G4Media.ro

CSM a respins sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, așa cum recomanda Inspecția Judiciară,…

CSM a respins sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, așa cum recomanda Inspecția Judiciară, după plângerea judecătorului constituțional Petre Lăzăroiu

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de respins joi raportul Inspecției Judiciare prin care se recomanda sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, în urma unei plângeri depuse de Petre Lăzăroiu, judecător al Curții Constituționale, care este menținut în funcție, deși mandatul i-a expirat încă din toamna anului trecut.

 • ”Secţia pentru judecători, cu majoritate, a constatat că nu există indicii cu privire la încălcarea de către domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a normelor de conduită reglementate de art. 7 şi art. 9 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi în consecinţă a respins sesizarea Inspecţiei Judiciare (6 voturi pentru şi 2 împotrivă)”, se arată într-un comunicat al CSM.

Pe 29 octombrie 2018, judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM a anunțat că este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară la sesizarea judecătorului de la Curtea Constituțională, Petre Lăzăroiu. Motivul solicitării magistratului CCR este o postare pe Facebook a lui Mateescu de la finalul lunii mai, în care atrăgea atenția asupra faptului că mandatul lui Lăzăroiu la Curte depășește limita de 9 ani prevăzută de Constituție.

 • ”Vă spuneam că eu cred sincer în ideea de transparență și că nu am nimic de ascuns. În această linie de consecvență, aduc la cunoștință tuturor, în special colegilor mei, că azi, 26.10.2018, am primit rezoluția Inspecției Judiciare prin care, la 21.09.2018, s-a dispus începerea cercetării disciplinare împotriva mea ca urmare a sesizării domnului Lăzăroiu Petre, judecător CCR, care reclamă săvârșirea a patru abateri disciplinare printr-o postare pe pagina mea de facebook din data de 31.05.2018”, a anunțat Bogdan Mateescu pe Facebook.

Judecătorul a mai precizat că inspectorul judiciar a apreciat că există indiciile săvârșirii uneia dintre cele patru abateri disciplinare, prevăzută de art 99 lit. a din Legea 303/2004.

”Consider că este corect să fie cunoscut acest fapt deși mă bucur de protecția confidențialității procedurii disciplinare, întrucât voi continua în mod asumat să am luări de poziții prin prisma competenței decurgând din calitatea de membru ales al CSM, referitoare inclusiv la Inspecția Judiciară. Procedura disciplinară își va urma cursul firesc, potrivit legii, iar eu îmi voi exercita fără rezerve dreptul la apărare tot în condițiile prevăzute de lege”, a conchis Mateescu.

Postarea pentru care a fost cercetat judecătorul CSM se referă la faptul că judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu și-a depășit cu un an mandatul pentru care a fost numit la CCR, contrar chiar jurisprudenței Curții. Postarea din 31 mai a lui Bogdan Mateescu:

 • ”Tudorel Toader: <<Nu există decizie CCR care să nu fie respectată de orice persoană sau autoritate>>.  Însă eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricărei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru că vreau să înțeleg și mărturisesc că sunt într-un mic blocaj. Am în vedere, așa cum am spus, situația d-lui judecător constituțional care stă în funcție de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani. Așadar dânsul este în funcție și azi. Situația juridică e neatinsă în pofida deciziei CCR general obligatorii (…) Sincer, eu chiar vreau să înțeleg, însă uneori îmi pare că nici constituționalul nu mai e ce am învățat eu prin facultate, iar Constituția nu s-a schimbat. Așadar ce e general obligatoriu, de când și pentru cine?”

Citește și: Subiect cu implicații majore: Curtea Neconstituțională a României. Mandatul unuia dintre judecători depășește limita stabilită de Constituție

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Nu respecta legea Lazaroiul și tot el are gura mare

 2. Lazaroiu – judecator CORUPT, inca ilegal implantat printre mafia politica din CCR:

 3. Dle Mateescu,sunteti judecator cu INM nu un jurist de intreprindere pus politic intr o functie.

 4. Cu aceasta ocazie ne dam seama cam ce dosar a facut Lazaroiu in legatura cu sesizarea privind completurile de trei judecatori.
  A avut grija ca dosarul sa ajunga in ultima clipa in posesia celorlalti judecatori de la CCR.
  E plin de bune intentii constitutionale.

 5. Securistic ! Ii dai sa faca un dosar plin de rahaturi unuia plin de bube-n cap !

 6. Atenție,daca CCR-ul nu-l scapă pe dracnea decizia va fi atacată pentru că … un judecător avea mandatul expirat conform Constituției.

  • Mi se pare absolut corect si logic.
   Si daca cineva nu o face, inseamna ca ne meritam soarta.

 7. Judecător ”constituțional” neconstituțional ! Nu-i este rușine să încalce Constituția și deciziile Curții ?

 8. Judecatorii CCR sunt alesi in functie de cine are puterea in Parlament.

  Deci daca vreti alti judecatori CCR, mergeti la vot!

  Nu mai fiti prosti! Mergeti la vot!

 9. Vă dați seama cine e Petre Lazaroiu asta ??? E unu care nu știe că e legal sa fi de altă părere decât alți . Bv tataie , am auzit că te operezi , să ți pregătesc cavou ?? . Cat te mai tine ba pământul ????? Nu mai respira aiurea aerul bosorogule .

  • Poate nu-i e degeaba operatia aia, ca sa stim si noi o treaba! Acuma, javra asta de lazaroi are promisiuni sa ajunga avocat al poporului, ca pe 15 aprilie expira mandatul lui ciorbea! Sa te tii ciorbea acuma sforarii si disperare, ca ramane fara ciorba grasa, si-odata se supara si incepe sa dea si el din casa, la fel cum ameninta si bubosul justitiei!

 10. @ Cristian Citre
  nu asa: „plângerea judecătorului constituțional Petre Lăzăroiu”
  ci asa: „plângerea NECONSTITUTIONALULUI judecător constituțional Petre Lăzăroiu” !
  ma intreb daca nu poate contesta cineva (oricine), orice Hotărâre a CCR luata cu votul decisiv al lui Lazaroiu (5 la 4 voturi) – sa anuleze astfel toate Hotărârile CCR luate cu 5-4 din perioada mandatului 2 al lui Lazaroiu

 11. astia de la CCR nu pot fi anchetati? (parca a avut psd grija de asta, sa ii miruiasca zei pe pamant)
  daca CCR nu isi respecta propriile decizii, noi ce i le-am respecta?

 12. Eu m-am resemnat. Este haos generalizat. In tara asta nu poate exista un stat de drept in mod real, cel putin inca 30 de ani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.