G4Media.ro

Cronologia celui mai mare caz de furt intelectual din România – plagiatul…

Cronologia celui mai mare caz de furt intelectual din România – plagiatul lui Victor Ponta

Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept la Universitatea din București în iulie 2003, cu teza „Curtea Penală Internațională”. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier în funcție și președinte al PSD. Victor Ponta era la acel moment secretar de stat în cabinetul Năstase.

Pe 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat un articol în care Victor Ponta, „prim-ministrul României, acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte”. Publicația își baza informațiile pe „documente compilate de un whistle-blower” anonim.

Pe 28 iunie într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, Victor Ponta a declarat că va demisiona dacă se va dovedi că lucrarea să este plagiată.

Imediat s-a autosesizat Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a decis pe 29 iunie 2012 că teza de doctorat a premierului în funcție Victor Ponta este un plagiat.

Marius Andruh / Foto: Foto: unibuc.ro

Din cele 307 pagini ale lucrării, 85 de pagini erau plagiate, potrivit declarației președintelui de atunci al CNADTCU, academicianul Marius Andruh. „Este plagiatul de tip copy-paste”, anunța Andruh, în cadrul unei conferințe extrem de tensionate și la finalul căreia Liviu Pop – ministru interimar al Educației – a desființat forul academic.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Lucrarea de masterat a Clotildei este publicata la https://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/42604/37145438-MIT.pdf . Softul de plagiat zice ca e 23% plagiata, desi probabil exagereaza, fiindca unele duplicate apar in lucrari ulterioare. (Altii o plagiaza pe ea.) In plus, jumatate din cele ~160 pagini sunt copiate cu ghilimele din diverse tratate si conventii, si softul nu stie ca aia e legea, nu poti sa o parafrazezi. Am selectat doar exemple din articole mai vechi, copiate clar fara ghillimele. Sunt multe astfel de pasaje, dar mai am si altceva de facut. Dupa cum stim chiar de la tehnocrati, nu exista plagiat pe jumatate. Chiar si o fraza e suficienta ca dovada pentru furtul intelectual. Iata, va dau 6 aliniate pentru care si articolul plagiat este disponibil public.

  De exemplu, intr-un articol mai vechi cu ~20 de ani decat teza ( http://goo.gl/RjoI3y ), gasim cuvant cu cuvant o fraza „gandita” si „scrisa” de Clotilde Armand la pagina 28 a tezei ei, fara ghilimele:

  more specifically the world’s great and growing dependence on oil and its recently developed capabilities for constructing supertankers are themselves direct products of the burgeoning world economy

  Pagina 10 a lucrarii povesteste fara ghilimele, ceea ce se gaseste intr-o carte mai veche cu 4 ani decat teza ( http://goo.gl/g18FQi ):

  social and economic impacts: Environmental degradation has social and economic impacts with both monetary and non monetary components. The tourism and recreation industries, and commercial fisheries will decline after an oil spill. Health can be threatened

  La pagina 32 avem, fara ghilimele sau referinta, ceva ce gasim si intr-o carte care precede teza cu ~4 ani ( http://goo.gl/YaeW9q ):

  There are probably no two countries in the world which have an identical scale of social values, although countries at the same stage of economic and social growth will tend to have very similar scales, for instance in Western Europe. The most fundamental of these social values are human health and safety. Safety standards, for example, reflect the value attached to human life.

  Pagina 33, aceeasi carte mai veche ( http://goo.gl/Gibz5K ), aceeasi lipsa de ghilimele:

  Economically speaking, there is no more unfairness in the competition of sub-standard ships than in the competition of low paid labor, so long as the price paid for the labor is at least equal to its opportunity cost in its own country. [..] Many developing countries feel that the attempts of rich countries to force identical standards of safety on all countries are a device to lower the competitive position of the poor countries; they see the insurance companies as collaborating in this effort.

