nivel maxim istoric, BCE a pregătit joi terenul pentru o primă reducere în iunie. Această reducere „va trebui să fie urmată de alte reduceri de acum până la sfârșitul anului”, potrivit guvernatorului, care „pledează pentru un gradualism pragmatic – în funcție de datele economice”.

François Villeroy de Galhau a revenit, de asemenea, asupra subiectului poverii datoriei Franței, într-un moment în care guvernul încearcă să facă economii pentru a limita deficitul public, care se așteaptă acum să ajungă la 5,1% din PIB până în 2024.

„Ponderea dobânzilor la datorie pe care trebuie să le plătim în fiecare an (…) va crește cu aproape 50 de miliarde între 2020 și 2027”, notează guvernatorul, „adică atât cât nu putem dedica cheltuielilor noastre pentru viitor, cum ar fi climatul sau educația”. François Villeroy de Galhau a apărat, de asemenea, criteriile de „bun simț” care guvernează piața franceză a creditelor ipotecare, care se află la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 10 ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...