G4Media.ro

CRONOLOGIE: Cum au anunțat Ciolacu și Boloș timp de o lună înfrângerea…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

CRONOLOGIE: Cum au anunțat Ciolacu și Boloș timp de o lună înfrângerea României în cazul Roșia Montană, dosar câștigat în cele din urmă de stat / Premierul: Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, dar verdictul a fost surprinzător, mai ales că unii lideri politici de prim rang, precum premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Ioan-Marcel Boloș, au sugerat că vom pierde, iar statul român va fi nevoit să plătească despăgubiri de câteva miliarde de euro.

G4Media.ro vă prezintă cronologia declarațiilor celor doi membri ai Guvernului, dar și ale PSD, făcute despre acest subiect:

PSD transmitea, pe 5 februarie, că Dacian Cioloș este vinovat pentru situație: „PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană”.

Marcel Ciolacu avansa, pe 23 februarie 2024, o sumă foarte mare care ar fi trebuit plătită de România și sublinia și el că Cioloș este vinovat: „Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro pentru ce a făcut Cioloș cu Roșia Montană”.

Ioan-Marcel Boloș afirma, pe 26 februarie, că suma din proces „îți provoacă fiori”: „Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori. Noi am analizat cu atenţie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roşia Montană şi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne aşteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuşi avem şi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea”, a declarat ministrul Finanțelor la Digi24.

Tot Marcel Ciolacu declara, pe 4 martie, că scandalul Roșia Montană a apărut ca să ia naștere USR: „Situația cu Roșia Montana a apărut doar ca să apară un partid politic numit USR”.

Premierul vorbea, pe 7 martie, despre organizarea unui referendum în care românii să decidă dacă doresc continuarea exploatării aurului. Ciolacu nu lua în calcul, cu o zi înainte de verdict, un rezultat pozitiv: „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.

Ministrul Finanțelor, Ioan-Marcel Boloș, vorbea, pe 7 martie, despre posibilitatea ca Gabriel Resources să continue exploatarea la Roșia Montană. Nici el nu lua în calcul o victorie a României: „Au cerut 6,7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”.

Reacțiile celor doi membri ai Guvernului după victorie

Ciolacu și Boloș au jubilat după ce România a ieșit victorioasă din proces. Cu această ocazie, premierul și-a continuat atacul la adresa adversarilor politici. „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor, membru al PNL, a pus victoria pe seama eforturilor coaliției. „Am scăpat țara de un mare necaz”, a afirmat el, apoi a adăugat că în loc să dea bani, România va primi o sumă „modică”. „Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată”, a declarat Boloș, la Digi24. „Mă bucur foarte mult și felicit echipa noastră de juriști și avocații care ne-au apărat. Avem de încasat 30 de milioane de lei, o sumă modică, dar sunt bani pe care trebuie să îi recuperăm”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Context

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Acesta este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces. România a fost reprezentată în acest proces de casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și firma elvețiană LALIVE SA.

Citește și: EXCLUSIV Verdict surprinzător: România câștigă procesul în dosarul Roșia Montană / Statul român nu va plăti nicio despăgubire / România va recupera de la Gabriel Resources 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Asta vrea sa fie Președintele României?!?

  Ciolacul?!?

  Păi ăsta ne vinde în doi timpi și trei mișcări.

  Cine a fost crescut de teroriști, terorism pe pâine mănâncă. Ne-a terorizat Ciolacul cu plata lui de 6 MLD de dolari.

  Am convingerea că măcar un bătrân mai patriot chiar a crezut ce spune asta, a pus la suflet și azi ori e mort ori e bolnav, bieții români care se uită în gură ăstuia.

 2. Când Rusia spune ceva trebuie să știi că este exact invers! Ori PSD-PNL-UDMR sunt urmașii KGB-istului Iliescu.

 3. O să ajungă Ciolacu când o să își promoveze examenul de BAC

 4. Indivizii astia ar trebui primii care ar trebui spanzurati, pardon, trasi la raspundere pentru tradare. dar asta se intampla intr-o tara normala, sa nu zic civilizata. In Romanistan. gunoaiele astea conduc destinele a milioane de oameni cu votul oamenilor.

 5. Vor scăpa acești venetici de a da socoteală?
  Da, vor scăpa ca toți veneticii care au condus țara asta de 35 ani. Îmi pun nădejdea în ștampilă și în ura pe care au indus-o în popor.