  La pagina 37, Clotilde trage, fara ghilimele, o concluzie cumva predestinata, deja scrisa intr-o carte mai veche cu ~20 de ani decat teza ( http://goo.gl/4YmMge ):

  We have the duty to protect the international environment and inaction can be as wrong as action. From this perspective, unilateralism can be a contribution to world order, helping to overcome the obstacles inherent in a voluntaristic international legal and political system. In conclusion, political strategies that can lead to greater environmental protection with reduced chance of confrontation must be pursued.

  De notat ca a doua fraza pastreaza numai jumatate din cuvintele cartii plagiate. Bravo!

  La pagina 39, intre doua fraze copiate cu ghilimele apare si creatia lui Clotilde, o frazulica. Dar vai, am mai citit acea fraza, cuvant cu cuvant, si intr-o carte din 1981 ( http://goo.gl/HRd8Zn ):

  Anything short of visible, immediate catastrophe is equivocal and invites equivocal response.

  La pagina 68 din teza Clotildei gasim:

  Indefinite delays can be caused by excessive appeals or unclear delineation of decision-making authority. Participation in a decision-making process provides the participant with a sense of ownership over resulting agreements or decisions. With this sense of ownership comes support for its implementation and, ultimately, the achievement of an efficient decision.

  Deja-vu? Aceleasi cuvinte, exact aceleasi, le scria cu 4 ani inainte Martha Duffli in teza ei de la University of Toronto, pagina 29 ( https://open.library.ubc.ca/cIRcle/collections/ubctheses/831/items/1.0098813 ). Clotilde nici macar nu o mentioneaza pe Martha, care nu e la o universitate asa reputabila. Ce sa mai vorbim de ghilimele. Coincidenta! Great minds think alike!

 2. Lui Ponta, dupa ce a scris 50% de doctorat i s-a prajit creierul, daca il scria integral doar el vorbea singur la balamuc acum

 3. Vă dați seama la ce depărtare e noțiunea de Plagiat pentru românul bolnav de COVID care nu crede în COVID ? Comparabil cu asta, cea mai îndepărtată stea din univers pare la o aruncătură de băț.

 4. Cred ca incepand de ieri, 13 iulie, Ponta va fi convins ca numarul 13 aduce ghinion.
  Pana acum era convins ca el e nascut intr-o zodie norocoasa si ca nimc rau nu i se poate intampla.
  P.S. Incepe sa-mi para rau de el: In curand Ponta va rata intrarea in parlament la alegerile din toamna, va fi dat afara si din barou, fiindca a intrat prin frauda, deci va fi nevoit sa traiasca din pensia mamei si a socrilor

 5. Ponta Mincinosul, Ponta Incompetentul, Ponta Hotul !
  De astazi chiar ca Ponta este cel mai nimerit sa revendice functia de Presedinte al PSD

  PS. Celelalte „maruntisuri” privind faptul ca nu este membru PSD, ca si daca o sa fie ii trebuie o anumita vechime in partid, se rezolva, nu-s o problema ! Hai cu PONTA PRESEDINTE PSD !

 6. Ehi victorasi esti pe foras ha ha la puscarie cu tine hotule ,excrocule

 7. E mare lucru ca ticalosul asta de Ponta a fost in sfarsit aratat ca ceea ce este cu adevarat: un hot si un mincinos patologic.
  Sa nu uitam ca primii oameni care au facut o plangere penala impotriva lui Ponta pentru plagiatul doctoratului au fost profesorul Adrian Papahagi si Mihai Neamtu in 2012, cand Ponta era premier. Acesti autentici conservatori romani sunt astazi injurati si manjiti in moduri execrabile de hoarda progresista.

 8. Hai ca ma repet si eu, vad ca se practica…

  Cazul de plagiat a lui VP a fost mediatizat de mult timp. Indiferent ce sentința primea, lumea cam știa cum sta treaba.

  Pe mine ma scot din sărite fraudsterii si plagiatorii pe care 99.99% din oameni nu ii vad, si ii mai si promovează prin like-urile lor pe platformele de media socială. Fraudsterii ăștia mai incaseaza si zeci de mii de euro lunar din fraude intelectuale!!!
  Acolo este provocarea – sa-i prinzi pe manipulatorii care fraieresc pe toata lumea.

 9. Pictor Monta in toata splendoarea lui.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.